lausnekretninebanner

Petak, 14 Kolovoz 2020 21:40

Vještačenje u Solinskoj, novi parking u Mokošici, rasvjeta u Staroj Mokošici, sufinanciranje udžbenika, nagrade za novorđenčad

Na zahtjev Grada Dubrovnika, Općinski sud u Dubrovniku proveo je vještačenje u Solinskoj ulici te je utvrđeno kako je izvođač radova bez riješenih imovinsko pravnih odnosa ušao u zemljište u vlasništvu Grada Dubrovnika. U Mokošici je završen kružni tok i parkiralište sa 72 parkirna mjesta, a u Staroj Mokošici postavlja se nova javna rasvjeta.

Grad Dubrovnik će i ove godine s tisuću kuna sufinancirati kupnju udžbenika za srednjoškolce. Za prvih sedam mjeseci isplaćeno je 1,8 milijuna kuna za novorođenčad.

NA ZAHTJEV GRADA DUBROVNIKA PROVEDENO VJEŠTAČENJE U SOLINSKOJ ULICI

Grad Dubrovnik pokrenuo je postupak pred Općinskim sudom u Dubrovniku radi osiguranja dokaza u Solinskoj ulici na čest. zem. 1117/4 k.o. Dubrovnik radi utvrđenja stupnja oštećenja nekretnine u vlasništvu Grada Dubrovnika, u naravi nerazvrstane ceste. Istaknuto je kako je izvođač radova, koji se izvode u ovoj ulici na susjednoj čestici, bez prethodno riješenih imovinsko pravnih odnosa, ušao u zemljište u vlasništvu Grada Dubrovnika.

Stoga je Općinski sud u Dubrovniku, putem ovlaštenog vještaka, izvršio očevid uviđajem na licu mjesta te proveo građevinsko vještačenje nekretnina označenih kao čest. zem. 1117/9 i 1117/4 k.o Dubrovnik. Očevid je proveden dana 11. kolovoza 2020. godine s ciljem utvrđenja uzroka i stupnja oštećenja nekretnine označene kao čest. zem. 1117/4 te radnji potrebnih za uklanjanje istog.

Nadalje, na očevidu su bili prisutni stanari Solinske ulice koji su također istaknuli oštećenja na njihovim objektima. Cilj Grada Dubrovnika je da se u ovom, kao i svim ostalim postupcima, zaštiti imovina Grada, ali i imovina svih onih koji žive u neposrednoj blizini gradilišta, a koji su zbog načina izvođenja radova evidentno pretrpjeli materijalnu štetu na svojim objektima. Grad Dubrovnik će i dalje vezano za predmetne čestice poduzimati odgovarajuće pravne radnje sa svrhom zaštite imovine u vlasništvu Grada Dubrovnika.

U MOKOŠICI ZAVRŠENI RADOVI NA KRUŽNOM TOKU I PARKIRALIŠTU SA 72 MJESTA

Završena je izgradnja parkirališta kapaciteta 72 mjesta na lokaciji južno od zgrada HRVI u Novoj Mokošici.

Riječ je o parkiralištu smještenom sjeverno od Osnovne škole Mokošica na površini od 2500 metara kvadratnih, a projekt je obuhvatio i rekonstrukciju „T“ križanja ceste Ulice Marina Kneževića s ulicom Od izvora u kružni tok s četiri privoza čime je omogućen spoj novog parkirališta na prometnu mrežu, ali je i povećana prometna sigurnost svih sudionika.

tjedni1408tekst 4

Od ukupna 72 parkirna mjesta, četiri mjesta predviđena su za osobe smanjene pokretljivosti. Vozna površina i parkirališne površine za osobe smanjene pokretljivosti izvedene su kao asfaltne dok su površine ostalih parkirališnih mjesta popločane šupljim betonskim opločnicima.

Ukupna cijena svih izvedenih radova s nadzorom iznosi 5.511.743,00 kuna.

POSTAVLJA SE NOVA JAVNA RASVJETA U STAROJ MOKOŠICI

Zajedno s radovima na trasi vodovodne i kanalizacijske mreže, Grad Dubrovnik izvodi i zahvat rekonstrukcije i izgradnje javne rasvjete u Staroj Mokošici. Postavljaju se stupovi za rasvjetu visine pet i šest metara u ulicama Put od Osojnika, Put za Pobrežje, Za Belendinovo, Za Kontralovo, Od fontane, Uz skaline, Put na more i ulica Na moru, ukupne dužine 3080 metara.

tjedni1408tekst 3

Ovim projektom rekonstrukcije dobit će se energetski učinkovita i ekološka javna rasvjeta. Naime, postojeća rasvjeta u navedenim ulicama manjim je dijelom podzemna, a većim dijelom zračna s izoliranim te pojedinim dijelovima neizoliranim vodičima što uzrokuje česte ispade mreže zbog djelovanja vjetra. Većina rasvjete je na drvenim stupovima, a svjetiljke tehnološki zastarjele.

Ujedno će se novim instalacijama osigurati kvalitetno i sigurno odvijanje cestovnog prometa svih kategorija vozila te pješaka i biciklista. Novi rasvjetni stupovi su čelični i predviđeni za zonu jake bure.

Trasa javne rasvjete je usklađena s trasom vodovodne i kanalizacijske mreže budući se polaganje instalacije predviđa u isto vrijeme kada i izvođenje ove mreže.

Za predmetne radove sklopljena su dva ugovora i to za predio Put od Osojnika na iznos od 307.526,84 kuna i predio Staro selo na iznos od 489.997,70 kuna, bez PDV-a.  Izvođač radova je TEXO MOLIOR d.o.o., a nadzor nad radovima je TERRA d.o.o.

KLIKOM NA NOVU WEB IKONU DO TOČNIH PODATAKA O BROJU ZARAŽENIH U DUBROVNIKU

S ciljem pouzdanog i pravovremenog informiranja o trenutačnom stanju i broju zaraženih osoba koronavirusom na području Dubrovnika, na službenoj stranici Grada Dubrovnika postavljena je nova web ikona, koja omogućava građanima i svim posjetiteljima Grada detaljan i točan uvid u broj osoba zaraženih koronavirusom na krajnjem jugu Hrvatske.

Uz aktivnu promociju Dubrovnika u svjetskim medijima u kojima se Dubrovnik ističe kao grad s malim brojem osoba pozitivnih na korona virus ovo je još jedan alat putem kojega se osim pravovremenog i točnog informiranja ističe povoljna epidemiološka situacija na području našeg Grada.

Podsjetimo, gradonačelnik Mato Franković uputio je pismo britanskom premijeru Borisu Johnsonu te je putem telefona razgovarao s veleposlanicima Irske, Nizozemske, Njemačke i Velike Britanije, a kako bi ih upoznao s aktualnim epidemiološkim stanjem i zdravstvenim protokolima koji se provode. Također je istaknuo kako i Europski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti, Dubrovnik spominje kao jednu od sigurnijih destinacija na Mediteranu i Europi. Grad Dubrovnik inače tjedno izvještava veleposlanstva o epidemiološkoj situaciji na svom području.

GRAD S 1 000 KUNA SUFINANCIRA UDŽBENIKE SREDNJOŠKOLCIMA

I ove godine Grad Dubrovnik sufinancirat će nabavu udžbenika učenicima srednjih škola u iznosu do 1.000,00 kuna. Pravo ostvaruju učenici koji imaju prebivalište na području Grada dulje od 6 mjeseci od datuma podnošenja zahtjeva.

Uz zahtjev za sufinanciranje udžbenika potrebno je dostaviti izvornik računa za kupljene knjige, potvrdu o školovanju te preslike osobnih iskaznica roditelja (ukoliko su starije od 6 mjeseci, u suprotnome potrebno je dostaviti uvjerenja o prebivalištu).

Zaprimanje zahtijeva je u tijeku (do 31. listopada 2020.), a obrazac zahtijeva može se pronaći na stranicama Grada.

Odabrani su i ponuditelji po ranije raspisanoj javnoj nabavi za udžbenike te radne materijale za osnovne škole na području grada Dubrovnika. Po okončanju postupka udžbenici i obrazovni materijali bit će isporučeni školama, a učenici će u tjednu prije početka nastave biti pozvani osobno iz preuzeti.

ISPLAĆENO 1,8 MILIJUNA KUNA DARA ZA NOVOROĐENČAD

Grad Dubrovnik, u sklopu mjera socijalnog programa i demografskih mjera, za srpanj ove godine roditeljima isplaćuje dar za novorođeno dijete u ukupnom iznosu od 114.500,00 kuna. Od početka godine, za prvih šest mjeseci, već je isplaćeno 1.699.900,00 kuna roditeljima novorođenčadi.

Temeljem Odluke o ostvarivanju prava na dar za novorođeno dijete jednokratne potpore za prvo novorođeno dijete u obitelji iznose 2.500,00 kuna, za drugo 3.500,00 kuna te za treće 5.000,00 kuna.

Nedavno je inače Grad Dubrovnik na ime stalne godišnje pomoći za 2020. roditeljima za treće i svako daljnje novorođeno dijete isplatio ukupno 105.600,00 kuna. Ovo je bila druga uplata za 2020. godinu, prva je bila na iznos 484.800,00 kuna, a krajem godine planirana je još jedna.

Mjere socijalnog programa Grada Dubrovnika obuhvaćaju niz subvencija, olakšica i potpora usmjerenih poboljšanju demografske slike Grada te boljih ekonomskih i socijalnih uvjeta za mlade obitelji.

U PROSTORIMA LUKE OTVOREN CENTAR ZA MLADE DUBROVNIK

Na Međunarodni dan mladih, Centar za mlade Dubrovnik službeno je otvorio svoja vrata na novoj adresi u Luci Dubrovnik. Prostori Centra namijenjeni su svim mladima koje zanimaju neki od brojnih programa, od programiranja robota, STEM radionica, bioloških istraživanja, savjetovanja o karijerama i održivom razvoju, filmske produkcije, RC modela, mogućnosti volontiranja te psihološkog savjetovanja.

Centar za mlade dosad je djelovao u prostoru bivšeg Hotela Stadion na gradskom bazenu u Gružu. U novi prostor u Luci Dubrovnik, ukupne površine 474 m2, Grad Dubrovnik je za radove i opremu uložio milijun i pol kuna, uz veliku potporu i suradnju Lučke uprave Dubrovnik i Luke Dubrovnik.

tjedni1408tekst 2

Nakon otvaranja uslijedio je Dan otvorenih vrata udruga članica u sklopu kojeg su se mnogobrojni mladi upoznali s radom udruga, njihovim aktivnostima i budućim projektima. Članice Centra su: Univerzalni istraživački institut UR, Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, Udruga za mlade Maro i Baro, Savjetovalište za mlade, Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai i Volonterski centar, Udruga za promicanje medijske kulture Luža, Foto-klub Marin Getaldić, Centar za karijere mladih Dubrovnik, Udruga za kreativno održivi razvoj i konkurentnost KORAK i Udruga RC modela Dubrovnik.

U sklopu programa Međunarodnog dana mladih održane su i dvije radionice. Udruga Bonsai organizirala je radionicu „Ponos i predrasude“ na kojoj su mladi raspravljali o ljudskim pravima i predrasudama s kojima se suočavaju. Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije za one najmlađe vodila je radionicu 3D crtanja, u kojoj su mališani pokazali svoju kreativnost.

Uručene su i zahvalnice svima koji su pomogli pri ostvarenju projekta Centra za mlade Dubrovnik.

dpp

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020