Utorak, 05 Rujan 2023 19:44

NARDELLI: OVAJ PROJEKT BRZE CESTE PODIJELIO BI ŽUPU POPOLA

Piše:
Silvio Nardelli Silvio Nardelli Foto: dpp

Istaknuvši kako se nije mislio javljati, načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli na javnom izlaganju Studije utjecaja na okoliš brze ceste Dubrovnik – Zračna luka Dubrovnik u amfiteatru kazao je kako se ne slaže s tvrdnjama da nam brza cesta ne treba jer služi tranzitu.

- Potpuno sam uvjeren da ta je ta cesta nužna i potrebna svima i da moramo naći zajednički jezik i napraviti što manju štetu kako bi riješili naše probleme koji su prema brojačima prometa ove godine doživjeli vrhunac od 26.000 vozila koji su prošli kroz Kupare. Apeliram da nađemo rješenje koje će napraviti najmanje štete. - kazao je Nardelli, dodavši kako će Općina Župa dubrovačka imati niz primjedbi na Studiju.

- Varijanta brze ceste prolazi kroz središnji dio Župe. Cijelo vrijeme ukazujemo da ne želimo Župu podijeljenu na dva dijela, a ovim tehničkim rješenjem predviđena je izgradnja ceste na nasipu visokom 17 metara i čini nam cijeli spektar problema jer je praktički tim zidom Župa podijeljena na dva dijela. Tolikom broju lokalnih cesta, požarnih puteva, vododerina i privatnim zemljištima će biti onemogućen pristup i to se može riješiti da se cesta položi na stupove, da bude vijadukt. Posebno u oko upada čvor Gajine gdje je 15.000 kvadrata zemljišta, ogromno područje blizu obiteljskih kuća. To treba ponovo projektirati da se spasi ogromno zemljište. - stava je Nardelli.

Kazavši kako nije protiv brze ceste, ali i da je za izgradnju autoceste, Dubravko Arapović iz Župe dubrovačke pitao je zašto trasa ceste prolazi preko župskih izvorišta. Pitao je je li u projektiranju ceste sudjelovao Božidar Vučurević, ali nije dobio odgovor.