lausnekretninebanner

Nedjelja, 12 Srpanj 2020 20:38

SDP - u najmanje trebaju salonski ljevičari

Neretvanska skupina sastavljena od mladih SDP – ovaca za izborni poraz te stranke na netom završenim parlamentarnim izborima kao jedinog krivca prozvala je Davora Bernardića. On je, navode, stranku odveo u poraz sastavivši liste svojih poslušnika. No, te mahom zaista smiješne liste samo su kap u moru problema u SDP - u čijem su izbornom krahu više od samog Bernardića kumovali njegovi mentori Zlatko Komadina i Rajko Ostojić.

Piše: Nikolina Metković

Naivno je za izborni krah SDP - a prstom upirati u Zorana Milanovića kao što se to pokušava. On, naime od rujna 2016. više ne stanuje u toj stranci. Podnio je ostavku na mjesto predsjednika i od tada u SDP više nije ulazio. Doduše, ušao je, ali samo nakratko u osvit predsjedničkih izbora. SDP je u protekle četiri godine vodio Davor Bernardić koji je imao dovoljno vremena za resetiranje stranke. No, Bernardić je stranku vodio samo formalno jer jasno je naime da su sve konce vukli Zlatko Komadina i Rajko Ostojić, gradivši utvrdu svojih poslušnika. Bernardić tijekom svog bavljenja politikom nikad nije bio sposoban djelovati samostalno, donositi odluke već je uvijek imao mentora, od Milana Bandića pa do navedenog dvojca.

Bernardićevi mentori, koji nisu bili kadri niti voditi ministarstva koja im je još kao premijer povjerio Milanović, zapravo su odgovorni za SDP - ov ne samo izborni već i opći krah. Oni se kao članovi predsjedništva nisu pokupili zajedno s Benardićem, a nisu to učinili ni ostali članovi poslušnici instalirani u predsjedništvo. Ostali su, kažu, jer stranka mora funkcionirati do unutarstranačkih izbora, iako je posve jasno kako su tu da i dalje mute vodu. Pitanje je samo mogu li se frakcije, kojih je u SDP - u poprilično, a nisu sve pod utjecajem Komadine i Ostojića, konačno osvijestiti.

Kad je u pitanju djelovanje SDP - a prema vanka, prema građanima, prema biračima, SDP davno nije istupao s jasnim politikama i programima, a nisu ni mogli jer su se svojih temeljnih vrijednosti davno odrekli. Dovoljno je sjetiti se samo lijeve strane sabornice koja je u protekle četiri godine za saborskih rasprava bila redovito prazna. Skupili bi se samo za onih Don Quijotovskih pokušaja iniciranja smjena ministara. Po tome će se zapravo i pamtiti.

Dok su ankete SDP - u davale vjetar u leđa, SDP - ovci kao i šira javnost ostali su šokirani kandidacijskim listama koje je predstavio Bernardić. Ranko Ostojić i Mišo Krstičević još su se na glavnom odboru zahvalili i odbili biti na listi na pozicijama na koje ih je Bernardić stavio. Shvatili su odmah da lista za X. izbornu jedinicu, sastavljena mahom od javnosti nepoznatih osoba i načelnika malih općina, lišena Bernardićevih neistomišljenika, predvođena Arsenom Baukom ne može dobro proći, a to se na kraju i pokazalo točnim.

Svojim preferencijalnim rezultatom koji iznosi nešto više od 13 tisuća glasova danas se hvali. Ipak mizeran je kad se usporedi s rezultatom koji je na izborima 2016. kao nositelj liste ostvario Boris Lalovac, osvojivši 20 915 preferencijalnih glasova. Uspjeh bi za Bauka bio da se približio Lalovčevoj brojci ili da ga je čak pretekao, kao što je pošlo za rukom HDZ - ovu Viliju Berošu, koji nije samo osvojio više preferencijalnih glasova od Damira Krstičevića s izbora 2016., nego je čak osvojio više glasova negoli Andrej Plenković.

Druga na SDP - ovoj listi Katica Glamuzina osvojila je tek 477 preferencijalna glasa. Ona naime dolazi iz Vrgorca, a u SDP - u je potpredsjednica Glavnog odbora. Javnosti je inače najpoznatija po svađi sa stranačkim kolegom oko toga hoće li se na stranačkom skupu prije godinu dana pustiti ili ne pjesma Ništa kontra Splita. Treći na listi bio je Branko Grčić, bivši ministar u Milanovićevoj Vladi koji u kampanji kao profesor na Ekonomskom fakultetu nije jasno znao artikulirati građanima SDP - ove ekonomske politike.

Četvrta Ivana Marković, gradonačelnica je Supetra. U fokus javnosti dospjela je nakon što je Torcidi, čiji su članovi napali inozemne sezonske radnike na Braču, povukla donaciju i zabranila im korištenje gradskog terena za održavanje turnira, a odbila je dati donaciju Bleiburškom vodu.

Peti Kuzma Tomašić načelnik Općine Smokvica nije poznat po ničemu, osim navodno po prijateljstvu s Bernardićem.

Goranu Koturu, predsjedniku splitskog SDP - a, drugog grada po veličini u Državi i najvećeg grada u X. izbornoj jedinici pripalo je eto jedanaesto mjesto na listi.

Među prvih šest nije bilo mjesta niti za predsjednika dubrovačkog SDP - a Jadrana Barača. Njemu je pripalo 13. mjesto. I dok mu danas dio medija spočitava loš izborni „score”, on je zapravo i više nego dobar jer Barač je s 13. pozicije uspio skupiti 1 172 preferencijalna glasa, a kampanju nije ni imao jer SDP koji je u kampanji potrošio iznimno puno novca, odnosno nešto više od 8 milijuna kuna, gotovo ništa od tog novca nije usmjerio prema pojedinim kandidatima na listama.

Liste su najmanji problem SDP - a. Njihov je izborni rezultat sukladan njihovu radu u proteklom četverogodišnjem razdoblju, a on je izostao. Nitko u SDP-u, pa čak ni Bernardić, u proteklom se razdoblju nisu ogradili od loših Milanovićevih poteza kad se mijenjao Zakon o radu, uvodio „outsourcing”, zakidalo liječnike i zdravstvene radnike, rezalo plaće profesorima i učiteljima, gazilo radništvo koje se u konačnici u brojci od pola milijuna raspršilo po Irskoj i drugim europskim zemljama.

Najmanji problem SDP - a trenutno je loš izborni rezultat. Događa se on i drugim stranka tijekom izbornih ciklusa. Najveći problem toj stranci je novi lider koja mora vratiti SDP - ov brod na kurs s kojega je dobrano skrenuo. Dakle, mora jasno istaknuti SDP - ove politike, pomladiti članstvo, dati priliku perspektivnim i sposobnim ljudima. Mora imati jasan cilj te volju i snagu provesti ga u djelo.

Možda to može Peđa Grbin koji je putem Facebooka objavio svoju kandidaturu i kojega mnogi vide kao novog lidera SDP - a. Možda je najbolje SDP-ovcima malo stati na loptu jer SDP-u treba nadasve mudar, jak i strpljiv lider da posloži krhotine ostale od onoga što je SDP nekad bio. Najmanje im treba salonski ljevičar u što se većina njih u toj stranci u konačnici i pretvorila.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250