Ponedjeljak, 30 Kolovoz 2021 09:04

Loša joj memorija; hoće li uvjerena socijaldemokratkinja u koaliciji s HDZ -om opet stupati iza Vlahušića?

Piše:

U ožujku 2009. kao oporbena vijećnica stupala je iza Andra Vlahušića, napuštajući sjednicu Gradskog vijeća na kojoj je tadašnja većina predvođena HDZ -om usvojila UPU Babina kuka. Danas, 12 godina poslije, vijećnica je vladajuće većine predvođene HDZ -om i kaže da se tog detalja ne sjeća. Sjećala se ona ili ne, bit će zanimljivo vidjeti što će vijećnica HSU -a Olga Muratti učiniti na današnjoj sjednici Gradskog vijeća ukoliko gradonačelnik Mato Franković s dnevnoga reda ne povuče izmjene PPU -a i GUP -a Grada Dubrovnika i UPU -a Babin kuk.

Naime, u osvit lokalnih izbora 2009. oporba predvođena Androm Vlahušićem na sjednici tadašnjeg saziva Gradskog vijeća protivi se usvajanju UPU -a Babina kuka i traži da se taj UPU ne donosi dok Grad Dubrovnik ne riješi svoje odnose s Hotelima Babin kuk, odnosno traži od ondašnje gradonačelnice Dubravke Šuice da podnese tužbu protiv Hotela Babin kuk o povratu 400 000 kvadrata zemljišta na koje Grad Dubrovnik polaže pravo temeljem ugovora s ondašnjom tvrtkom HTC Dubrava Babin kuk.

Olga Muratti, u to vrijeme SDP -ova vijećnica u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika, rezolutno je u izjavama tvrdila kako Grad mora podnijeti tužbu.

Za Jutarnji list Muratti 2009, izjavljuje:

„Ako vidimo da u tom razdoblju nije podnesena tužba u sklopu koje je i prijedlog za određivanje zabilježbe spora i prijedlog za određivanje mjere osiguranja, sve ćemo prebaciti na postupanje Državnom odvjetništvu. No, nadamo se da će gradonačelnica Šuica koja toliko voli i poštuje ovaj grad učiniti sve da zaštiti njegove interese.” - rekla je u ožujku 2009. Muratti.

U isto vrijeme za Večernji list Muratti kazuje sljedeće:

„Koalicija SDP - HNS u Dubrovniku zatražit će od Grada Dubrovnika da odustane od odluke o donošenju UPU-a Babina kuka. Smatramo da je to osnovna stvar koju treba učiniti, a mi ćemo u petak podnijeti prijavu Državnom odvjetništvu da ispita sve okolnosti donošenja plana i slučaja zemljišta na Babinu kuku.”

Dubravka Šuica kao gradonačelnica te 2009. tužbu nije podnijela pa je to učinio Andro Vlahušić nedugo nakon što je izabran za gradonačelnika Dubrovnika, odnosno već u kolovozu 2009.

HDZ -ovci u to vrijeme Vlahušića, koji tek što je podnio tužbu, na sjednicama nisu prestajali pitati što je s tužbom. S tim pitanjima prednjačila je vijećnica Dubravka Marunčić, traživši na uvid i tekst tužbe.

Muratti, koja je u to vrijeme postala predsjednicom Gradskog vijeća, na sjednicama je i dalje ostala pri stavu da Grad Dubrovnik tužbom mora tražiti dio svog zemljišta na Babinu kuku.

Danas, 12 godina poslije, a uoči sjednice Gradskog vijeća, bit će zanimljivo vidjeti kako će postupiti Muratti. Sad je u koaliciji s HDZ -om i dio je vladajuće većine. Za Vlahušićem, ukoliko se on tijekom rasprave o izmjenama GUP -a i PPU -a Grada Dubrovnika i UPU-a Babin kuk, odluči napustiti sjednicu, Muratti zasigurno neće stupati kao 2009., no, pitanje je hoće li ostati dosljedna svojim stavovima.

Ako je svojim stavovima i dalje dosljedna tada za izmjene GUP -a Grada Dubrovnika i UPU -a Babin kuk neće dignuti ruku. Ipak, može li se dosljednost uopće očekivati od osobe koja je tvrdila da je uvjerena socijaldemokratkinja koja živi socijaldemokraciju, a danas je dio HDZ -ove vladajuće većine.