Ponedjeljak, 18 Srpanj 2022 08:49

Komunalci će moći zatvarati ugostiteljske objekte zbog buke

Pred vijećnicima na sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, koja će se održati u srijedu, naći će se prijedlozi dviju odluka koje reguliraju pitanje buke na području grada Dubrovnika.

Prva je izmjena Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti kojom se uređuje nadzor, odnosno propisuje se da je Komunalno redarstvo to koje će moći narediti akustička mjerenja ugostiteljima i zabraniti glazbu, ali i rad objekta zbog buke te naplaćivati kazne na mjestu počinjenja prekršaja.

Druga odluka donosi popis lokacija na kojima je moguće, uslijed održavanja javnih događanja na otvorenom, prekoračiti dopuštene razine buke. Riječ je o iznimkama za održavanje javnih manifestacija, a sukladno posebnim odlukama, što je mogućnost koju propisuje Pravilnik o najvišim dopuštenim razinama buke. Prema prijedlogu ove Odluke prekoračenje dopuštene razine buke na navedenim lokacijama, kao iznimka za održavanje manifestacija, dopušteno je tijekom cijele kalendarske godine u vremenu do 24 sata, a iznimno do dva sata poslije ponoći na datume 31. prosinca i 1. siječnja, 9. i 10. srpnja, 25. kolovoza te u vrijeme održavanja manifestacije „Noć muzeja”.

Najviše dopuštena razina buke u ovom slučaju iznosi 90 dB(A), a organizator je dužan osigurati ugradnju ograničivača (limitatora) razine emisijske buke na elektroakustičkim uređajima i mjerenje buke tijekom održavanja javnog događanja. Nadzor također provodi Komunalno redarstvo Grada Dubrovnika, a popis lokacija je sljedeći:

buka1180722buka2180722

dm