lausnekretninebanner

Subota, 11 Srpanj 2020 19:37

Nina Obuljen Koržinek, hoće li je koštati mizeran broj preferencijalnih glasova?

Piše:

Nakon parlamentarnih izbora ne analizira se samo izborni rezultat stranaka koje su se natjecale, otkad su zakonom omogućeni, gledaju se te itekako i mjere i preferencijalni glasovi koji na neki način pokazuju koliko stvarno vrijede istaknutiji hrvatski političari, ali i oni koji su široj javnosti manje poznati, a dobro kotiraju u mjestima iz kojih dolaze.

Nakon svakih parlamentarnih izbora tako se postavlja pitanje ima li za one istaknutije političare s malim ili zanemarivim brojem osvojenih preferencijalnih glasova uopće mjesta na istaknutijim funkcijama, a propituje se i je li takvima uopće mjesto među zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Dok su neki prema osvojenom broju preferencijalnih glasova, poput Vilija Beroša, bili rekorderi, oni drugi poput Nine Obuljen Koržinek koji očito nisu osvojili niti dovoljan broj glasova u ulici u kojoj stanuju, ipak će u Sabor.

Vili Beroš, bivši ministar zdravstva, koji će na toj funkciji ostati i u novom mandatu Vlade na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, apsolutni je rekorder po broju osvojenih preferencijalnih glasova na ovim izborima. Ne samo da ih je osvojio više od Damira Krstičevića koji je HDZ - ovu listu u X. izbornoj jedinici nosio na izborima 2016. nego je osvojio više glasova od premijera Andreja Plenkovića koji je listu nosio u I. izbornoj jedinici. Naime, Krstičević je 2016. osvojio 32 573 preferencijalna glasa, a Beroš četiri godine kasnije 35 678 dok je Plenković osvojio 32 208 glasova.

Broj preferencijalnih glasova, njih 16 991 osvojenih sa začelja liste u VIII. izbornoj jedinici, veliki je kapital Peđi Grbinu koji je istaknuo kandidaturu za predsjednika SDP-a.

No što kad je broj osvojenih glasova osobe na istaknutoj funkciji mizeran? Baš je mizeran broj glasova, njih 480 koje je kao treća kandidatkinja na listi HDZ-a u I. izbornoj jedinici osvojila Nina Obuljen Koržinek.

Zaslužuje li osoba s niskom preferencijom, tim više ako je bila na istaknutoj funkciji, poput Obuljen Koržinek ministrice kulture, ponovno obnašati tu funkciju? Moralno svakako ne, ali politički gledano da. Naime, iako je u Hrvatskoj običaj da su nositelji lista na izborima pretendenti za ministarska mjesta poslije izbora, premijer za ministra može predložiti i osobu koja nije bila na listi, koja u konačnici uopće nije stranačka osoba već je stručna za voditi resor koji joj je povjeren. Nije li i Tihomir Orešković predložen i postao premijer, a da prethodno nije niti bio na kandidacijskoj listi...

Kad je u pitanju sudbina Obuljen Koržinek, dio medija i dalje je vidi na mjestu ministrice kulture dok drugi dio medija špekulira kako odlazi, dijelom zbog svog preferencijskog rezultata te mogućeg spajanja kulture s resorom znanosti i obrazovanja.

Odlazi navodno i ministrica poljoprivrede Marija Vučković jer bi to mjesto trebalo pripasti nekome iz Slavonije. Inače, uoči izbora HDZ je potresala afera s vjetrolektranama u kojoj se spominjalo ime ministrice poljoprivrede Marije Vučković te najavljivalo njezino davanje iskaza istražiteljima USKOK-a. Danas nitko ne spominje je li njenom eventualnom novom imenovanju presudilo spominjanje u toj aferi ili je jednostavno stranačka procjena kako je bolje da Ministarstvo poljoprivrede vodi netko iz Slavonije.

Vučković je inače na izborima, na kojima je bila deveta kandidatkinja na HDZ - oj listi, osvojila 2 349 preferencijalnih glasova, dok je u Pločama iz kojih dolazi osvojila 967 glasova.

Inače, kod preferencijalnih glasova postoji jedna „kvaka”. Naime, nije tajna da se u strankama među članstvom postigne dogovor da se najviše preferencija uputi prema prvome na listi. Tako je bilo i ovaj put. No, kako članstvo i uža rodbina ipak ne mogu dati prefencijalnih glasova koliko to mogu birači, glasovi koje su osvojili neki od kandidata svakako jesu respektabilni.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250