Ispiši ovu stranicu
Petak, 26 Studeni 2021 14:18

Ivica Didić će biti novi predsjednik dubrovačkog SDP -a, a u Gradsko vijeće ući će umjesto Tropana

Piše:
Ivica Didić Ivica Didić Foto: Arhiva Dubrovnikpress.hr

Unutarstranački izbori na kojima će SDP -ovci birati nova vodstva svojih stranačkih odbora održat će se 27. studenoga. Za predsjednika Gradskog odbora SDP -a pristigla je tek jedna kandidatura. Istaknuo ju je Ivica Didić. Nakon što bude izabran za novog predsjednika SDP -ova dubrovačkog odbora, Didić će u Gradskom vijeću na jednoj od idućih sjednica prisegnuti za gradskog vijećnika jer što je predsjednik stranke bez mandata u predstavničkom tijelu.

Ivicu Didića, koji se u SDP učlanio prije četiri godine, nakon što bude izabran za predsjednika dubrovačkog odbora te stranke, zapravo čeka isti scenarij kroz kojega je prošao bivši predsjednik tog odbora Jadran Barač. Uz jednu iznimku, Barač se naime dobro namučio dok je ušao u Vijeće dok je u slučaju Didića taj scenariji unaprijed izbjegnut.

Dogovor o Didićevu ulasku u Gradsko vijeće već je naime postignut, a zna se i tko će mu prepustiti mandat. Barač nije bio te sreće. Naime, prije četiri godine, kad je Barač izabran za predsjednika GO SDP -a ta je stranka u tadašnjem sazivu Gradskog vijeća imala dvoje vijećnika – Tatjanu Šimac Bonačić i Mladena Gojuna. Mandat je Barač tražio od Šimac Bonačić, a kako mu ga ona nije bila voljna prepustiti, to je u ono vrijeme džentlmenski učinio Mladen Gojun.

Didić, uvjeravaju iz gradskog SDP-a, problema s prepuštanjem mandata neće imati. Naime, od više izvora iz SDP-a neslužbeno se može doznati kako će Didiću kao novom predsjedniku mandat prepustiti Ivan Tropan, nesuđeni predsjednik dubrovačkog SDP -a jer Tropan bi zapravo bio kandidat, a potom i predsjednik da u međuvremenu pred istražnog suca nije priveden u lisicama pod sumnjom da je krivotvorio svjedodžbe zaposlenika i zajedno sa svojim ocem radnicima ukrao plaće, odnosno nešto više od 400 tisuća kuna koje je Vlada namijenila radnicima za plaće u krizi izazvanoj koronavirusom.

No, tko je Ivica Didić koji se prije četiri godine učlanio u dubrovački SDP? Široj dubrovačkoj javnosti manje je poznat, ali ga policijski službenici dobro poznaju.

Didić je naime bivši policijski službenik. U Policijskoj upravi dubrovačko - neretvanskoj njegovi bivši kolege o njemu imaju samo riječi hvale. Ističu da je bio uzoran policajac koji se temeljem uzornog rada u policiji uspinjao do rukovodećih pozicija. Nakon što je otišao iz policije bio je direktor korporativne sigurnosti u Jadranskim luksuznim hotelima, a danas je zaposlen u bankarskom sektoru.

Može li bivši policijski službenik, inače rođeni Splićanin u četrdesetim godinama, konačno zavesti red u dubrovačkom SDP -u ili će i on, kao i njegovi prethodnici, s vremenom postati žrtva unutarstranačkih frakcija, njihovih ambicija i interesa? To će svakako ovisiti o tome tko će biti ljudi koji će nakon izbora biti izabrani u Gradski odbor.