lausnekretninebanner

Petak, 03 Srpanj 2020 14:50

Tjedan u gradskoj upravi: Završene Pile, napreduje veliki projket Vodovoda u Orašcu

I suvenirnice će za lipanj dobiti potporu za očuvanje radnih mjesta, i to nakon što je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava prihvatilo prijedlog gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića da se mali proizvođači i suvenirnice iz sektora trgovine i prerađivačke industrije, koje su iznimno pogođeni krizom izazvanom pandemijom koronavirusa, uključe u ovu mjeru.

Kad su u pitanju ostale aktivnosti aktualne gradske uprave, u ovome tjednu započeli su radovi na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje u Orašcu. Sanira se iznimno oštećena cesta u Knežici. Opremljena je kuhinja u novoj Osnovnoj školi Montovjerna. Raspisan je natječaj za zakup javne površine za butigu u Zlatnom potoku. S Orlandova skupa skinut je drveni pokrov, a Kazalištu Marina Držića dodijeljeno je 150 000 kuna bespovratnih sredstava.

NA PRIJEDLOG GRADONAČELNIKA MATA FRANKOVIĆA I SUVENIRNICE ZA MJESEC LIPANJ MOGU OSTVARITI PRAVO NA POTPORU ZA OČUVANJE RADNIH MJESTA

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava izvijestilo je gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića da je prihvatilo njegov zahtjev o dopuni prihvatljivih sektora u mjeri Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom za lipanj 2020., a koji se odnosio na male proizvođače i suvenirnice iz sektora trgovine i prerađivačke industrije.

Naime, u ime malih proizvođača i suvenirnica, koje po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti spadaju pod trgovinu ili prerađivačku industriju, gradonačelnik Mato Franković početkom lipnja uputio je dopis ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću u kojem je zatražio da se navedene obrte i poduzetnike s padom prihoda većim od 50 posto uvrsti u sustav potpora za mjesec lipanj, a što je Ministarstvo i prihvatilo.
Gradonačelnik Franković je u dopisu ministru Aladroviću je između ostalog naveo kako "poslovanje suvenirnica u priobalnom djelu Hrvatske, od kojih mnoge imaju i vlastitu proizvodnju, nije usporedivo s poslovanjem ostalih gospodarskih subjekata u sektoru trgovine“. Istaknuo je i kako se "radi o specifičnom proizvodu namijenjenom isključivo domaćim i stranim turistima kojih nažalost još uvijek nema, trgovine su zatvorene, a čest je slučaj da su u samoj proizvodniji suvenira zaposlene cijele obitelji i to poslovanje im predstavlja jedini izvor prihoda."

Iz resornog Ministarstva izvijestili su kako su Odlukom Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od 18. lipnja kriterij provedbu Potpore dopunjeni te ciljana skupina poslodavaca za korištenje ove mjere uključuje poslodavce iz prerađivačke industrije i trgovine koji zapošljavaju manje od 10 radnika.

Dopuna se odnosi na niz djelatnosti u sektoru prerađivačke industrije, a koje uključuju proizvodnju proizvoda od porculana i keramike, proizvodnju nakita, bižuterije i srodnih proizvoda, ostalog tekstila, štavljenje i obradu kože, proizvodnju ostalih proizvoda od drva (pluto, slama, pletarski proizvodi), ostalih proizvoda od papira i kartona, proizvodnju eteričnih ulja, vina i piva te rezanje, obilovanje i obradu kamena.

GRAĐANIMA KOJI SU ZBOG PANDEMIJE KORONAVIRUSA OSTALI BEZ PRIMANJA UKUPNO ISPLAĆENO 781 000 KUNA POMOĆI

U sklopu donesenih mjera pomoći za prevladavanje krize uzrokovane koronavirusom Upravni odjel za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika isplatio je ukupno 781.500 kuna građanima kroz tromjesečno razdoblje. U četvrtom ciklusu isplate za mjesec lipanj, građanima je na ime privremene novčane pomoći i za subvenciju troškova najma stana korisnicima privremene pomoći ukupno uplaćeno 333 tisuće kuna.

Privremena novčana pomoć za kućanstvo iznosi 3.000 kuna mjesečno, za samca 1.500 kuna mjesečno, dok subvencija troškova najma stana korisnicima privremene novčane pomoći iznosi 1.500 kuna po kućanstvu. Za gospodarske subjekte subvencija za pokriće dijela troškova najma poslovnog prostora iznosi do 2.500 kuna. Pomoć i subvencije isplaćivale su se za mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020. godine.

U ORAŠCU NAPREDUJU RADOVI NA IZGRADNJI SUSTAVA VODOOPSKRBE I ODVODNJE

Gradonačelnik Mato Franković obišao je s predsjednikom Uprave Vodovoda Lukšom Matušićem radove na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje Orašca čija je vrijednost 28 milijuna kuna. U tijeku je postavljanje mreže odvodnje od Čerjana do skretanja za Ljubač, a izgradit će se 4,5 kilometara novog vodoopskrbnog cjevovoda te preko 10 kilometara cjevovoda odvodnje i nova kanalizacijska crpna stanica Orašac.

- Ovim radovima Orašac će dobiti dodanu vrijednost i u turističkom, ali i ljudskom smislu. – rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Matušić, istaknuvši kako bi kompletni radovi trebali biti okončani za dvije godine.
Gradonačelnik Franković podsjetio je kako su ovakvi projekti jedan od prioriteta ove gradske uprave.

orasactjednivodovod0307

- Prije mjesec dana započela je investicija u Staroj Mokošici, sad smo u Orašcu, a za tjedan ili dva ćemo bit na Lopudu. Uistinu se značajna sredstva ulažu u povećanje kvalitete života jer kanalizacijska mreža je jako, jako bitna, a pogotovo na ovim područjima. Kad bi građane pitali što žele, uvijek bi rekli – izgradite nam kanalizaciju. - rekao je gradonačelnik te dodao kako će, obzirom da se radi o turističkom naselju, dio radova sigurno smetati stanovnicima, ali i da će ta smetanje trajati kratko razdoblje nakon čega će kvaliteta života i pružene usluge biti neizmjerno bolja i veća.

orasactjedni03072

Ujedno se zahvalio Hrvatskim vodama koje prate Vodovod u ovoj investiciji naglasivši kako sami ne bi mogli iznijeti tako značajan financijski teret.

Dovršetkom ove za Vodovod iznimno bitne investicije omogućit će se priključenje 90 tamošnjih kućanstava na sustav odvodnje otpadnih voda.

SANIRA SE OŠTEĆENA NERAZVRSTANA CESTA U KNEŽICI

U tijeku su radovi na sanaciji nerazvrstane ceste u Knežici. U roku od mjesec dana sanirati će se oko 4 500 metara kvadratnih nerazvrstane ceste na više lokacija.

Sanirat će se i dio oborinskog kolektora koji duž niz godina nije u funkciji, zbog čega je u više navrata također dolazilo i do propadanja ceste.

knezicatjedni0307

Ukupna vrijednost ove investicije u cestovnu mrežu šireg gradskog područja iznosi oko 900.000 kuna, a radove izvodi tvrtka Tehnogradnja d.o.o., ugovorni izvođač na održavanju nerazvrstanih cesta i javnih prometnih površina u Gradu Dubrovniku.

NA PLAŽAMA SE POSTAVLJAJU NOVI LIFTERI ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Nabavom dvaju novih liftera na dubrovačkim plažama nastavljaju se radovi na opremanju i uređivanju kupališta na gradskom području. Naime, u namjeri da se osobama s invaliditetom i teško pokretljivim osobama omogući lakši pristup moru, a sukladno Strategiji za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom, Grad Dubrovnik je nabavio dva nova liftera. Jedan će se postaviti na plaži u Donjem Čelu na Kalamoti, a drugi u Zatonu kod tamošnjeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Na projektu njihove nabavke i ugradnje aktivno surađuju Upravni odjel za turizam, gospodarstvo i more, koji skrbi za nabavu i postavljanje liftera te Upravni odjel za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo, koji je zadužen za njihovo održavanje i popravke. Navedeni upravni odjeli tako će iz ovogodišnjeg proračuna izdvojiti 210.000 kuna, od čega 160.000 kuna za nabavku i ugradnju dva nova liftera, dok je za redovito održavanje postojećih osigurano 50.000 kuna.

Grad Dubrovnik je prethodno osigurao liftere na kupalištima Copacabana i Mandrač te onima na Lopudu, u Suđurđu na Šipanu i Zatonu Velikom. Postavljaju se početkom kupališne sezone pa su tako ovog tjedna postavljeni lifteri na Copacabani, Mandraču i Zatonu Velikom, dok će se preostali dopremiti i ugraditi koncem sljedećeg tjedna, kada se očekuje i kraj radova na svim dubrovačkim plažama koji su započeli početkom travnja.

OPREMLJENA KUHINJA U OSNOVNOJ ŠKOLI MONTOVJERNA

U novoizgrađenoj Osnovnoj školi Montovjerna uređena je i opremljena kuhinja. Namještaj i oprema isporučeni su temeljem Ugovora o isporuci i ugradnji kuhinjskog namještaja i opreme za OŠ Montovjerna sklopljenog između Grada Dubrovnika i isporučitelja, tvrtke Bugovina d.o.o., ukupne vrijednosti 636.526,25 kuna s PDV-om.

Nabavka opreme za OŠ Montovjerna inače je podijeljena u tri grupe: uredski i učionički namještaj i oprema te opremu za dvoranu i za kuhinju.

Posve opremljena, nova škola učenike će primiti s početkom nove nastavne godine. Kapaciteta 450 učenika, škola raspolaže i dvodijelnom sportskom dvoranom s pratećim sadržajima, blagovaonicom i knjižnicom, dodatnim učionicama za izborne predmete te prostorima za pedagoga i psihologa.

Prva je to škola koja se u Dubrovniku izgradila nakon 1985. godine i najveći je pojedinačni kapitalni projekt u osnovnoškolskom obrazovanju. Investicija je ukupno vrijedna preko 75 milijuna kuna.

ORLANDO OTKRIVEN, MONITORING SE NASTAVLJA

S Orlandova stupa uklonjen je drvena pokrov, a monitoring oštećenja nastavljen je uz djelomičnu vidljivost i zaštitnu ogradu. Nakon otprilike godinu dana dodatnog snimanja i bilježenja podataka, ispitivat će se i reagiranje na sunčevu svjetlost te donijeti odluka o načinu restauracije.

orlandotjedni0307

U narednom razdoblju ispitivanja će se nastaviti uz nadopunu mjernih uređaja – provodit će se mjerenje temperature površine, brzine vjetra i vibracija te praćenje stanja tla, kako bi se prikupili podaci u svakom godišnjem dobu. Sedam uređaja montiranih na stupu svakih 60 minuta prate pomake.

Monitoring se provodi u suradnji Hrvatskoga restauratorskog zavoda i Laboratorija za ispitivanje konstrukcija Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uz financiranje Ministarstva kulture i Hrvatskog vijeća za kulturna dobra, a projekt sanacije oštećenja povjeren je HRZ-u.

KAZALIŠTU MARINA DRŽIĆA DODATNIH 150 000 KUNA BESPOVRATNIH SREDSTAVA

U Gradskoj vijećnici uručeni su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava Ministarstva regionalnog razvoja europskih fondova Kazalištu Marina Držića u sklopu projekta Modernizacije kazališnog rasvjetnog parka.

Projektom se nastavlja modernizacija kazališta u tehničkom, energetskom i produkcijskom smislu započeta u 2019. s obzirom da je postojeća oprema bila dotrajala i neadekvatna. Ukupna vrijednost druge faze je 247 tisuća kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU za realizaciju ulaganja dodijelilo je bespovratno 150 tisuća kuna.

- Želim pohvaliti Grad Dubrovnik koji je u posljednje tri godine u mandatu gradonačelnika Mata Frankovića znatno povećao aplikaciju na natječaje, kako europskih, tako i nacionalnih sredstava, jer ako se ne prijavite na natječaj ne možete ni dobiti sredstva. Grad je iznimno uspješan u povlačenju i europskih i nacionalnih sredstava, a ovaj ugovor je iz nacionalnih sredstava. Prošle godine Ministarstvo regionalnog razvoja je u istu svrhu dodijelilo 90 tisuća kuna kazalištu, tako da je ovo druga faza obnove rasvjete. Nadam se da će Grad Dubrovnik biti uspješan i u idućem razdoblju, održali smo sastanak vezano za ITU mehanizam, to su direktna sredstva na raspolaganju Gradu, očekujemo da će to biti iznos viši od 150 milijuna kuna ali ne možemo točno precizirati u ovom trenutku. – izjavila je ovom prilikom državna tajnica Nikolina Klaić.

kmdtjedni0307

Gradonačelnik Franković zahvalio se Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova na još jednoj u nizu pomoći Gradu i gradskim institucijama te je pohvalio rad KMD-a i ravnatelja Tišljarića.

- Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava poboljšat će se uvjeti rada u Kazalištu, ali istovremeno i uvjeti predstava u budućnosti. Iskoristio bih priliku još jednom pohvaliti i zahvaliti se našem ravnatelju Kazališta koji radi odličan posao, sve je više predstava i ljudi su se vratili u teatar što je važno. Brojni problemi koji su postojali sada su iza nas, sjajno radi svoj posao što vjerujem cijene i naši sugrađani. - rekao je gradonačelnik Franković.

Ravnatelj KMD-a Paolo Tišljarić naglasio je kako se u Kazalište nije ulagalo više od 30 godina te dodao kako će modernizacija znatno unaprijediti kvalitetu produkcije, ali i poboljšati energetsku učinkovitost.

- Ovo je druga faza radova, prošle godine smo promijenili dio opreme koji je bio u gledalištu i zbog zastarjelosti jako zagrijavao kupolu kazališta te ugrožavao sliku Bukovca koji je najvrjedniji dio naše imovine. Ove godine ćemo sanirati dio opreme na samoj sceni čime ćemo završiti energetsku obnovu, nakon koje nastavljamo druga ulaganja u zgradu koja je u prilično lošem stanju iako se tako naizgled ne čini. – rekao je Tišljarić, zahvalivši se gradonačelniku Frankoviću i državnoj tajnici Klaić te pročelnici Raguž na pomoći u procesu prijave i administracije projekta.

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ OBIŠAO NOVOUREĐENI PLATO PILE

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković obišao je novouređeni plato Pile gdje je završen prvi dio cjelovite sanacije nogostupa zapadnog pristupa povijesnoj jezgri.

- Izmijenjena je površina od 660 kvadratnih metara kamena i danas vidimo da se radi o jednom reprezentativnom i lijepom prostoru. Kao što znate ovdje se prije nalazio spomenik branitelja, tzv. Kocka mora, koji nije imao podršku braniteljskih udruga i izazivao je brojne prijepore. Danas vidimo da je izmicanje spomenika zbog opasnosti njegova urušavanja bila dobra odluka. S braniteljskim udrugama ćemo se dogovoriti kako prezentirati žrtvu koju su oni podnijeli za naš Grad i na koji način ćemo i gdje pozicionirati budući spomenik.- rekao je gradonačelnik Franković.

piletjedni03072

Kamene ploče na dijelu platoa Pile često su pucale zbog opterećenja i dotrajalosti. Osim demontaže i uklanjanja spomenika, uklonjena je i podloga cijelog platoa i ugrađena nova. Vrijednost izvedenih radova je 1.035.000 Kn bez PDV-a, a proveo ih je Upravni odjel za promet.

Prva faza obnove nogostupa trajala je tri mjeseca, a nakon dovršetka samog platoa Brsalje, u planu je nastavak uređenja Ulicom branitelja Dubrovnika sve do skretanja za Gradac, a ukupno će se sanirati oko 1.100 kvadratnih metara pločnika.

RASPISAN NATJEČAJ ZA ZAKUP JAVNE POVRŠINE ZA BUTIGU U ZLATNOM POTOKU

Temeljem Odluke o zakupu javnih površina i zaključka Gradonačelnika Mata Frankovića, Grad Dubrovnik raspisao je javni natječaj za davanje u zakup javne površine u naselju Zlatni potok za postavljanje kioska namjene trgovine na malo prehrambenih proizvoda.

Lokacija koja se natječajem daje u zakup površine je 15 metara kvadratnih, a smještena je u Ulici Frana Supila na skretanju u Zlatni potok. Početni iznos zakupnine određen je na 2.625,00 kuma uz jamčevinu iznosa 7.875,00 kuna, a površina se u zakup daje do 31. prosinca 2024. godine.

zlatnipotoktjedni0307

Raspisivanjem natječaja za zakup javne površine Grad Dubrovnik odgovorio je na traženje sugrađana s područja Zlatnog potoka koji su nedostatak trgovine na malo prehrambenim proizvodima istaknuli kao nedostatak življenja u ovom gradskom kvartu.

Sudionici natječaja mogu biti pravne i fizičke osobe koje ispunjaju zakonom propisane uvjete za obavljanje navedene djelatnosti. Građevinske radove koji prethode postavljanju kioska obavlja zakupnik o svom trošku, u dogovoru sa stručnim službama Grada Dubrovnika, dok je ishođenje elektroenergetske suglasnosti i postavljanje električnog priključka obveza Grada Dubrovnika, navodi se u javnom natječaju.

Svi detalji o sadržaju natječaja, načinu i rokovima prijave dostupni su u tekstu javnog natječaja na web stranici Grada Dubrovnika te u prilogu ispod ove objave. Javno otvaranje ponuda održat će se 7. srpnja.

dpp

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250