lausnekretninebanner

Petak, 17 Srpanj 2020 22:18

400 kandidata HSS – a?! Krenimo od Dubrovnika...

Piše:

Stanje je uzburkano sukladno rezultatu izbora i ulažemo napore da u narednom razdoblju stvari stabiliziramo, tako je kratko Vido Bogdanović prokomentirao postizborna događanja u HSS-u.

Naime, ta je stranka na parlamentarnim izborima s dva osvojena saborska mandata, nakon što su u prošlom sazivu Sabora imali pet zastupnika, doživjela izborni neuspjeh. Kako je predsjednik HSS - a Krešimir Beljak još u izbornoj noći sam sebe označio najvećim krivcem za taj neuspjeh, dio HSS - ovaca očekivao je žurno sazivanje Predsjedništva stranke. No, kad su se konačno sastali, umjesto sjednice Predsjedništva održan je trosatni sastanak jer većina nije podržala dnevni red kojega je predložio Beljak.

I dok dio članstva od Beljka traži ostavku, on im putem medija poručuje da je tehničku ostavku na mjesto predsjednika HSS-a i podnio. Ističe kako će se ponovo kandidirati za vodeću poziciju u toj stranci, ali i dodaje kako će, prema njegovim saznanjima, imati tri protukandidata, a možda i više od tri.

Iako Krešimiru Beljku mandat predsjednika HSS - a zapravo ističe 30. siječnja 2021., logično bi bilo da je nakon izbornog kraha podnio ostavku. On sam zapravo ističe da je to i učinio još u izbornoj noći, telefonskim putem, odmah po objavi izlaznih anketa. No, kaže kako mu je dio članstva savjetovao da to ne čini, odnosno da pričeka do sljedećeg jutra. Kad se s onima koji ga podupiru jutro nakon izbora i našao, zaključili su da će sazivanje Izborne skupštine zapravo značiti da je i podnio ostavku.

Izborna skupština na kojoj će 1 400 HSS - ovih delegata, zbog pandemije, novo vodstvo birati telefonskim putem sazvana je za 30. srpnja, a Beljak, dok se ona priprema, ipak nešto mijenja retoriku te ističe kako za izborni rezultat HSS - a više nije kriv samo on već i neki članovi te stranke. Naglašava kako mu dio članstva već četiri godine podmeće klipove.

Naime, u HSS - u dio članova, nije prihvatio Beljkovu politiku udaljavanja HSS - a od HDZ - a jer vodstva koja su se u toj stranci izmjenjivala nakon Zlatka Tomčića, programski i ideološki HSS uopće nisu osnaživali, već su od izbora do izbora isključivo funkcionirali kao vagoni na koji se na željezničkim tračnicama po potrebi priključuju vlaku. Upravo je, kao pomoćni vagon, godinama, priključujući se vlaku kojega je predvodila HDZ - ova lokomotiva, HSS gubio svoju snagu i identitet.

Liderima koji su se godinama izmjenjivali na čelu HSS - a nije bilo ni na kraj pameti baviti se strankom, osnaživati je. Važan je bio samo njihov osobni interes koji se najčešće svodio na prolazno mjesto na HDZ - ovoj listi koje će im osigurati saborski mandat. Takvim djelovanjem doveli su HSS do toga da ta povijesna stranka, utemeljena na nauku Stjepana Radića ne može samostalno na parlamentarnim izborima preći prag od 5 posto, koliko je potrebno za jedan mandat u Saboru.

No, ruku na srce, nije ni Beljak funkcionirao ništa drukčije od svojih prethodnika, osim što se umjesto na HDZ - ov, u posljednja dva izborna ciklusa priključivao na SDP - ov vlak.

Što će Beljak, a po svoj će prilici nakon 30. srpnja ostati na čelu HSS-a, učiniti u narednom četverogodišnjem razdoblju... Kao najvažniji cilj istaknuo je pripreme za svibanjske lokalne izbore, koje će, ukoliko ga delegati podrže na izbornoj skupštini, započeti već 1. kolovoza.

Kad je u pitanju stanje na terenu, Beljak kaže kako HSS ima 450 gradskih i općinskih organizacija. Navodi da HSS - ovim čelnicima po tim lokalnim organizacijama nedostaje ambicija jer je samo njih 88 pokazalo ambiciju natjecati se na izborima. Kad je u pitanju HSS - ov izborni rezultat na lokalnoj razini, Beljak ističe kako je on odličan. Štoviše, mišljenja je kako ga nema niti jedna druga stranka jer je od tih 88 HSS - ovih kandidata koji su se natjecali na lokalnim izborima, pobijedilo, kaže on, njih 50.

U Dubrovniku se primjerice na lokalnim izborima 2017. za gradonačelnika natjecao bivši gradonačelnik, HSS - ovac Vido Bogdanović. Na izbore je HSS u Gradu izašao samostalno, a Bogdanović, koji često zna reći kako predizborne koalicije prezire, za gradonačelnika nije ponovo izabran, ali je uspio osvojiti mandat u Gradskom vijeću.

Iako su mu mnogi u to vrijeme pripisivali izborni krah, Bogdanovićev rezultat na prošlim lokalnim izborima u Dubrovniku bio je i više nego dobar ako se uzme u obzir u kakvu je stanju bio HSS u Dubrovniku kad ga je Bogdanović preuzeo.

Bogdanović je imao petlje samostalno s devastiranom strankom izaći na izbore. Imali su petlje i njegovi kolege u Općini Konavle.

I dok Beljak kao prvi cilj ističe pripremu za lokalne izbore, jer financijsku sliku HSS - a koji je, hvali se, stabilizirao pa više nemaju 6,5 milijuna kuna duga, primarni cilj zapravo bi mu trebala biti konsolidacija HSS - a, njegovo jasno pozicioniranje na političkom spektru i nadasve javnosti jasne politike koje HSS već godinama nije artikulirao. Tek tad će cilj Krešimira Beljka da u 400 općina i gradova HSS ima 400 kandidata bit i ostvariv, jer dovoljno je vidjeti stanje u Dubrovniku, krenimo dakle od Dubrovnika; koga to uopće HSS može kandidirati u ovom trenutku osim (ponovo) Bogdanovića.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020