Srijeda, 15 Ožujak 2023 13:45

Ivica Dajak: Pelješki most nije županijski projekt jer malo je toga bilo u našim rukama

Piše:
Ivica Dajak Ivica Dajak Foto: dpp/arhiva

Izgrađen je i pušten u promet, a u političkom prostoru Dubrovačko – neretvanske županije vlast i oporba i dale vode polemike tko je zaslužan za Pelješki most, tko je imao viziju o izgradnji i značaju tog mosta za prometno povezivanje juga s ostatkom zemlje, povezivanje unutra Županije te gospodarski razvoj za koji se očekuje da će ga jedan takav objekt donijeti.

Ako se pita župana Nikolu Dobroslavića on će reći kako su za izgradnju Pelješkog mosta zaslužni HDZ-ova Vlada s premijerom Andrejem Plenkovićem i aktualna županijska vlast. No, vijećnik Ivica Dajak (Most) upozorio ga je na sjednici Županijske skupštine kako za most nisu zaslužne samo političke garniture.

- Pelješki most nije županijski projekt jer malo je toga oko mosta bilo u našim rukama, od financiranja do segmenta odlučivanja o njegovoj izgradnji. Ako zanemarimo prepiranje HDZ-a i SDP-a tko je prvi predložio njegovu izgradnju, bila je potrebna sinergija političkih čimbenika s različitih strana političkog spektra, ali i svih onih ljudi, poreznih obveznika iz Hrvatske i EU te ljudi koji su radili na tom projektu u brojnim institucijama kako bi se on realizirao. Nije lijepo politički kapitalizirati zasluge i pripisati ih jednoj osobi jer to je iskaz nepoštovanja prema svim ostalim ljudima koji su za zaslužni za Pelješki most. - rekao je Dajak.

No, župan je ostao pri svom stavu. Ipak, priznao je da su još neki političari „udarili” temelje tom mostu.

- Jest Bebić, jest iza nega Šprlje. Milanović ga je zaustavio, neće graditi Pelješki most. Nemojmo bježati od istine. Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić kaže „Pelješki most je iluzija za budale”. Ne volim to ni spominjati, ali kad vi spominjete, mi smo ga progurali, ova županijska garnitura ga je progurala i napravila ga je ova Vlada i to je istina. - odgovorio je župan Nikola Dobroslavić.