lausnekretninebanner

Utorak, 22 Rujan 2020 14:22

Direktorica TZ grada Dubrovnika Ana Hrnić: Gosti iz Hrvatske su nam na prvom mjestu na razini godine

Piše:

Turistička sezona na izmaku po svemu je bila drukčija od onih klasičnih sezona na koje smo navikli. Budući da je njezino trajanje, ali i samo odvijanje diktirao koronavirus, slobodno se može nazvati COVID ili korona sezonom.

Još u siječnju, najave su bile i više nego odlične, zapravo nam se smiješila sezona čiji su efekti trebali biti rekordni jer smo prema najavljenom broju dolazaka i noćenja trebali nadmašiti rekordnu 2019. No, polovicom ožujka dogodio se „lockdown”, otkazana su cruise putovanja, aviokompanije prizemljile su zrakoplove, a zemlje zatvorile svoje granice. U takvim uvjetima dolazak turista bio je nemoguć.

Kad su mjere nešto olabavile, zrakoplovima čije su kompanije ipak odlučile letjeti prema Dubrovniku, u Grad su polako počeli dolaziti gosti, naravno ne u onom broju kojega su mnogi, očito nesvjesni nove stvarnosti, priželjkivali. O sezoni koja se odvijala u uvjetima novog normalnog, ali i aktivnostima koje se poduzimaju za sezonu 2021., a za koju je još uvijek teško procijeniti u kojim će se uvjetima odvijati s obzirom da se korona pandemija još uvijek ne smiruje, za portal Dubrovnikpress.hr govori direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Ana Hrnić.

KAD NAS JE BRITANIJA STAVILA NA CRVENU LISTU BROJKE SU POČELE PADATI

- Ova godina je bila zahtjevna i specifična u svakom smislu. Teško je biti zadovoljan brojkama koju su uspoređujući se sa prošlom godinom na 20 posto. Međutim moram istaknuti kako smo nakon 15. srpnja, kad su krenuli letovi iz Ujedinjenog Kraljevstva, otpočeli sa značajnim rastom. Dubrovnik je bio povezan s više od 50 različitih destinacija, ipak, onoga trenutka kad nas je Velika Britanija stavila na crvenu listu, naše brojke su automatski počele padati. Ostaje žal za činjenicom da smo mogli realizirati relativno dobar kolovoz, a najave za rujan su bile izvrsne. No kako se COVID počeo značajno širiti u Hrvatskoj, mi smo kao avio destinacija odmah doživjeli pad u dolascima.- kazala je Hrnić, dodavši s određenom dozom nostalgije kako bi Grad izgledao danas da nema korone.

- Da je vrijeme normalno, da smo u onom našem stvarnom normalnom, Grad bi danas bio prepun turista, a hotelski i privatni smještaj bilježio bi odlične rezultate. Da smo i normalnom već bi u započeli brojni kongresi i trajali bi do kraja studenog, međutim ove godine kongresa gotovo da i neće biti. - rekla je Hrnić.

O epidemiološkim uvjetima, odnosno daljnjem širenju pandemije, ovisi i ASTA-ina konferencija o kojoj se govorilo i na protekloj sjednici Gradskog vijeća.

- ASTA Destination Expo 2020, događaj je iznimno važan za Dubrovnik. Na toj bi konferenciji najboljih američkih turističkih agenata trebalo biti oko 300-tinjak sudionika. Konferencija koja bi se trebala održati od 3. do 6. prosinca nije otkazana, ali uvjete nam diktira korona. Inače Dubrovnik bilježi stalni rast dolascima turista iz SAD-a i to je naše iznimno važno tržište. Od velikog su značaja za promociju Dubrovnika i filmske produkcije. Jedno snimanje već je započelo, a drugo će započeti uskoro. I to su dobre vijesti jer filmaši nam ne bi došli da smo nesigurna destinacija s nepovoljnom epidemiološkom slikom. - kazala je Hrnić.

AKTIVNOSTI ĆE SE USMJERITI I NA DOMAĆE TRŽIŠTE

I dok je većina dolazaka za rujan i listopad otkazana, epidemološka u Dubrovniku gotovo je pa odlična, no kompanije su srezale broj zrakoplova prema Dubrovniku, ipak ističe Hrnić, aktivnosti kojima bismo mogli privući još gostiju, se nastavljaju.

- U sklopu jesenske kampanje „Dubrovnik - tamo gdje je srce”, osigurali smo niz popusta i pogodnosti za sve naše posjetitelje u razdoblju do kraja rujna. Održat će se 7. po redu Good Food festival, koji počinje 24. rujna. Do 27. rujna u sklopu tog festivala bit će održani vrhunski gastro događaji koje će pratiti isto tako vrhunska gastro ponuda -27.09. Vrhunska gastro ponuda popraćena sjajnom glazbom, a sigurno je i to dodatan motiv za posjet Dubrovniku u pozno ljeto. - rekla je Hrnić.

Osim njegovih znamenitosti i Good Food Festival svakako bi mogao biti dobar motiv domaćim gostima za dolazak u Dubrovnik, posebice ako se uzme u obzir da su Hrvati ipak veliki gurmani. Hrvati su inače ove godine u Dubrovniku bili gosti broj 1, a što direktoricu gradske Turističke zajednice iznimo veseli.

- Gosti iz Hrvatske su nam na prvom mjestu na razini godine, tako da i do kraja godine očekujemo značajan broj domaćih turista. Jako mi je drago što je veliki broj Hrvata, možemo reći, ponovno otkrio Dubrovnik, i želja mi je da se taj pozitivan trend nastavi i u buduće. Mi naše nadolazeće aktivnosti, između ostalog, svakako planiramo usmjeriti i na tržište Hrvatske. - kazala je Hrnić, naglasivši kako je pred nama još jedna neizvjesna sezona.

PROSJEČAN BROJ DANA BORAVKA PO GOSTU PORASTAO

Ipak, i u sezoni za nama koja se odvijala u uvjetima novog normalno bilježi se nešto duži boravak turista u destinaciji. Ukoliko sezona 2021. bude slična ovoj netom okončanoj, broj dana koji turisti provedu u Dubrovniku mogao bi još porasti.

- Lani je prosječan boravak u Dubrovniku trajao 3,03 dana, dok je u 2020. trajao 3,65 dana (statistiku za posljednjih 20 godina prije korona krize možćete vidjeti OVDJE). Za očekivati je da se u ovakvim okolnostima produljuje vrijeme boravka u destinaciji. Ljudi biraju mjesta gdje se osjećaju sigurno, i manje nego inače tijekom jednog putovanja kombiniraju više destinacija. Svakako je razlog tome i drugačija struktura gostiju, primjerice izostanak gostiju s dalekih trišta. - smatra Hrnić te naglašava kako aktivnosti za sezonu 2021. koje su već započele traže nešto fleksibilniji pristup, sukladan situaciji s pandemijom koja se vrlo brzo mijenja.

- Kad govorimo o budućim aktivnostima, važno je spomenuti da će sve odluke i aktivnosti ovisiti o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i na emitivnim tržištima. U ovako nepredvidivim okolnostima, nužna je fleksibilnost, pa se u suradnji s partnerima na taj način i dogovaramo oko svih budućih aktivnosti. I dalje će nam u fokusu biti produljenje sezone, poticanje međunarodnih letova u zimskom redu letenja, kreiranje zanimljivih sadržaja u destinaciji koji će biti dodatni razlog dolaska, kao i produljenje boravka u destinaciji. Disperzija turističkih sadržaja izvan same gradske jezgre je također jedan od strateških ciljeva, a sve u smjeru održivog razvoja destinacije. - kazala je Hrnić.

- Kao i do sad, u planu je niz kampanja s avio kompanijama, brojne novinarske ekipe poznatih tv kuća žele izvještavati iz Dubrovnika. Tu su i brojne različite direktne marketinške kampanje, kao i aktivnosti u suradnji s Turističkom zajednicom Dubrovačko-neretvanske županije i HTZ-om. Nadamo se da će se uskoro ponovno pokrenuti i sajmovi, prezentacije i poslovne radionice, koje su ove godine gotovo u potpunosti izostale. I dalje će fokus biti na tržištima UK-a i SAD-a, sli snažnije ćemo se aktivirati na tržištima Njemačke, Francuske, Poljske, Češke, kao i na skandinavskom tržištu. Komunikaciju usmjeravamo i prema tržištima od posebnih interesa, poput ržišta vjenčanja, također smo upravo u dogovorima za vrlo zanimljiv projekt Digital Nomad Contest od kojeg se puno očekuje – rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Ana Hrnić.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020