Petak, 27 Listopad 2023 19:08

KAKO LOVITI U PLIĆAKU, A NE ZAPINJATI ZA DNO

Piše:

I kad temperature priobalnog mora dosegnu najniže vrijednosti smudut, brancin, neće napustiti plićake nego se intenzivno hraniti pa zato i dobro loviti. No, kako su ti tereni u pravilu pokriveni livadama, umjesto brancina često će se kačiti vlati trave, osobito u ribolovu povlačenjem mamca.

Taj problem, izražen i u ostalim načinima lova pri dnu te na nečistim terenima, dosta je lako i jednostavno riješiti i to na više načina. Najjednostavnije rješenje je udica postavljena u mamac, odnosno varalicu tako da tijekom lova vrhom bude okrenuta k površini mora, s gornje strane mamca. Još bolje rješenje za izbjegavanje kačenja trave i ostalih prepreka je jedna od montaža poznatih kao „weedless“ (eng. bez korova).

Najjednostavnija je postavljanje udice vrhom unutar mamca ili varalice. Najprije je primijenjena u lovu kozicom u livadama voge, posidonije, gdje se brancin rado zadržava. Takvo nadijevanje počinje uklanjanjem repnih pločica kako bi se spriječilo njihovo zapinjanje za travu, ali i moguća neprirodna vrtnja mamca pri povlačenju ili u kurentu.

ribolov271023 1 min

Zatim se udica zabode odozgo i otpozadi neposredno (4-5 mm) od kraja tijela. Nakon što se provede kroz tijelo sve do vezišta, udica se zaokrene za 180 stupnjeva, vrhom prema glavi mamca. Potom se rep što više savije kako bi se vrh udice mogao zabiti što bliže glavi kozice. Poslije mamčenja vezište udice treba biti jedva izvan mamaca, a vrh udice gotovo paralelna s osom tijela i ne snije izvirivati iz njega.

Na opisani način nadjenuta kozica mora se potezati sporo kako bi se postigla prirodna prezentacija. Kako se udica se ne provlači kroz glavu, najosjetljiviji njen dio, kozice dugo živa na udici i pokretima nožica provocira brancina. Iako je rep dovoljno mekan da udica lako prilazi kroz njega, kontra u lovu s ovako postavljenom kozicom ipak treba biti malo jača.

Malo jača kontra je potrebna i u lovu mekanom varalicom nadjenutom na isti način. Osim toga, poželjno je koristiti što mekše varalice i što oštrije te tanje udice.

Sve je to suvišno s mekanim „weedless“ varalicama. One s gornjem strane imaju prorez u koji se postavlja vrh i dio krivine udice. U njega se može postaviti i želatinski ili uljni atraktor, primamljivač koji varalici daje dodatnu privlačnost.

Osim mekanih i prirodnih mamaca „weedless“ montaža je moguća i na tvrdim varalicama. Kako se u njih ne mogu sakriti, udice se moraju zaštiti od zapinjanja. To se može uraditi postavljanjem različitih elastičnih elemenata ispred vrha udice - komada najlonske ili „FC“, fluorougljične strune, plastične cjevčice, žice ili opruge.

Takav način rješavanja problema moguć je kako na jednokrakim, tako i na višekrakim udicama. Zaštitni monofil može biti vezan samo na jednom ili na oba kraja.

Najjednostavnije i najbrže rješenje, koje svaki ribolovac može obaviti je zaštita izrađena od monofila. Praksa je pokazala da je za lov brancina na na manje zatravljenim terenima, odnosno od kasne jeseni do proljeća, najpraktičnija zaštita od najlona debljine 0,60 do 0,70 mm. Za vrlo zatravljene terene kakvi su livade voge, odnosno za lov ljeti i početkom jeseni, kad je vegetacija najbujnija, bolje rješenje je monofil vezan na oba kraja.