Srijeda, 02 Veljača 2022 15:28

Milanović poručio Dubrovčanima: Uzmite od Europe ono što je najvrijednije - novac

Piše:
Milanović poručio Dubrovčanima: Uzmite od Europe ono što je najvrijednije - novac Foto: Grad Dubrovnik

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uz Dan Grada Dubrovnika i Festu svetog Vlaha jedan o uzvanika bio je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Gradskim vlastima poručio je da iz Europske unije uzmu ono, kazao je on, najvrijednije – novac.

- Što vrijeme više protječe i što je slika bistrija i jasnija i što je jasnije da Europa nije centralna vlast nego kompleksna, duboka, traumatična i emotivna, ali i perspektivna zajednica nacionalnih država, naroda i nacija, želim vam da iz te Europe uzmete ono što je u ovom trenutku najvrijednije, a to je novac. Sve ovo drugo je tema za stalnu raspravu i stalan oprez. Niti smo svi isti, niti je u redu, niti očekujem da drugima namećemo svoje kulturne vrijednosti, što je za njih dobro kako da se mole i koje su to europske kulturne vrijednosti jer one su od Portugala do Estonije, preko Hrvatske i svih drugih država slične, ali, Boga mi, i različite i u toj svijesti da se razlikujemo pa i unutar hrvatskog korpusa, može se osigurati normalan, dobar, pristojan građanski život. - rekao je Milanović.

Osvrnuo se na svojatanje dubrovačke književnosti od strane Republike Srbije

- Vidim da vas ovaj zadnji slučaj dosta tišti, iritira, a razgovarali smo i prije sat vremena ovdje u dubrovačkoj kavani i o kojem manje više svi mislimo isto i u jednoj stvari se slažemo. - rekao je Milanović pa dodao kako je ono što rade Srbi kulturna aproprijacija.

- Postoji nešto što je već pomalo uvriježena fraza u zapadnoj, posebno američkoj kulturnoj debati, a to je kulturna aproprijacija, odnosno uzimanje nečega što je tuđe. Recimo, nekakav bijelac može staviti indijansku perjanicu na glavu i to je kulturna aproprijacija pokroviteljskog tipa od strane jedne zajednice koja je uništila tu drugu zajednicu, a sad se kiti njezinim perjem. - kazao je Milanović, poručivši Dubrovčanima da budu ponosni što netko želi do onoga do čega ne može.

- Ovo što se događa u Beogradu je kulturna aproprijacija jednog ovisničkog, šleperskog tipa, ne pokušaj da se nešto otme jer to je nemoguće. Budimo ponosni što netko to želi, a do toga ne može. Mi ne pokušavao apropirati Slovo ljubve Stefana Lazarevića, Žitije Stefana Dečanskog, to su stvari koje konstatiramo, koje su tu, ali koje s našim korpusom i identitetom nemaju ništa. - rekao je Milanović te Dubrovčanima uputio poruku.

- Budite hladni, budite čak pomalo i oholi jer hrvatska književnost ima bazu ovdje. A naši susjedi, ako već žele, neka s distance u tome uživaju. Nemojte gubiti previše energije, gledajte na to ponosno. Dakle, netko bez šanse da to ikad dobije, želi naše i želi vaše, onda neka na trenutak živi u iluziji da mu je to i dostupno, ali nije.- rekao je Milanović.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019