Četvrtak, 15 Prosinac 2022 20:13

Libertasu stigla još tri nova autobusa

Libertasu stigla još tri nova autobusa Foto: Grad Dubrovnik

Čak 29 autobusa sufinanciranih iz EU fondova pristiglo je u Dubrovnik u dva ciklusa zadnje dvije godine, a među njima i tri midi prigradska autobusa marke OTOKAR koji su danas u prostorima društva Libertas predstavljeni javnosti.
 
'- Uistinu možemo izraziti zadovoljstvo činjenicom kako je vozni park Libertasa sve noviji, što znači da su i troškovi održavanja manji. Također, Libertas Dubrovnik je spreman za novo financijsko operativno razdoblje i napravljene su sve studije potrebne za nadolazeći EU natječaj, putem kojeg će nam biti omogućena nabavka električnih autobusa. Time će se dodatno smanjiti godine voznog parka na našim ulicama na korist sugrađana i posjetitelja te postići maksimalna održivost koju smo željeli po pitanju redovne zamjene autobusa. - rekao je u ovoj prigodi gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.
 
Autobusi u gradskom prijevozu trenutačno su starosti unutar 6 godina, prigradskog unutar 9 godina te im je prosječna starost 7,5 godina.
 
'- Ukupna vrijednost tri nova autobusa je 2.644.800 kuna uvećano za PDV, od toga 2,2 milijuna EU sredstva, a vrijednost svih 18 autobusa nabavljenih u ovom ciklusu je 30.960.540,00 uvećano za PDV, od čega 26 milijuna kuna EU sredstava. Kad se tome pridoda i lani pristiglih 11 autobusa pribavili smo ih ukupno 29 i povukli gotovo 50 milijuna kuna europskih sredstava. - istaknuo je prilikom predstavljanja direktor društva Libertas Dubrovnik d.o.o. Franko Mekišić.
 
Tri midi autobusa namijenjena su prigradskom prijevozu, kapaciteta nešto manjeg od 50 putnika.
 
'- Opremljeni su motorima koji zadovoljavaju najstrože ekološke norme i standarde, ujedno su prilagođeni za prijevoz osoba sa smanjenom pokretljivošću. Pouzdano se već kreću na ulicama Hrvatske i gradova u Europi te sam siguran da će i ovdje poslužiti jako dobro. - kazao je Zvonko Gabud, predstavnik dobavljača, tvrtke Auto Hrvatska.
 
Tri najnovija autobusa bit će raspoređena za Osojnik, Bosanku i Šipan te po potrebi za župske linije.

dpp