Utorak, 02 Svibanj 2023 14:28

Nagrada Županije za životno djelo bit će dodijeljena Janesu Vlašiću

Janes Vlašić Janes Vlašić Foto: Anđela Šćepanović / CROPIX

Nagrada Županije Dubrovačko – neretvanske za životno djelo ove će godine biti uručena Janesu Vlašiću, vrsnom klapskom stručnjaku, aranžeru i voditelju brojnih klapa, koji je poznat i cijenjen daleko izvan granica otoka Korčule.

Janes Vlašić u glazbenom životu Vele Luke intenzivno djeluje od 1969. kao član zborova i klapa, a kasnije i kao njihov voditelj. U rodnoj Veloj Luci Vlašić je sinonimom za klapsko pjevanje i voditelj je devet klapa, mahom s otoka Korčule i poluotoka Pelješca. Vlašić je s klapama na raznim festivalima u zemlji i svijetu kroz 40 godina pobrao 105 nagrada. Snimio je preko 700 pjesama, a u posljednjih 10 godina s veloluškim klapama snimio je devet nosača zvuka. Čak triput je pjevao i pred papom Ivanom Pavlom II. Značajan je i njegov doprinos djelovanju Narodne glazbe Vela Luka, ali i u organizaciji kulturno - zabavnih programa u mjestu. Organizirao je, vodio, svirao i pjevao na preko 100 humanitarnih koncerata i priredbi.

Za svoj dugogodišnji i uspješni rad na glumačkom, glazbenom i klapskom polju dobio je priznanja i diplome Hrvatskog Sabora Kulture. Godine 1997. i 2011. kao pojedinac, 2002. s klapom Lanterna te 2004. s klapom Vela Luka, bio je proglašen laureatom Općine Vela Luka u kategoriji izvanrednih postignuća.

Nagrade Županije Dubrovačko – neretvanske uz blagdan svetog Leopolda Bogdana Mandića i Dan županije bit će uručene dr. Nadi Marković, Asji Perčić, Hrvatskoj glazbeno – scenskoj udruzi Petar Milat, Rukometnom klubu Metković Mehanika, Spasu Krajančiću i Vatroslavu Vigdeliji.

Ovogodišnjim laureatima nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici Županijske skupštine Dubrovačko – neretvanske županije 12. svibnja.

nm