Ponedjeljak, 22 Studeni 2021 19:14

Libertas naručio 18 novih autobusa; 85 posto sredstava stiže iz EU fondova

Ugovori za nabavu 18 novih autobusa za potrebe JGP Libertas Dubrovnik vrijednosti gotovo 31 milijun kuna, od kojih su 85 posto sredstva Europske unije, potpisani su danas u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika. Ugovore su potpisali direktor društva Libertas Dubrovnik Franko Mekišić i prokurist društva Auto Hrvatska PSC Marko Tihava, uz nazočnost gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića i suradnika.
 
Riječ je o nabavci dva zglobna gradska niskopodna autobusa, šest „solo” gradskih niskopodnih, sedam „solo” gradsko - prigradskih i tri „midi” prigradska autobusa.
 
- Građani će izravno osjetit benefite ove nabave iz razloga što će na naše prometnice doći autobusi najnovije ekološke norme, najnovijih standarda. Starost autobusa će s 12 godina, kolika je sada, iduće godine spustiti na devet godina. Intenzivno radimo na tome da i u narednom periodu povučemo određena sredstva iz EU fondova, također za nabavku novih autobusa. - rekao je u ovoj prigodi direktor Libertasa Franko Mekišić.
 
Dobavljači su dvije tvrtke koje su u javnoj nabavi odabrane kao najpovoljniji ponuditelji, Auto Hrvatska PSC d.o.o. i Autobus d.o.o.
 
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković ovom je prilikom poručio kako je dubrovačka gradska uprava „još jednom pokazala na koji se način trebaju koristiti europski fondovi, u ovom konkretnom slučaju za modernizaciju voznog parka Libertas”.
 
- Svjedoci smo da je Libertas već sada putnike vozi određenim brojem autobusa financiranim europskim fondovima, a ovo je samo nastavak tog projekta. Vjerujem da će u nadolazećim operativnim programima biti još dodatnih autobusa, a kako bi Libertasova flota bila što mlađa te samim time i komfor prijevoza za sve naše sugrađane bio što veći. Svakako moramo istaknuti i činjenicu da se radi na programu poboljšanja sustava naplate i najave unutar samih autobusa, na programu „contactless“ plaćanja i vjerujem da će i to zaživjeti vrlo skoro u nadolazećem razdoblju, također financirano od strane europskih fondova. - kazao je gradonačenik Mato Franković.
 
Ovom prilikom gradonačelnik Dubrovnika osvrnuo se i na financijsko poslovanje javnog gradskog prijevoznika.
- Libertas je prestao biti tvrtka slučaj, to je tvrtka koja je financijski stabilna, uspješno odolijevala u ovim kriznim vremenima i siguran sam da će u nadolazećem vremenu ona biti još uspješnija, bolja, kvalitetnija. Sav svoj prihod usmjeravat će konstantnom povećanju kvalitete pružanja usluge svim našim sugrađanima. - kazao je gradonačelnik Franković.
 
Ujedno je najavio i kako će se uskoro odraditi i prve testne vožnje s električnim autobusima, koji će postati budućnost prijevoza na području grada Dubrovnika, također financirani europskim novcem.

dpp