laus banner 2021 2

Subota, 16 Siječanj 2021 19:37

Jadran Barač (SDP): Usamljen protiv HDZ-a

Piše:
Jadran Barač (SDP): Usamljen protiv HDZ-a Foto: Dubrovnikpress.hr

Proteklo četverogodišnje razdoblje u aktualnom sazivu Gradskog vijeća, koje će prije raspuštanja zasjedati još svega dva ili tri puta, uz odluke koje su usvojene obilježili su naravno i samo sudionici – gradski vijećnici. Ususret izborima u svibnju, Dubrovnikpress.hr (prema abecednom redu aktualnih vijećnika) od danas svaku subotu i nedjelju navečer donosi kratki rezime njihovog političkog puta i rada...

Jadran Barač (SDP)

Među gradskim vijećnicima ima onih koji jedva da su se usudili progovoriti ili ući u sukob s političkim protivnicima. SDP-ov vijećnik Jadran Barač od sukoba s HDZ-om nije bježao, no rijetko kad je on bio taj koji je poentirao.

Jadran Barač kao magistar inženjer strojarstva zaposlen je u dubrovačkom Vodovodu kao stručni suradnik za strojarske radove u Odjelu za europske projekte. Njegovo aktivnije bavljenje politikom počinje od lokalnih izbora 2017. na kojima je tadašnjoj SDP-ovoj kandidatkinji za gradonačelnicu Dubrovnika Tatjani Šimac Bonačić bio jedan od kandidata za zamjenika, a bio je i na listi za Gradsko vijeće.

Bili su to izbori na kojima je SDP-ova lista ostvarila iznimno loš rezultat s tek dva osvojena vijećnička mandata, a gore od liste prošla je Šimac Bonačić koja je od svih gradonačelničkih kandidata ostvarila najgori rezultat.

Te 2017., šest mjeseci poslije održani su i izbori u gradskom odboru SDP-a na kojima je Barač izabran za predsjednika. Nakon što su unutarstranački izbori u SDP-u okončani, Barač je od svojih vijećnika Tatjane Šimac Bonačić i Mladena Gojuna zatražio da mu netko od tog dvojca zamrzne svoj mandat kako bi on mogao ući u Gradsko vijeće.

Naime, od 25 kandidata na SDP-ovoj izbornoj listi za Gradsko vijeće 2017. Barač je bio 22. na listi. Iako je od Šimac Bonačić tražio da zamrzne svoj mandat kako bi on ušao u Vijeće, ona mandat nije htjela dati pa je svoj mandat zamrznuo Gojun.

Barač u Vijeću priseže u svibnju 2018. kad zapravo i počinju njegovi problemi. Naime, otkad je ušao u Vijeće od sjednice do sjednice iščekuje se trenutak kad će se Barač zakačiti s HDZ -ovcima, najčešće s gradonačelnikom Mato Frankovićem ili predsjednikom Gradskog vijeća Markom Potrebicom, a zakači se tu i tamo i sa Blažom Pezom. No, Barač je u Vijeću i pored vijećnice SDP-a Šimac Bonačić zapravo sam, HDZ je prejak, a preostali se dio oporbe dok je Barač pod baražnom paljbom povlači duboko u rovove pa njegovi manevri tijekom sjednica nalikuju Don Quijotovskoj borbi s vjetrenjačama.

U određenim je trenucima znao čak i poentirati nad HDZ-om, iz čijih ga redova otkad je ušao u Gradsko vijeće, u svakoj prilici nastoje omalovažiti. Rijetko je koji vijećnik od strane HDZ-ovaca redovito omalovažavan kao što je to Barač.

Baračev najveći problem u aktualnom sazivu Gradskog vijeća zapravo je prisutnost Tatjane Šimac Bonačić pred čijim je perfidnim koketiranjem s HDZ-om Barač ostao nemoćan.

Za četiri mjeseca na lokalnim izborima Barač će biti SDP-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika. U novom sazovu Gradskog vijeća lovit će najmanje tri mandata s listom. Budući da će on kao predsjednik GO SDP-a i sastavljati listu, za očekivati je da Šimac Bonačić, ukoliko na njoj i bude, neće biti na prolaznom mjestu.

U novom sazivu Gradskog vijeća, s jednim, dva ili tri osvojena mandata, Barač će svakako imati svoje mjesto. Kad započne svoj drugi vijećnički mandat, ukoliko ne bude izabran za gradonačelnika, rasprave treba pažljivije slušati, više se koncentrirati i puno brže reagirati.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020