Subota, 31 Srpanj 2021 13:52

Nekoliko značajnih projekata lučke infrastrukture pri kraju

„Prometno povezivanje i ulaganja u lučku infrastrukturu i dalje su prioriteti Dubrovačko - neretvanske županije, a sve s ciljem poboljšanja kvalitete života naših sugrađana. Sukladno tome, Županija zajedno sa svojim lučkim upravama i u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture razvija projekte lučke infrastrukture.” - piše u priopćenju Županije dubrovačko – neretvanske o projektima ulaganja u lučku infrastrukturu.

Iz Županije tako navode kako je u samoj završnici projekt obnove lukobrana Puntin u gradu Korčuli, vrijedan 10,5 milijuna kuna. Radove je obišao zamjenik župana Joško Cebalo u pratnji ravnatelja ŽLU Korčula Ante Tvrdeića. Projekt, koji je u iznosu od 85 posto sufinancirala Europska unija, a 15 posto Republika Hrvatska, bit će završen i prije roka.

Pri samom kraju su i radovi na rekonstrukciji rive u Donjem Čelu na Kalamoti vrijedni 30 milijuna kuna koji su također financirani europskim i državnim sredstvima. Produljenje rive na 60 te njeno proširenje na 11 metara teče sukladno dinamičkom planu, a završetak radova planiran je u prvoj polovici listopada.

U listopadu se očekuje i završetak rekonstrukcije luke u Trpnju na Pelješcu vrijedne gotovo 16 milijuna kuna.

Trenutačno najveći projekt u fazi izvođenja radova je izgradnja pomorsko - putničkog terminala u Veloj Luci. Za terminal je osigurano sufinanciranje europskim sredstvima u iznosu od gotovo 79 milijuna kuna, a predviđeni rok izgradnje je 18 mjeseci. Trenutačno je u tijeku izvođenje armirano - betonskih pilota, a terminal će, po završetku, moći prihvatiti brodove duge i do 150 metara.

dpp