lausnekretninebanner

Petak, 07 Kolovoz 2020 13:45

Uporabna dozvola novouređenoj Ulici kardinala Stepinca; završava se i Šetalište Nika i Meda Pucića

Ishođenjem uporabne dozvole, Grad Dubrovnik okončao je radove u Ulici kardinala Stepinca u sklopu kojih je proteklih mjeseci izgrađen kolektor oborinske odvodnje, a nakon čeg aje ta Ulica u potpunosti uređena.

Aktualna gradska uprava privodi kraju i radove na Šetalištu Nika i Meda Pućica, koji su započeli još prije sedam godina., odnosno u mandatu bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića. Okončan je natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-krajobraznog rješenja uređenja Parka Gradac. Grad je zakupcima poslovnih prostora i javnih površina u kolovozu pomogao s 3 milijuna kuna. Direktor Globalnog vijeća za održivi turizam pohvalio je Dubroovnik, ocijenivši njegov proces ocjene održivosti najtransparentnijim.

NOVOUREĐENOJ ULICI KARDINALA STEPINCA UPORABNA DOZVOLA

Ishođenjem uporabne dozvole za projekt izgradnje kolektora oborinske odvodnje i cjelovitog uređenja Ulice kardinala Stepinca u cijelosti je okončana ova značajna investicija kojom se rješava problem oborinske odvodnje u tom dijelu Lapada, dok je jedna od prethodno najzapuštenijih ulica na užem gradskom području dobila i posve novo ruho.

tjednipregled0708 3

Sedmomjesečni radovi su uz izgradnju kolektora oborinske odvodnje obuhvatili i rekonstrukciju javne rasvjete, uređenje kolnika i nogostupa te u suradnji s Vodovodom Dubrovnik izmjenu dijela vodoopskrbnog cjevovoda. Novi sustav odvodnje spojen je na postojeći oborinski kolektor koji od Pošte Lapad prolazi kroz Šetalište kralja Zvonimira. Zahvaljujući suradnji Grada Dubrovnika i HEP-a izmijenjen je dio nadzemnih instalacija koje su položene u trasu ceste, dok je Hrvatskim Telekom kroz ovu investiciju u potpunosti obnovio svoju mrežu.

Radove u Ulici kardinala Stepinca izvodila je tvrtka Strabag. Ukupna vrijednost svih radova iznosi 9.138.027,33 kuna s PDV-om, od čega na sudjelovanje Vodovoda Dubrovnik u investiciji otpada 2.669.937,50 kuna s PDV-om.

Među planiranim investicijama Grada Dubrovnika u sustav oborinske odvodnje ističu se dva projekta koja su predana na ishođenje građevinske dozvole. Radi se o izgradnji sustava u Gružu, u Ulici Andrije Hebranga od spoja s Kunskom ulicom do kružnog toka i ispusta u gruški akvatorij te o sustavu na Montovjerni, u Ulici Marka Marojice, na potezu od novog parkirališta Dječjeg vrtića Palčica do Batale i ispusta u more.

RADOVI NA ŠETALIŠTU NIKA I MEDA PUCIĆA PRIVODE SE KRAJU

Na Šetalištu Nika i Meda Pucića u tijeku su završni radovi sveobuhvatnog uređenja, a koji uz ugradnju javne rasvjete uključuju postavljanje kamene obloge i zaštitne ograde, čime će omiljena gradska šetnica dobiti posve novi i reprezentativan izgled.

Šetnica je na najužem dijelu proširena te je sada širine 2,40 metara uz dodatnih 20 centimetara za smještaj ograde.

tjednipregled0708 4

- Uređenje šetnice započelo je još davne 2013. godine dakle, prije 7 godina, a u travnju iste godine radovi su stali sve do dolaska ove gradske uprave. Uhvatili smo se u koštac i s ovim projektom, preuzeli smo odgovornost i napravili ono što se od nas očekuje. - rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Cjelovitim uređenjem Šetališta Nika i Meda Pucića obuhvaćena je sanacija južnog podzida, uređenje partera, postavljanje novih tijela javne rasvjete, uređenje hidrantske mreže s podzemnim hidrantima, te uklanjanje stare i postavljanje nove, karakteristične i tipizirane urbane opreme.

U suradnji s Vodovodom Dubrovnik i Elektrojugom provedena je ugradnja nedostajuće vodovodne mreže i svih potrebnih elektroinstalacija pod zemlju, uključujući i instalacije za novu javnu rasvjetu.

ZAVRŠEN NATJEČAJ ZA IZRADU IDEJNOG URBANISTIČKO – ARHITEKTONSKOG – KRAJOBRAZNOG RJEŠENJA PARKA GRADAC

Grad Dubrovnik u ulozi raspisivača i investitora te Udruženje hrvatskih arhitekata kao provoditelj/organizator objavili su rezultate natječaja za izradu idejnog urbanističko -arhitektonsko - krajobraznog rješenja Parka Gradac sa širim urbanim krajobraznim pojasom.

tjednipregled0708 1

Za pobjednički rad ocjenjivački sud izabrao je onaj autora Antuna Sevšeka, Melite Čavlović, Damira Gamulina, Vesne Hrga Martić i suradnice Ane Šverko. Osmeročlani ocjenjivački sud pohvalio je racionalnost rješenja te jasnoću koncepta i vizije stvaranja novog jedinstvenog oblikovanja prostora Parka.

Rješenje će poslužiti kao podloga za izradu daljnje projektno-tehničke dokumentacije.

Druga nagrada dodijeljena je radu autora Alena Žunića, Ree Mihelko, Karla Lauca, Frana Polana, Siniše Bjelice, Marka Urse i suradnika, a treća timu autora koje čine Lea Đurović Ruso, Mia Erak, Jurica Dragićević, Petra Matić, Anita Trojanović, Pavo Đukan, Petra Radonić sa suradnicima. Rad Mladena i Minje Jošić i grupe autora ocijenjen je kao četvrti najbolji.

Autorski tim pobjedničkog rada za svoje je rješenje osvojio i nagradu u iznosu 72.000 kuna. Novčane nagrade dobili su i ostali nagrađeni autori radova, a kreću se od 18.000 kuna za četvrtu nagradu, preko 36.000 kuna za treću i 54.000 kuna za drugu nagradu.

Cilj natječaja, koji se provodio od 19. svibnja do 21. srpnja 2020., bio je iznaći najbolje oblikovno, funkcionalno i ekonomično rješenje Parka Gradac sa širim urbanim krajobraznim pojasom. U okviru zone B cilj natječaja bio je prikupiti kvalitetna i stručna urbanistička rješenja koja će obalni potez od vile Čingrija do kraja parka sagledati kao jedinstveni funkcionalni i oblikovni urbani krajobrazni pojas. Posebni cilj natječaja je osigurati mogućnost korištenja prostora Parka Gradac kao višenamjenskog gradskog prostora - pozornice za odvijanje povremenih događanja sukladno potrebama Javnih ustanova u kulturi Grada Dubrovnika kao i drugih dionika.

ZAKUPCIMA POSLOVNIH PROSTORA I JAVNIH POVRŠINA GRAD DUBROVNIK U KOLOVOZU POMOGAO SA 3 MILIJUNA KUNA

Grad Dubrovnik je zakupcima poslovnih prostora u svome vlasništvu i zakupcima javnih površina ispostavio račune za mjesec kolovoz. Ukupni obračunati iznos za poslovne prostore za tekući mjesec tako iznosi 714.330,21 kuna, dok je u ime najma javnih površina fakturirano 234.960,11 kuna.

Iznos zakupnina obračunat je na 23 posto ugovorenih iznosa, odnosno isti je umanjen za 77 posto, a odnosi se na one subjekte koji sukladno donesenim aktima ostvaruju prvo na popust. Ukupni umanjeni iznos za poslovne prostore u kolovozu doseže 2.064.269,78 kuna, dok umanjenje najma javnih površina iznosi 766.778,92 kuna. Svi iznosi iskazani su s PDV-om.

Korisnicima poslovnih prostora i javnih površina na ovaj način u mjesecu kolovozu oproštena je naplata od skoro tri milijuna kuna i nadograđuje se na prošlomjesečni iznos od gotovo četiri milijuna kuna pomoći kroz umanjenje fakturiranih usluga.

Podsjetimo, sukladno zaključcima Gradskog vijeća a u okviru mjera za pomoć gospodarstvenicima pogođenim epidemijom koronavirusa, iznos zakupnine obračunava se prema postotku ostvarenih noćenja na području Grada Dubrovnika sukladno službenim podacima Turističke zajednice Grada Dubrovnika, a na način da su za tekući mjesec 2020. godine mjerodavni podaci usporedbe prethodnog mjeseca u odnosu na taj mjesec 2019. godine.

Od prava na smanjenje zakupnine poslovnih prostora izuzete su trgovine mješovitom prehrambenom robom na užem gradskom i prigradskom području, ljekarne, tele operateri i državna tijela, dok su od plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu i suvlasništvu Grada za mjesece srpanj, kolovoz i rujan u potpunosti oslobođene sve udruge i društvene organizacije.

DIREKTOR GLOBALNOG VIJEĆA ZA ODRŽIVI TURIZAM POHVALIO DUBROVNIK: NAJTRANSPARENTNIJI PROCES OCJENE ODRŽIVOSTI

Međunarodno udruženje Cruise Lines International Association (CLIA) na društvenoj mreži Facebook objavilo je snimku razgovora koji je Andy Harmer, jedan od potpredsjednika ovog udruženja i direktor za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku, vodio s Randyjem Durbandom, glavnim izvršnim direktorom Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC), a kao središnja tema web sadržaja naziva „Sustaining The Places We Sail“ nametnuo se upravo Dubrovnik i put koji je kao odredište okrenuto održivom i odgovornom upravljanju prošao unazad tri godine.

Izvršni direktor GSTC-a Randy Durband podsjetio je kako je do suradnje s Dubrovnikom došlo upravo zahvaljujući partnerskom odnosu Grada i CLIA-e te na prijedlog ovog, krovnog udruženja cruise industrije.

tjednipregled0708 2

– Uzbudljiva stvar koja se dogodila Dubrovniku je ta da su gradonačelnik i cijeli njegov tim jasno pokazali motiviranost i predanost procesu, tako da smo posve optimistični da će oni uspješno prebroditi sve prepreke i izazove u tom procesu koji vodi prema trajnoj održivosti. Zanimljivo je da su gradonačelnik i njegov ured omogućili da proces ocjene održivosti bude najtransparentniji koji je Globalno vijeće za održivi turizam do sada provelo. Apsolutno su se angažirali u proces zajedno s velikim dijelom zajednice. - rekao je Durband.

Podsjetimo, GSTC je ocjenu odredišta proveo u studenom i prosincu 2019. godine, usko surađujući s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika i Dubrovačkom razvojnom agencijom, a završno izvješće održivosti destinacije predstavljeno je 2. lipnja u Kazalištu Marina Držića. GSTC standard obuhvaća četiri glavna stupa održivosti odredišta: odredišnu politiku i planiranje, uključivanje i koristi zajednice, upravljanje kulturnim i prirodnim dobrima, te upravljanje okolišnim i prirodnim resursima. Na njihovoj skali kojom se procjenjuje ukupna izvedba odredišta u održivosti, Grad Dubrovnik je ostvario izvrsnih 70 posto.

Inicijator i partner na projektu je udruženje Cruise Lines International Association (CLIA), partner Grada Dubrovnika i potpisnik Sporazuma o suradnji na očuvanju i zaštiti kulturne baštine Dubrovnika.

dpp

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020