Ponedjeljak, 20 Rujan 2021 14:57

Načelnik Lasić o cijeni vrtića: Mogao sam dignuti kredit i staviti prst u uho

Načelnik Lasić o cijeni vrtića: Mogao sam dignuti kredit i staviti prst u uho Foto: dm

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić komentirao je peticiju roditelja iz Konavala u kojoj se traži da se cijene vrtića ne mijenjaju. Naime peticija roditelja pokrenuta je nakon što je općinsko vijeće Općine Konavle na posljednjoj sjednici donijelo odluku o poskupljenju cijene vrtića. Lasić za portal Dubrovnikpress ističe kako reakciju roditelja razumije te iznosi zašto je do poskupljenja trebalo doći.

- Nije lako ljudima, tu činjenicu shvaćam, da netko pokrene peticiju zbog poskupljenja goriva, namirnica, struje ja bi je prvi potpisao. – smatra Lasić.

Lasić kaže da se već prije donošenja odluke obratio javnosti preko svog Facebook profila.
- Uvidio sam da se i prije nego donesena odluka o poskupljenju baratalo s različitim ciframa da će vrtić biti tisuću ili čak tisuću i pol kuna. Pokušao sam na neki način smanjiti tenzije i opravdati odluku koja se ima donijeti. – rekao je načelnik.

Naglasio je kako nije spreman donositi populističke odluke te istaknuo kako je svjestan situacije u kojoj se zbog Covid krize nalazi Općina Konavle kao i sama država.

- Uveli smo drastične mjere štednje u Općinu i njezinim društvima i ustanovama. Između ostaloga smanjili smo trideset posto plaću svim zaposlenicima, uključujući i dječje vrtiće. – rekao je Lasić.

U javnosti se često može čuti usporedba Općine Konavle sa Župom Dubrovačkom, što načelnik Lasić smatra neprimjerenim.
- Neusporediva je Župa Dubrovačka s Općinom Konavle, oni imaju jedan vrtić, a mi ih imamo sedam. Sedam vrtića je loša stvar za Općinu a dobra stvar za roditelje. – naglasio je Lasić.

Za vrtiće, Općina Konavle izdvaja 12 milijuna kuna dok Župa dubrovačka izdvaja od pet do šest milijuna kuna.
- Pazite, sva su djeca u Konavlima zbrinuta u dječjim vrtićima i to košta na jedan način. – naglasio je načelnik Općine KOnavle.

Komentirao je i poskupljenje energenata i namirnica koje je također utjecalo na izdvajanja općine za vrtiće te naglasio kako se u Konavlima cijena vrtića nije mijenjala od 2010. godine.

- Ja ću vam sada ponovit koje su to cijene da ne bi bilo neke dvojbe,jer vidim da se o tome još raspravlja, cijena za prvo dijete u vrtiću je 750 kuna, i tu je razlika što smo prije imali niz kategorija gdje se smanjivala ta cijena, dok ih sada više nemamo. Za drugo dijete u vrtiću cijena je dvadeset posto manja što je 560 kuna, za treće je 375 kuna što je pedeset posto manje, dok je četvrto i svako sljedeće besplatno. – ustvrdio je Lasić.

Naglasio je kako će vrtić za određene skupine skupine građana vrtić u Konavlima biti besplatan.
- Do sada nismo imali besplatan vrtić za samohrane roditelje, djecu sa teškoćama u razvoju, obitelji sa socijalnim minimumom, djeca korisnika stalne novčane pomoći i djeca svih civilnih i vojnih žrtva rata sa stupnjem invalidnosti devedeset posto. – istaknuo je načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

- Najveća cijena koja se u vrtiću plaćala je prije bila 650 kuna, a sada je 750 kuna.
Načelnik Lasić ističe kako razumije negodovanje zbog poskupljenja vrtića, ali ističe kako su činjenice jasne.

- Činjenica je kako smo mi 2018. imali proračun od 64 milijuna kuna, a sada je 30 milijuna, što znači da za vrtiće davamo preko jedne trećine proračuna, a to je već jedan problem. – kazao je Božo Lasić.

Naglasio je kako ovo nije samo problem u Konavlima nego u mnogim općinama te da je Sindikat zaposlenika vrtića pokrenuo akciju kojom traže da država subvencionira vrtiće.

Na novinarsko pitanje je li je spreman sjesti s roditeljima koji su poslali peticiju, Lasić je izjavio kako je uvijek spreman razgovarati sa svima.

Za kraj načelnik Lasić je naglasio kako je došao pred odabir te je istaknuo kako populističke mjere neće donositi.
- Imao sam izbor, mogao sam donijeti populističke mjere, ne povećavati cijenu, dignuti kredit i zavaliti općinu, pa da onaj koji dođe poslije mene ima problema, a da ja stavim prst u uho i budem miran ili sam mogao početi prodavati nekretnine. – rekao je Lasić.
Ističe kako se to u našoj državi već događalo.

- Glasovi su se kupovali različitim povlasticama. Ja nisam pobornik toga i otkad sam načelnik nisam to radio niti ću raditi. Masovno su se kupovali glasovi i sada se nalazimo tamo gdje se nalazimo. Mislim da je došlo konačno vrijeme da svi stavimo prst na čelo i razmislimo što je dobro za budućnost naše djece, da nastavimo prodavati ovo što imamo, da uzimamo kredite ili je dobro da počnemo racionalno razmišljati. – rekao je načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

Vlatko Car