Utorak, 30 Studeni 2021 02:49

Još se nije ni rodila ni umrla osoba kojoj bi ime trebalo uklesati u kamen Grada

Piše:
Prihvate li gradski vijećnici prijedlog ovako će izgledati spomen obilježje na kantunu ispod Luže Prihvate li gradski vijećnici prijedlog ovako će izgledati spomen obilježje na kantunu ispod Luže

Na sjednici dubrovačkog Gradskog vijeća u srijedu će se naći i Prijedlog zaključka o postavljanju spomen obilježja uz 30. godišnjicu pogibije Pava Urbana. Naizgled je to jedan sasvim običan prijedlog o odavanju počasti mladom poginulom fotografu, fotoreporteru koji je nesretno okončao svoj život 6. prosinca 1991. snimajući razaranje Grada. Samo naizgled, jer nije riječ o takvom, sasvim uobičajenom prijedlogu uz ovakve obljetnice.

Naime, Pavo Urban trebao bi biti prvi Dubrovčanin kojem će se u 1.300 godina povijesti Grada ime uklesati u njegove zidove. Da, doslovno – uklesati. Simbolika je ogromna, toliko silna da uistinu nije pretjerano kazati kako je upitno je li pojedinci u Gradskom vijeću, koji će odlučivati o tome, uopće mogu pojmiti njeno značenje. Stoga treba ponoviti: Pavo Urban bit će prva osoba u 1.300 godina povijesti Dubrovnika kojemu će se odati priznanje uklesavanjem njegova imena u gradske zidove. Spomen obilježje trebalo bi naime, po prijedlogu Slavena Tolja, biti uklesano na kantunu ispod Luže, gdje je Urban i poginuo, u biti na samom Stradunu.

NEMOJ O TOME, OSJETLJIVA JE TEMA

Pripremajući ovaj komentar, raspitujući se kod poznanika i prijatelja otvorenih da pričaju o svakoj temi, iako su različitih i svjetonazora i životnih putova i političkih preferencija, što oni misle o ovoj temi, dvije trećine njih smatralo je ideju o uklesavanju imena Pava Urbana u kameni blok na kantunu ispod Luže potpuno neprihvatljivom, općenito bilo čijeg imena, bilo komu u spomen, nije to zapravo pitanje Pava Urbana. Tek jedna osoba u tim je dijalozima kazala kako nema ništa protiv. Zajedničko im je pak bilo jedno – svi su naime savjetovali: pusti, nemoj pisati o tome, osjetljiva je tema.

Savjete da se o ovoj temi ne piše jer je osjetljiva, jer bi se netko mogao uvrijediti, jer onaj tko je otvori, kažu, ispast će neprijatelj, otpadak i nitko i ništa i, kako to u Dubrovniku biva, na njegovu stranu neće javno stati ni istomišljenici, nije bilo smisla poslušati. Čemu bi zaboga onda uopće služili mediji ako o osjetljivim temama ne bi progovarali, čemu bi služili komentatori ako bi pisali samo o onom o čemu postoji jedinstven stav ili čekali nečiju podršku u Gradu u kojem se na prste jedne ruke mogu pobrojati oni spremni javno reći svoje pravo mišljenje o „osjetljivim temama”?!

A ovo uistinu jest osjetljiva tema, ali ne iz razloga jer progovora o mrtvom čovjeku. Dapače, Pavo Urban ovdje je samo još jednom žrtva neke ideje, 1991. direktna žrtva ideje o Velikoj Srbiji, 2021. kolateralna žrtva ideje koja je u 1.300 godina povijesti Grada prvi put nekom pala na pamet. Postavljale su se spomen ploče u Dubrovniku, postavljali su se spomenici, ali ništa od toga nema takvu simboliku kao što je urezivanje, klesanje nečijeg imena u blok gradskog zida, makar svako od slova bilo i samo dva centimetra veliko.

Zato to jest osjetljiva tema i Pavo Urban jest ponovo žrtva s obzirom da se, zašto se ne usuditi i to ustvrditi, dobar dio Dubrovčana ne slaže s urezivanjem njegova imena u kameni blok ispod Zvonika i nije bilo potrebno, uistinu nije, da se o njegovu imenu, što se već može čuti, na kontroverzan način govori u kontekstu je li njegov život bio vrjedniji od života nekog drugog poginulog u Domovinskom ratu, nekog branitelja, nečije majke, nečijeg djeteta, nečijeg oca pa da se Urbanova smrt obilježava uklesavanjem njegova imena, prvi put u povijesti Grada, a nečija druga nije toga vrijedna. Sasvim je realno i očekivano da se to govori u Gradu koji ni spomenik braniteljima nema.

SIMBOLIKA UREZIVANJA IMENA U KAMENO TKIVO GRADA NADMAŠUJE SVE

Urbanova posljednja fotografija, njegov zadnji stisak okidača fotoaparata na kantunu ispod Zvonika, ima jaku simboliku, ali simbolika uklesavanja njegova imena u kameno tkivo Grada, na Stradunu, tu simboliku daleko nadmašuje. Surova je to stvarnost koju je potrebno izreći, netko mora biti onaj „nitko i ništa”. Surova je to stvarnost koja se najbolje može predočiti odgovorom (koji bi trebao biti jasan) na pitanje koje glasi: Je li Pavo Urban najzaslužniji Dubrovčanin u 1.300 godina dugoj povijesti Grada da bude prvi i jedini kojem će se ime UKLESATI u njegov kamen, urezati na ulazu na Stradun?

Baš to moraju se naime zapitati i gradski vijećnici koji će o prijedlogu Slavena Tolja, koji je prošao Odbor za određivanje imena i trgova, odlučivati u srijedu na sjednici Gradskog vijeća. Ako oni smatraju da je odgovor pozitivan, neka dignu ruku „za”. Ako je njihov odgovor na ovo pitanje negativan, ruku mogu jedino dignuti iz nezamjeranja, jer „osjetljiva je to tema”, a oni „osjetljive teme” i ne vole baš, takve teme odnose glasove.

No, gradski vijećnici ionako su odavno već izgubili kredibilitet iako imaju legitimitet da takvu odluku donesu. Kredibilitet su odavno izgubili i dubrovački konzervatori, ali imaju legitimitet da kažu kako je uklesavanje spomen obilježja u kameni blok na Stradunu prihvatljivo. Hajde da se ne lažemo, u kantune ispod Luže tko zna koliko puta godišnje udari neko dostavno vozilo pa se konzervatorima nema što zamjeriti po pitanju fizičkog očuvanja baštine. Ipak, njihov posao nije samo fizičko očuvanje baštine, njihov posao je na jedan način i čuvanje simbolike Grada. Zato ono što se konzervatorima treba zamjeriti, jest što se prilikom odluke nisu zapitali je li uopće postoji osoba takvih zasluga kojoj bi ime trebalo uklesati u kameni blok Grada?

A takva osoba još se nije ni rodila ni umrla jer silna je to, premoćna simbolika - urezati nečije ime u kameno tkivo Grada – ispod Luže, na Stradunu, simbolika koja u Dubrovniku nadmašuje sve ostalo. Simbolika, čast je to koja nije pripala ni Marojici Kabogi bez kojeg bi Dubrovnik danas možda bio tek arheološko nalazište kao ono na Pustijerni.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020