Nedjelja, 03 Ožujak 2024 15:33

MARKO GILJAČA: UVJEREN SAM DA ĆE MOŽEMO IMATI SABORSKOG ZASTUPNIKA ILI ZASTUPNICU IZ DUBROVNIKA

Piše:
Igra Šain Kovačević i Marko Giljača na nedavnom prosvjedu ljevice u Zagrebu Igra Šain Kovačević i Marko Giljača na nedavnom prosvjedu ljevice u Zagrebu Foto: SJG

Možemo i SDP objavili su da pokreću pregovore o tzv. točkastoj koaliciji u četiri izborne jedinice, a kako bi se izborili za dodatne mandate u izbornim jedinicama u kojima lijeve političke opcije tradicionalno slabije stoje i tako došli do, kako u posljednje vrijeme lideri lijevih stranaka ističu, „za Hrvatsku poželjne smjene vlasti”.

Vodstvo stranke Možemo je od svog Vijeća dobilo potporu da SDP-u ponudi koaliciju u četiri izborne jedinice, odnosno u četvrtoj, petoj, sedmoj i devetoj. Iako je i X. izborna jedinica, u kojoj je i Dubrovačko – neretvanska županija, jedna od onih u kojima lijeve opcije slabije prolaze na izborima, jer su birači tradicionalno naklonjeni HDZ-u, u njoj neće biti koalicije već će SDP i Možemo na izbore izaći svatko sa svojom listom.

GILJAČA: MOŽEMO ĆE BITI IZNENAĐENJE U X. IZBORNOJ JEDINICI I BEZ SDP-A

Član Vijeća Možemo, ujedno i član Srđ je Grad Marko Giljača ističe kako se tijekom izjašnjavanja uopće nije postavljao pitanje o eventualnoj točkastoj koaliciji Možemo i SDP-a u X. izbornoj jedinici.

- U našoj izbornoj jedinici, u skladu s prijašnjim dogovorom još iz svibnja prošle godine, Možemo izlazi samostalno na izbore. Naime, s obzirom na našu snagu u X. izbornoj jedinici, s obzirom da smo prepoznati kao najjača opcija u Dubrovniku i jedna od najaktivnijih u Županiji, mislim da možemo izvući dodatne birače na birališta s našim politikama koje su drukčije i koje će biti motivirajuće za ljude da ostvarimo dobar uspjeh na izborima. - kazao je Giljača.

Na prošlim parlamentarnim izborima u X. izbornoj jedinici SDP se i nije baš proslavio, dok je Možemo kao nova politička opcija, prošla relativno dobro. Giljača smatra kako se rezultati s prošlih ne mogu uspoređivati s trenutnom političkom situacijom i izborima koji nam predstoje.

- Izbore prije četiri godine možemo uzeti u obzir samo kao izbore u tim okolnostima. Danas su karte potpuno drukčije podijeljene i uistinu mislimo da je osnovni cilj imati što veću izlaznost birača. Kad je u pitanju Možemo, mislim da ćemo čak biti iznenađenje u X. izbornoj jedinici. - rekao je Giljača, istaknuvši kako je vrijeme da Andrej Plenković objavi kad će se održati parlamentarni izbori.

- Brojni komentatori davaju za pravo Andreju Plenkoviću da kalkulira s datumom izbora, ja se s time ne slažem. Mislim da je u jednoj demokratskoj zemlji datum izbora nešto što se mora znati na vrijeme radi građana, političkih opcija i demokratskih procedura. Ovo bježanje od datuma izbora je pokazatelj da se ne radi samo o kalkuliranju HDZ-a nego i strahu HDZ-a koji pokušava ušičariti bilo kakvu prednost kako bi ostao na poziciji moći koja im je ugrožena jer im ankete pokazuju da ne stoje onoliko dobro koliko su se nadali. Uostalom, slušali smo Vladimira Šeksa i vidjeli da se HDZ u posljednjih 30 godina uopće nije promijenio. Iz tog se govora može zaključiti i da ih je jako strah, a ima ih za što i biti strah jer mi smo spremni na izbore kad god budu, a po svemu sudeći to će biti u svibnju, osim ako ih ne uhvati još veći strah i panika koji svakom danom iz njih izbijaju. - smatra Giljača.

IZVJESNO JE DA KOALICIJE SA SDP-OM NEĆE BITI NI NA LOKALNOM IZBORIMA

I dok se datum parlamentarnih izbora još ne zna, jasno je da se stranke za njih pripremaju. Kad su u pitanju kandidati Možemo iz X. izborne jedinice čija će imena biti na listi za Hrvatski sabor, Giljača kaže, o tome se još nije razgovaralo, ali i podsjeća kako kod Možemo procedura izbora kandidata za saborske liste nije ista kao u ostalim strankama.

sain kovacevic marko giljaca 030324

Igra Šain Kovačević i Marko Giljača; foto Vedran Levi / CROPIX

- Mi nemamo kvote kao HDZ i druge stranke. Ne funkcioniramo na taj način. Mi uistinu poštujemo demokratsku proceduru unutar stranke i kao što smo najavljivali više puta, sve procese tempirali smo kao da će se izbori održati do kraja proljeća i dotad ćemo imati unutarstranačke kandidature i glasanje i u skladu s time ćemo sastavljati liste. Dakle, nemamo uobičajeni model prema kojem predsjednik stranke traži i dobiva poslušnost članova nego je naš sustav takav da svi imaju jednako pravo glasa i na taj način ćemo dobiti liste s kojima ćemo izaći na izbore. - kazao je Giljača i znakovito dodao:

- Siguran sam i duboko uvjeren da ćemo u sljedećem sazivu Hrvatskog sabora imati zastupnika ili zastupnicu iz Dubrovnika iz naše političke opcije. - istaknuo je.

Istaknuo je kako iz SDP-a nije bilo poziva prema Možemo na razgovore o mogućoj koaliciji u X. izbornoj jedinici. Iako je do lokalnih izbora nešto više od godinu i pol dana, Možemo će po svoj prilici i na te izbore u Dubrovačko – neretvanskoj županiji u svibnju dogodine izaći samostalno.

- Sa SDP-om o izlasku na izbore u koaliciji u X. izbornoj jedinici nismo razgovarali jer mislim da je od prvog dana jasno kako mi uistinu smatramo da trebamo svi ići samostalno na izbore. Mi smo taj naš stav komunicirali i na Vijeću Možemo i nitko nas nije niti pitao o opciji izlaska na izbore sa SDP-om. Kad su u pitanju lokalni izbori, o njima je još rano govoriti jer smo sad fokusirani na parlamentarne, ali sam rad na kampanji za parlamentarne izbore zapravo je početak rada za lokalne izbore. Mi smo na prošlim lokalnim izborima pokazali iskorak i na način da smo se i kao Srđ je Grad proširili izvan Dubrovnika i siguran sam da u nekim dijelovima Županije do idućih lokalnih izbora možemo napraviti dodatni iskorak i pokazati da stojimo još bolje te da se možemo nositi s HDZ-om u većem dijelu Županije.

ŠAIN KOVAČEVIĆ: I ANKETE POKAZUJU DA NEMA UČINKA ZAJEDNIČKOG IZLASKA NA IZBORE SA SDP-OM

Da je Možemo još prošle godine donio odluku o samostalnom izlasku na parlamentarne izbore u X. izbornoj jedinici potvrdila je i korčulanska članica Vijeća te stranke Igra Šain Kovačević.

- Mogućnosti točkaste koalicije sa SDP-om u X. Izbornoj jedinici se nije razmatrala jer se smatramo da samostalnim izlaskom na izbore možemo ostvariti veći broj glasova nego da na njih idemo zajedno dok je procjena da će se u nekim drugim izbornim jedinicama, poput IV., V., VII., i IX. u koaliciji dobiti veći broj glasova. - kazala je Šain Kovačević, odgovorivši na pitanje je li se sa SDP-om razgovaralo o mogućem zajedničkom izlasku na izbore u X. izbornoj jedinici.

- Mi smo zapravo tek sad na Vijeću donijeli odluku da počnu pregovori o točkastim koalicijama. O takvoj koaliciji u našoj izbornoj jedinici se nije razgovaralo sa SDP-om. - kazala je.

- I same ankete za X. izbornu jedinicu pokazuje da Možemo samostalnim izlaskom na izbore može više i da nema sinergijskog učinka ni za Možemo ni za SDP. - istaknula je Šain Kovačević, koja je, baš kao i Giljača, uvjerena da Možemo može imati saborskog zastupnika iz X. izborne jedinice.

- Mi smo sigurno da možemo. Kampanja je pred nama i jako smo puno napredovali od zadnjih izbora. Mislim da se Možemo u X. izbornoj jedinici dosta izgradio. Kad su u pitanju kandidati na listama taj dio unutarstranačkih izbora nam tek predstoji. Nikakvi razgovori o listama za niti jednu izbornu jedinicu još nisu pokrenuti i još ne znamo ni tko će se kandidirati za liste u izbornim jedinicama. Kad je naša u pitanju, Možemo djeluje i u Splitu i treba vidjeti tko će se sve kandidirati za liste i tko je spreman ući u borbu na predstojećim izborima. - kazala je.

Kad je u pitanju mogućnost koaliranja Možemo sa SDP- na lokalnim izborima koji će se održati dogodine u svibnju Šain Kovačević, rekla je:

- Ti su izbori još daleko i o tome će odlučivati Vijeće. Možemo i na lokalnoj razini u Dubrovačko – neretvanskoj razini dobro stoji. Dosta radimo i sad smo zadovoljni. Inače, neprestano radimo i svaki dan je zapravo neka vrsta kampanje. Kad su u pitanju parlamentarni izbori, mogu reći da ćemo vrlo brzo objaviti datum kad ćemo biračima predstaviti program. - rekla je.

I dok iz SDP-a, nakon onoga na Markovu Trgu, najavljuju nove prosvjede u većim gradovima, čini se da sličan prosvjed oporbene ljevice nije planiran u većim gradovima u dalmatinskim izbornim jedinicama.

- Vidjet ćemo kako će biti koncipirani ti prosvjedi. Kao Možemo u Korčuli smo se uvijek pridruživali svim prosvjedima koji su bili organizirani u gradovima na razini državi. Što se nas tiče, u Korčuli sigurno postoji ta mogućnost. - kazala je članica Vijeća Možemo Igra Šain Kovačević.