lausnekretninebanner

Četvrtak, 28 Svi 2020 10:43

Župka: „Igrač s klupe” košta nas 200 tisuća kuna

Zamjenik načelnika Mirko Maslać Zamjenik načelnika Mirko Maslać Foto: dm

Oporba i HDZ u Župi dubrovačkoj počeli su surađivati, održani su i zajednički sastanci, ali oporba je oporba, a vlas je vlast i „ratne sjekire” nikada neće biti u potpunosti zakopane, ostat će viriti barem drška. Župska stranka Župka tako je nakon niza napisa o mogućnosti izmjena ususret lokalnim izborima 2021. godine o čemu je Dubrovnikpress.hr pisao OVDJE, odnosno da bi načelnici općina u sljedećem mandatu mogli ostati bez zamjenika, uputila priopćenje o, kako navode, „igraču s klupe”.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

„U javnosti se u posljednje vrijeme pojavila informacija kako Ministarstvo uprave priprema prijedlog zakona koji bi ukinuo većinu zamjenika gradonačelnika, načelnika i župana. Prema Statutu Općine, načelnik ima zamjenika, koji zamjenjuje općinskog načelnika u slučaju duže odsutnosti ili drugih razloga spriječenosti u obavljanju svoje dužnosti. Kolokvijalno rečeno, zamjenik načelnika je igrač na klupi. Takvih igrača na klupi u našoj državi ima 734. A naš igrač s klupe nas godišnje košta preko 200 000 kn.

Danas, u vrijeme gospodarske krize uzrokovane epidemijom korona virusa, postavlja se pitanje opravdanosti trošenja proračunskog novca ne samo na visoke plaće zamjenika, nego i na bespotrebno rasipanje novca za rad nadzornih odbora, upravnih vijeća i sličnih politički uvjetovanih pozicija.

Na ta pitanja smo nudili odgovore još 2017. godine kad su naši vijećnici, tada kandidati za načelnika i zamjenika načelnika nudili volonterski rad zamjenika načelnika kao uštedu proračunskog novca.
Uzmemo li u obzir trošak plaće zamjenika načelnika na duži period, recimo 12 godina, dolazimo do ozbiljne brojke od cca 3 milijuna kuna proračunskog novca kojim se u tom vremenu moglo financirati projekte izgradnje vrhunski opremljenog igrališta, par kilometara kanalizacijske mreže; uređenje zavičajnog doma, kulturno informativnog centra Antun Miloslavić ili nekog drugog projekta koje je HDZ Župe dubrovačke obećao na prošlim lokalnim izborima 2017. godine.

Zbog svega navedenoga mi postavljamo pitanje zamjeniku načelnika gospodinu Mirku Maslaću: Što je važnije, imati profesionalnog zamjenika načelnika ili imati kvalitetnu komunalnu infrastrukturu, stvorene uvjete za razvoj sporta i kulture, uvjete za održivi razvoj gospodarstva?

Uz poštovanje prema dužnosničkoj funkciji zamjenika načelnika koji je izabran voljom birača, bez želje za omalovažavanjem njegova rada, uvjereni smo kako bi sve njegove obveze na radnom mjestu mogao izvršiti sam načelnik bez odgode. Naravno uz uvjet da postoji volja i da su potrebe mještana Župe dubrovačke na prvom mjestu prioriteta.” - piše u priopćenju Župke.
 
dm

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250