Ponedjeljak, 21 Ožujak 2022 19:17

Na Mljetu poslije 40 godina viđena sredozemna medvjedica

Sredozemna medvjedica koju su uočili Jurinović i Stražičić Sredozemna medvjedica koju su uočili Jurinović i Stražičić Foto: Luka Jurinović

Tijekom obavljanja monitoringa morskih vranaca u akvatoriju Nacionalnog parka Mljet proteklog vikenda biolog Luka Jurinović i čuvar prirode Nacionalnog parka Mljet Davor Stražičić uočili su i fotografirali sredozemnu medvjedicu (Monachus monachus), jednog od najugroženijih sisavaca na svijetu, objavio je Nacionalni park Mljet. Jurinović je uspio i fotografirati.

„To je prvi potvrđeni slučaj njenog pojavljivanja na ovom području od početka 1980. -ih godina”, navode iz NP Mljet.

Sredozemna medvjedica pripada obitelji tuljana, hrani se ribom i mekušcima koje lovi roneći. Može narasti do dužine od preko 2,5 m i težiti do 300 kilograma. Nekada je bila raširena i u Jadranu, ali se danas smatra regionalno izumrlom. Tome su doprinijeli intenzivan gospodarski ribolov i rast nautičkog turizma zadnjih desetljeća.

„Područja s visokim stupnjem zaštite prirode, kao u ovom slučaju akvatorij NP Mljet, pokazala su se kao mjesta gdje je raznim mehanizmima moguće poboljšati stanje neke ugrožene vrste ili pojedinog ekosustava. Preduvjet za boravak i preživljavanje ovakvog sisavca je dovoljno bogat riblji fond i neuznemiravanje od strane ljudi.” - navode iz NP Mljet na čijem je području inače zabranjen gospodarski ribolov.

Kako bi se minimizirao utjecaj nautičara na staništa, u Nacionalnom praku Mljet je sidrenje dozvoljeno samo na širem području uvala Pomena i Polače. Time su od pritiska posjetitelja sačuvani najosjetljiviji dijelovi obale i mora, kao što su južne obale NP Mljet, litice i polupotopljene špilje gdje morske medvjedice donose svoje mlade na svijet od svibnja do studenoga.

„Nadamo se da uočena jedinka nije sama, te da će njen “posjet” najstarijem morskom zaštićenom području na Sredozemlju, Nacionalnom parku Mljet, pretvoriti u mjesto trajnog boravka ove vrste. Njeno ćemo kretanje pozorno pratiti, a ukoliko je ugledate molimo da nas obavijestite o vremenu i mjestu gdje ste je uočili na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. . Nemojte joj prilaziti i bespotrebno je uznemiravati.” - naveli su iz NP Mljet.

dpp