Ispiši ovu stranicu
Petak, 20 Svibanj 2022 16:35

Izložba Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik Lepidoptera gostuje u Muzeju krapinskih nendertalaca

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i 150 godina od osnivanja Domorodnog muzeja (Museo Patrio) u Muzeju krapinskih nenadertalaca u srijedu je svečano otvorena izložba Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik pod nazivom Lepidoptera. Autori izložbe su Ana Čučević, viša kustosica i ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik i dr.sc. Toni Koren, viši stručni suradnik u Udruzi Hyla. Autorica likovnog postava je akademska slikarica Dubravka Tullio, muzejska pedagoginja Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik.

Autorica izložbe krapinskoj publici je na otvorenju predstavila Zbirku leptira dubrovačkog muzeja te se zahvalila na lijepoj i uspješnoj suradnji koja s Muzejom krapinskih neandertalaca traje već nekoliko godina, a u svom obraćanju publici na to je podsjetio i Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja i autor izložbe 120 godina krapinskog pračovjeka koja je 2019. gostovala u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik. Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik grada Krapine Zoran Gregurović.

Leptiri (Lepidoptera) s više od 120 tisuća opisanih vrsta su jedna od najvećih skupina životinja na Zemlji. Svaka od poznatih vrsta leptira razlikuje se od svih drugih vrsta po jedinstvenim osobinama životnog ciklusa, ekologije ili genetike. Leptiri, poput većine kukaca, imaju četiri razvojna stadija: jaje, gusjenicu, kukuljicu te odraslog leptira. Jaje i kukuljica mirujući su stadiji, a gusjenice i većina odraslih leptira su aktivni i odgovorni za rasprostranjenje vrsta na nova staništa. Nemoguće je izdvojiti sve zanimljivosti vezane uz leptire, stoga su u izložbi prikazani neki od najzanimljivijih detalja iz njihove biologije i ekologije.

dpp