Petak, 12 Kolovoz 2022 16:59

Nastavljena obnova flote Libertasa; prvi put objavljen i natječaj za program sporta OSI

U Libertas je stiglo prvih sedam od 18 autobusa čija je nabavka financirana putem EU fondova. Sedam pristiglih autobusa prometovat će na prigradskim linijama. Grad Dubrovnik isplatio je subvencije za podstanarstvo.

SEDAM NOVIH AUTOBUSA LIBERTASA PROMETOVAT ĆE NA PRIGRADSKIM LINIJAMA

Libertas je dobio sedam gradsko-prigradskih poluniskopodnih autobusa marke IVECO, financiranih putem fondova Europske unije. Vozila su dužine 12 metara, kapaciteta 76 mjesta, od toga su 44 sjedeća. Opremljena su E6 motorima koji udovoljavaju suvremenim ekološkim normama.

Vozila su prezentirali predstavnik dobavljača, tvrtke Autobus d.o.o., Robert Vrhovski i direktor Libertasa Franko Mekišić. U predstavljanju je sudjelovao i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, a nazočili su i predsjednik Nadzornog odbora Društva i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica kao i predstavnici općina suvlasnika, budući da će nabavljeni autobusi biti raspoređeni upravo na prigradske linije, uključujući one za Molunat, Brsečine, Slano i Ston.

autobusi tjedni120822

Riječ je dijelu od ukupno 18 novih autobusa koje Libertas Dubrovnik d.o.o. i Grad Dubrovnik nabavljaju putem strukturnih fondova Europske unije kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ i uz sufinanciranje od 85 posto. Podsjetimo, ugovori za nabavu autobusa vrijedni gotovo 31 milijun kuna, potpisani su 22. studenog 2021. u Velikoj vijećnici, a u okviru ovog projekta nabavit će se još šest gradskih niskopodnih, tri midi prigradska i dva zglobna gradska niskopodna autobusa.

- Na početku prvog mandata rekao sam da je cilj ove gradske uprave u segmentu javnog gradskog prijevoza većinu autobusa nabaviti uz korištenje dostupnih sredstava fondova Europske unije ili drugih van proračunskih izvora. Prethodno je uz EU sredstva nabavljeno 11 autobusa, a ostatak od ukupno 18 novih vozila također stiže uskoro. Sveukupno je u ovih pet godina nabavljeno 35 novih vozila čime je značajno povećan standard u vožnji u javnom gradskom prijevozu. - rekao je gradonačelnik Mato Franković. Dodao je i da je intencija Grada i Libertasa putem ITU mehanizma nabaviti prvenstveno električna vozila koja će biti namijenjena određenim linijama, poput one za Kineski zid.

Gradonačelnik je također poručio kako je unatoč enormnom povećanju cijena energenata poglavito goriva, cijena pokaznih karata Libertasa ostala nepromijenjena.

Novom akvizicijom značajno će se smanjiti starost voznog parka gradskog javnog prijevoznika, a pogodnosti novih, suvremenih, vozila izravno će osjetiti korisnici usluga Libertasa, građani i posjetitelji.

ZAMJENICA TEPŠIĆ NA OBILJEŽAVANJU 50. GODIŠNJICE KONVENCIJE UN-a O ZAŠTITI KULTURNE I PRIRODNE BAŠTINE

Na poziv Nacionalne udruge meksičkih gradova svjetske baštine (Asociación Nacional de Ciudades Mexicanas del Patrimonio Mundial A. C), zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić sudjelovala je putem zooma na međunarodnom webinaru povodom obilježavanja pedesete godišnjice Konvencije Ujedinjenih naroda o zaštiti kulturne i prirodne baštine.

Glede napora usmjerenih prema očuvanju i promicanju kulturne, prirodne i spomeničke baštine, urbanističkog planiranja i održivog razvoja odredišta koje su bile glavne teme današnjeg virtualnog susreta održanog pod nazivom "International Webinar on the Challenges of World Heritage Cities and their Sustainable Development", zamjenica Tepšić ukazala je i predstavila sudionicima iskustva, izazove, ali i aktivnosti koje Grad Dubrovnik provodi kroz strateški projekt „Respect the City“ i konzistentnu destinacijsku politiku, a sve usmjereno prema ostvarenju trajne održivosti i odgovornog upravljanja odredištem.

Osnovni cilj ovakve politike Grada Dubrovnika i partnera, među kojima se ističu Globalno vijeće za održivi turizam (GSTC) i CLIA (Cruise Lines International Association), krovno međunarodno udruženje cruise industrije i dugogodišnji aktivni partner Gradu, jest kvaliteta života svih njegovih stanovnika te zadovoljstvo posjetitelja.
Zamjenica gradonačelnika Tepšić ovom prilikom predstavila je određene aktivnosti koje se trenutno provode u svrhu pametnog upravljanja resursima od očuvanja i zaštite kulturnog dobra, spomeničkih atrakcija, implementiranja prometnog režima oko povijesne jezgre Grada te se osvrnula i na cruise turizam. U okviru navedenog, dodala je kako upravo zahvaljujući strateškom promišljanju gradske uprave i dionika iz različitih sektora, ovaj oblik turizma danas djeluje na održiv način putem integriranog upravljanja tokovima kretanja brodova i putnika na krstarenjima, što znatno pomaže u sprječavanju stvaranja prekomjernih gužvi i nastajanja mogućih negativnih učinaka.

Osvrnula se na trenutna ulaganja Grada u pogledu kulturne i spomeničke baštine, kazavši kako je uz potporu stručnjaka ICCROM-a (Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property) , Ministarstva kulture i medija RH, Hrvatskog restauratorskog zavoda i ostalih lokalnih aktera početak sanacije oštećenog Orlandovog stupa planiran za iduću godinu, dok bi glavni radovi trebali biti odrađeni 2024. godine. Zamjenica se kratko dotaknula skore obnove palače Sponza, jednog od najreprezentativnijih objekata od javnog značaja unutar spomeničkog tkiva Dubrovnika za čiju je konstrukcijsku sanaciju izdvojeno četiri milijuna kuna.

U okviru krovne gradske inicijative „Poštujemo grad“ istaknula je iznimno važan segment prometno-tehnoloških rješenja, naglasivši kako je sredinom srpnja Hrvatski sabor usvojio Zakon o sigurnosti na cestama. Donesenim izmjenama, Dubrovnik će tako moći regulirati promet na svom području, urediti načine i uvjete ulaza, prometovanja i izlaza svih kategorija vozila u kontaktnoj zoni kako bi se promet optimizirao te, sukladno smjernicama UNESCO-a i Plana upravljanja, smanjio štetan utjecaj motoriziranog prometa na zaštićenim kulturno-povijesnim cjelinama.

ISPLAĆENE SUBVENCIJE ZA PODSTANARSTVO

U sklopu mjera Socijalnog programa Grada Dubrovnika danas su isplaćena sredstva za subvencije troškova stanovanja ostalim socijalnim kategorijama za mjesec srpanj te je tako na račune 196 korisnika isplaćeno ukupno 250.800,00 kuna.

Naime, temeljem Odluke o ostvarivanju prava na subvenciju troškova najma stana osobama slabijeg materijalnog statusa, korisnici mjere ostvaruju mjesečni iznos subvencije od 500 kuna za samce, 700 kuna za dvočlano kućanstvo, 800 kuna za tročlano, odnosno 1500 kuna za četveročlano kućanstvo.

Ukupno je za provođenje ovog programa i potpora za podstanarstvo mladima do 35 godina u proračunu za 2022. osigurano 3.4 milijuna kuna.

Osim navedenog, isplaćena su i sredstva naknade za troškove stanovanja 175 korisnika zajamčenih minimalnih naknada, a koje ostvaruju sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi. Ova mjera provodi se u suradnji s Centrom za socijalnu skrb. Ukupno je isplaćeno 81.499,00 kuna.

Mjere socijalnog programa za 2022. predstavljaju kontinuitet socijalne politike gradske uprave u osiguravanju postojećeg i poboljšanju životnog standarda te socijalnom uključivanju građana, naročito onih slabijeg imovinskog stanja.

JAVNI POZIV ZA PREDLAGANJE PROGRAMA U PODRUČJU SPORTA OSOBA S INVALIDITETOM

Dubrovački savez sportova raspisao je Javni poziv za predlaganje odnosno prijavu sportskih programa u području sporta osoba s invaliditetom u 2022. godini. Radi se o prvom ovakvom natječaju, a provodi se kao jedna od mjera iz Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika 2021. – 2025.

Sredstva osigurana u Proračunu Grada Dubrovnika za 2022. godinu namjenski će se rasporediti sukladno Pravilniku o mjerilima i kriterijima za vrednovanje sportskih programa i to za provedbu sportskih programa u području sporta osoba s invaliditetom, a koji uključuju: potporu perspektivnim mladim sportašima s invaliditetom, sufinanciranje nabavke sportskih rekvizita i stručnog rada sa sportašima s invaliditetom, natjecateljski program sportaša s invaliditetom te potporu organizacije domaćih natjecanja.
Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu imaju sve sportske udruge sa sjedištem/prebivalištem u Gradu Dubrovniku, koje su članice Dubrovačkog saveza sportova.

Potrebna dokumentacija s podacima o načinu i rokovima prijave te ostalim pojedinostima ovog Javnog poziva dostupna je u tekstu Poziva odnosno uz objavu istog na stranicama Grada Dubrovnika (Natječaji) te na stranici nadležnog Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo.

Vrijedi istaknuti da je Grad Dubrovnik za 2022. godinu raspisao još dva Javna poziva: za sufinanciranje organizacije športskih priredbi od važnosti za Grad Dubrovnik te za sufinanciranje organizacije športsko-plesnih priredbi za djecu od značaja za Grad Dubrovnik.

Sadržaj Grada Dubrovnika