lausnekretninebanner

Utorak, 22 Rujan 2020 11:45

Tužba za poništenje ugovora s Gradom: Tužitelji tražili odgodu ročišta jer DPDS podiže vrijednost spora

Piše:
Tužba za poništenje ugovora s Gradom: Tužitelji tražili odgodu ročišta jer DPDS podiže vrijednost spora Foto: dm

Pripremno ročište po tužbi kojom predsjednik GO SDP-a Jadran Barač i dvoje bivših gradonačelnika Andro Vlahušić i Vido Bogdanović traže proglašenje ništetnosti Ugovora o upravljanju dubrovačkim zidinama između Grada Dubrovnika i DPDS-a, odgođeno je za 18. siječnja 2021. Odgodu ročišta zbog dodatne pripreme zatražila je odvjetnica Nataša Đurović Đanović koja u sporu zastupa Barača, Vlahušića i Bogdanovića.

Naime, odvjetnica DPDS – a predložila je da vrijednost ovog pravnog spora sud odredi u ranije predloženom iznosu jer tužitelji nisu osporili visinu prometa ostvarenog temeljem Ugovora između Grada i DPDS-a o upravljanju dubrovačkim zidinama. U spis je predložila i konto kartice iz kojih je vidljiv promet DPDS-a.

Istaknula je kako bi tužitelji po definiciji trebali biti uvjereni u uspjeh parnice te dodala kako zahtjev za ostvarivanje troškova u stvarnoj visini ne bi smio biti suprotan njihovim pretpostavljenim interesima. Također je kazala kako je parnica svrha samoj sebi jer se ne vodi radi zaštite interesa jedinice lokalne samouprave i javnog interesa. Kazala je i kako su se neki od tužitelja svoje stajalište o valjanosti ugovora potvrdili kao nositelji izvršne vlasti te to svoje shvaćanje utjelovili sklapanjem ugovora u ime prvotuženika, odnosno Grada Dubrovnika.

Navela je i kako zahtjev da sud poduzme radnje koje su suprotne shvaćanju samih tužitelja predstavlja vrijeđanje instituta lojalne kolaboracije koju po stajalištu pravne doktrine treba spriječiti odbacivanjem, odnosno odbijanjem tužbe u ranoj fazi parnice.
Inače, još je i prije pripremnog ročišta predsjednik SDP-a Jadran Barač, istaknuo kako DPDS ima namjeru povećati vrijednost ovog spora, a sukladno prihodu koji su od prodaje ulaznica za zidne ostvarili 2018. koji je iznosio 150 milijuna kuna.

Da će DPDS predložiti povećanje vrijednosti spora, Barač je na sjednici Gradskog vijeća upozorio gradonačelnika Mata Frankovića koji je tada kazao kako podizanje vrijednosti spora ne traži Grad nego DPDS.

Inače, tužbu na Općinskom sudu u Dubrovniku trojac Barač, Bogdanović i Vlahušić podnijeli su još u ožujku 2019. uz jedan od argumenata kako jedinica lokalne samouprave, odnosno Grad Dubrovnik, nije mogao dati zidine na upravljanje DPDS-u bez javnog natječaja.

Prvi ugovor o upravljanju zidinama s DPDS je potpisao 1998. godine s tadašnjim gradonačelnikom Vidom Bogdanovićem, dok je Andro Vlahušić potpisnik dodatka ugovora iz 2009. godine. odnosno 2010 godine. No, zajedno s Baračem navode u tužbi kako se i za te njihove potpise treba utvrditi da su ništetni i bez pravne važnosti kao i posljednji dodatak ugovora koji su potpisali DPDS i aktualni gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020