Ispiši ovu stranicu
Petak, 28 Travanj 2017 11:10

Jesu li spremni raskinuti ugovor s DPDS-om? Evo što su gradonačelnički kandidati odgovorili

Kandidati koji se natječu za gradonačelnika Dubrovnika, njih osam, počeli su postupno iznositi svoje programske smjernice, planove i vizije razvoja Grada Dubrovnika. Jednoga od njih osam dočekat će i definiranje odnosa s Društvom prijatelja dubrovačke starine. S njima je donedavni gradonačelnik Andro Vlahušić bio poprilično zaoštrio odnose nakon što je potpisao dodatak ugovoru prema kojemu su se definirali financijski odnosi Grada i DPDS-a koji se temelje na raspodjeli sredstava utrženih od prodaje ulaznica za zidine, ali i sukladno kojemu je DPDS uknjižio pravo plodouživanja nad zidinama.

Pišu: Nikolina Metković i Vedran Salvia

Iz izjava sedam od osam kandidata koji su odgovorili na pitanje portala Dubrovnikpress.hr jasno se da iščitati da su svi oni zadovoljni načinom na koji je DPDS skrbio i obnavljao baštinu. No, kad im se postavi pitanje hoće li se upustiti u raskid ugovora svih sedam kandidata odgovaraju kako će taj problem pokušati riješiti dijalogom.

Nitko od kandidata, osim Hrvoja Kukuljice (Živi zid), nije direktno odgovorio na direktno pitanje je li spreman raskinuti ugovor s DPDS-om, odnosno odustati od produženja ugovora 2019. godine kada aktualni ugovor ističe.

VALENTIN DUJMOVIĆ (HNS)

Ako je suditi prema izjavi koju je dao za portal Dubrovnikpress.hr HNS-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Valentin Dujmović, on će odnose s DPDS-om rješavati na način koji je bitno drukčiji od onoga na koji je to radio Andro Vlahušić. Dakle, kroz pregovore.

- Dodatak ugovoru o upravljanju i gospodarenju gradskim zidinama ističe 2019. godine, a do tada ću obaviti razgovore s Društvom prijatelja dubrovačke starine, vrlo aktivno ću sudjelovati u razgovorima. Znate da je predsjednik DPDS-a Niko Kapetanić dok sam bio direktor Sanitata bio moj savjetnik. Mi smo u jako dobrim odnosima, ali mislim da ovaj sukob između DPDS i HNS-a oko zidina ukazuje što se događalo sa zidinama u proteklih 18 godina. DPDS je važna organizacija u životu Grada Dubrovnika s ogromnim brojem ljudi i po pitanju odnosa s DPDS-om imam drukčiji stav nego bivši gradonačelnik Andro Vlahušić. Mirniji sam od njega, ciljeve ostvarujem kroz pregovore, a ne kroz sukobe. – kazao je Dujmović.

- Ono na čemu ću inzistirati je da se sav prihod od ulaznica za zidine od 150 milijuna kuna ulijeva u proračun Grada Dubrovnika, a da DPDS sukladno zakonu i dobroj praksi nastavi vrijedno raditi na obnovi dubrovačkih i stonskih zidina, ali spomeničke baštine u Konavlima uz sredstva iz Fondova Europske unije, kao što to uspješno rade obnavljajući zidine u Stonu. Ja sam za pregovore, za suradnju, imamo dovoljno vremena da hladne glave s svim akterima sjednemo za stol. U aktualnom sukobu Vićan, Bogdanović, Orlić oko DPDS-a ne želim sudjelovati. - kazao je HNS-ov kandidat za gradonačelnika Valentin Dujmović.

MATO FRANKOVIĆ (HDZ)

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Mato Franković bio je nešto direktniji od Dujmovića, najavivši kako je ugovor između Grada i DPDS-a spreman modificirati.

- Kad pobijedim onda ću dati odgovor na to pitanje (je li spreman na to da ne produži ugovor, op.a.). Poštujem dosadašnji rad DPDS-a, ali smatram da ugovor o zidinama u budućnosti treba biti modificiran i spreman sam ga promijeniti kroz dijalog koji ćemo započeti odmah na početku mandata. Inače, smatram kao Grad Dubrovnik mora imati dodatnu kontrolu sredstava i svog predstavnika u najvećim tijelima DPDS-a. Po mom mišljenju Grad bi u tijelima DPDS-a trebala predstavljati pročelnica Upravnog odjela za financije.- rekao je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Mato Franković.

ŽELJKO RAGUŽ (DUSTRA)

Kandidat DUSTRA-e Željko Raguž odnose s DPDS-om temeljio bi na prethodno postignutom konsenzusu obiju strana.

- Grad Dubrovnik treba razvijati prijateljske odnose s DPDS-om jer nema razloga da oni ne budu takvi. Grad i sada dobiva zadovoljavajući dio sredstava ostvaren od prodaje ulaznica za zidine i dobivat će još više novca kako se bude povećavala cijena ulaznica. DPDS je do sada vrijedno brinuo o zidinama i dubrovačkoj baštini, a buduće odnose između Grada i DPDS-a trebalo bi riješiti konsenzusom. - istaknuo je kandidat DUSTRA-e za gradonačelnika Dubrovnika Željko Raguž.  

TEREZINA ORLIĆ (DDS)

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu ispred DDS-a Terezina Orlić upozorila je kako je raskid ugovora s DPDS-om prvenstveno pravno pitanje.

- Ugovor o održavanju i korištenju gradskih zidina između Grada i DPDS-a je javan i potpisan je od strane bivšeg gradonačelnika Vida Bogdanovića na neodređeno vrijeme. Dodatak tom ugovoru potpisan je prije osam godina od strane bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića. Dakle, on je potpisao dodatak osnovnom ugovoru u kojem se regulira financijska podjela prihoda ostvarenih od prodaje ulaznica za zidine u omjeru 50:50 posto i taj ugovor ističe 2019. godine. Nakon toga se može razgovarati o drukčijoj podjeli sredstava i to ćemo i učiniti. – kazala je Terezina Orlić.

- Odnose ćemo rješavati isključivo razgovorom, vodeći računa o projektima DPDS-a i Grada. Inače sam stava da se sredstva ostvarena od prodaje ulaznica za zidine mogu upotrijebiti za spomeničku baštinu i kulturno-infrastrukturne projekte predviđene u programu koji sam nedavno predstavila javnosti. Što se tiče samog raskida ugovora između Grada i DPDS-a, to je pravno pitanje, ono nije jednostavno jer ugovor je uvijek dvostran i ne raskida se  tako jednostavno temeljem naših želja. Inače, ugovori kao što je ovaj s DPDS-om trebali bi služiti kao pouka svim budućim gradskim vlastima  da se prilikom potpisivanja  takvih ugovora treba konzultirati struka. - rekla je nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu koju podupire DDS Terezina Orlić.

MARO KRISTIĆ (MOST)

Mostov kandidat za gradonačelnika Maro Kristić rješavanje odnosa s DPDS-om prepustio bi povjerenstvu sačinjenom od gradskih vijećnika.

- Kao i za vrijeme kad sam bio gradski vijećnik u Gradu Dubrovniku, kao jedan od tri gradska vijećnika s Kandidacijske liste grupe birača Srđ je Grad, zastupat ću da povjerenstvo koje je sačinjeno od gradskih vijećnika sjedne sa suprotnom stranom, odnosno predstavnicima DPDS-a i da dogovorimo modele buduće suradnje. Ovdje je ključ u dijalogu, a ne nekim jednostranim rješenjima, raskidima ili ne raskidima ugovora. - kazao je Mostov kandidat za gradonačelnika Maro Kristić.

HRVOJE KUKULJICA (ŽIVI ZID)

Gradonačelnički kandidat Živog zida jedini je bez zadrške odgovorio kako bi produžio ugovor s DPDS-om, uz nešto drukčije definirane stavke tog ugovora koji se odnose na financije.

- Produžio bih ugovor između Grada i DPDS-a, ali bi prvo trebalo temeljito pregledati sve njegove stavke. Eventualno bih preroštao financijske uvjete, ali mislim da se DPDS dobro brine o zidinama i spomeničkoj baštini. - mišljenja je kandidat Živog zida za gradonačelnika Dubrovnika Hrvoje Kukuljica.

VIDO BOGDANOVIĆ (HSS)

HSS-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Vido Bogdanović pregovore s DPDS-om započeo bi odmah, odnosno na samom početku obnašanja gradonačelničkog mandata, a s ciljem da se na vrijeme, odnosno po isticanju još uvijek važećeg, pripremi novi ugovor s jasno definiranim odnosima između Grada i DPDS-a.

- Ukoliko budem izabran za dubrovačkog gradonačelnika odmah ću pristupiti razgovorima o načinu nastavka suradnje s DPDS-om nakon isteka ugovora. Dakle, počet ćemo razgovarati odmah kako bi se definirali odnosi i na vrijeme pripremio novi ugovor, odnosno uredili međusobni odnosi. Teško je sad prejudicirati što bi bilo kad bi bilo, odnos Grada i DPDS-a treba definirati kroz razgovor i dogovor. U svakom slučaju smatram da DPDS predstavlja ozbiljnog partnera Gradu kad je u pitanju spomenička baština. - istaknuo je HSS-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Vido Bogdanović.

TATJANA ŠIMAC BONAČIĆ (SDP)

SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Dubrovnika Tatjana Šimac Bonačić kao i obično, kao što radi većinu svoje političke karijere, do zaključenja teksta nije odgovorila na poziv.