Srijeda, 03 Svibanj 2023 15:38

Ivan Večerin (Sindikat medicinskih sestara i tehničara): Plaće nisu jedini problem

Ivan Večerin Ivan Večerin Foto: Božo Radić / CROPIX

Pod motom "I mi smo zdravstvo" medicinske sestre, tehničari i nezdravstveno osoblje u Dubrovniku održali su mirni polusatni prosvjed ispred dubrovačke Opće bolnice. Traže dostojanstvene plaće za svoj rad i unapređenje radno - pravnog statusa. Povjerenik dubrovačke podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Ivan Večerin istaknuo je kako je Zdravstveni sustav u Hrvatskoj suočen s brojnim problemima radi alarmantnog nedostatka zdravstvenih i nezdravstvenih radnika do kojeg je došlo zbog potplaćenosti, teških uvjeta rada i dugogodišnjeg zanemarivanja potreba sustava.

- Sindikati godinama upozoravaju na manjkavosti u zdravstvenom sustavu, zahtijevaju povećanje plaća i odgovarajuće uvjete za sve te poštivanje kolektivnih ugovora. Plaće u zdravstvu za većinu zaposlenih su ispod nacionalnog prosjeka u odnosu na mnoge zemlje EU. - rekao je Večerin, dodavši kako plaće nisu jedini problem.

- Jedan od ključnih problema je minoriziranje naše uloge u zdravstvu, omalovažavanje značaja našeg rada, diskriminacija našeg obrazovanja, nepriznavanje teških uvjeta rada, neprovođenje zaštite na radu i sve veća izloženost agresiji i fizičkim napadima. Mi tražimo svoje mjesto u sustavu zdravstva uz liječnike, tražimo da se cijeni i prizna naš rad jer bez nas zdravstveni sustav ne može funkcionirati! - kazao je.

Večerin je istaknuo kako su ako prosvjedi ne poluče rezultate, spremni i na druge akcije.

Kad su u pitanju plaće, Večerin je rekao kako prosječna plaća medicinske sestre s 20 godina radnog staža iznosi oko 800 eura i to s dodacima na otežne uvjete rada. Kazao je kako u Općoj bolnici Dubrovnik radi 390 medicinskih sestara, dok ih gotovo isto toliko nedostaje da bi se ispoštovali propisi i postojeće radne norme.

Polusatni prosvjed osim u Dubrovniku u organizaciji Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara te Samostalnog sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj skrbi,.održan je ispred kliničkih bolnica Merkur i Dubrava u Zgarebu te ispred KBC-a u Splitu.

Prosvjedi će se održavati sve do 12. svibnja kada je, na Međunarodni dan sestrinstva, u Zagrebu najavljen veliki, središnji prosvjed.

Inače, predsjednik Nezavisnog sindikata Stjepan Topolnjak poručio je i da postoji načelno opredjeljenje sindikata za štrajk ako se Vlada i resorno ministarstvo ogluše o njihove zahtjeve.

nm