Petak, 14 Lipanj 2024 01:53

NOVI ZAKON O ZAŠTITI KULTURNIH DOBARA, OVO SU OKOSNICE

Ministrica Nina Obuljen Koržinek Ministrica Nina Obuljen Koržinek Foto: Damjan Tadić / CROPIX

Hrvatski sabor u petak će raspravljati o Vladinu Prijedlogu zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara kojim se reformira način upravljanja kulturnom baštinom. Njime se precizno definiraju sve procedure, postupci i uvjeti za stjecanje statusa kulturnog dobra, a najvažnija reforma odnosi se na obvezu izrade konzervatorskih podloga za sve kulturno - povijesne cjeline koje će postati javno dostupne putem Geoportala kulturnih dobara. Time će za sve zaštićene kulturno povijesne cjeline biti javno dostupni, kao e-usluge, svi podaci potrebni građanima za ishođenje svih dozvola.

- Ključni segment predloženog zakona odnosi se na bolje uređenje sustava zaštite, kao i rasterećenje građana i gospodarstva nepotrebnih procedura i postupaka. - objasnila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Istaknula je i uređenje planova upravljanja cjelinama i pojedinačnim spomenicima, posebno arheoloških lokaliteta, kao i veliki iskorak prema građanima jer, kako je navela, „kad se gradi na arheološkom lokalitetu i kada je obveznik arheološkog istraživanja građanin koji gradi kuću za sebe, onda će taj trošak preuzimati država putem ministarstva”.

- Dakle, jako ćemo rasteretiti građane, posebno u nekim sredinama koje su bogate kulturnom baštinom. - dodala je ministrica.

Južni