Petak, 15 Svi 2020 15:40

Tjedan obilježili razgovori gradonačelnika Frankovića u Vladi

Subvenciju za pokriće dijela troškova najma poslovnih prostora koji nisu u vlasništvu Grada Dubrovnika ostvarilo je 190 gospodarstvenika. Riječ je o subvenciji od 2 500 kuna, a Grad će za tu namjenu za travanj isplatiti nešto više od 433 tisuće kuna. Građanima koji su zbog pandemije koronavirusa ostali bez primanja Grad Dubrovnik isplatio je 187 500 kuna. Ovu je mjeru u travnju iskoristilo 87 građana.

O efektima pandemije na dubrovačko gospodarstvo, konkretno turizam, gradonačelnik Mato Franković u Banskim je dvorima razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem. Kako je Dubrovmik destinacija ovisna o zrakoplovima, Franković je naglasio važnost osiguranja uvjeta za slijetanje međunarodnih zrakoplova na pistu Zračne luke Dubrovnik. Gradonačelnik Franković i direktor Luke Dubrovnik Željko Raguž. Razgovarali su u Zagrebu s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Buktovićem o projektu izgradnje putničkog terminala. Gradonačelnik je rekao kako je riječ o projektu od iznimnog značaja za dubrovačko gospodarstvo dok je direktor Luke Dubrovnik Željko Raguž naveo kako je Luka zainteresirana biti nositelj tog projekta.

Brod Europa ponovno plovi iz Gruža prema Koločepu i obratno, a ususret sezoni kupanja na gradskim kupalištima koja nisu pod koncesijom postavljaju se zaštitne bove.

SUBVENCIJU GRADA DUBROVNIKA ZA POKRIĆE DIJELA TROŠKOVA NAJAMNINE POSLOVNOG PROSTORA OSTVARILO 190 PODUZETNIKA - ISPLATE IDUĆI TJEDAN

Subvenciju za pokriće dijela troškova najma poslovnog prostora za gospodarske subjekte na području grada Dubrovnika ostvarilo je 190 gospodarskih subjekata te će Grad navedenu mjeru za mjesec travanj subvencionirati u ukupnom iznosu od 433.124,66 kuna.

Riječ je o subvencijama Grada Dubrovnika u sklopu donesenih mjera financijske pomoći gospodarstvenicima za prevladavanje krize uzrokovane koronavirusom, a isplate počinju idući tjedan.

Iz nadležnog Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more napominju korisnicima kako su za mjesec svibanj dužni dokaz o uplati najma poslovnog prostora dostaviti najkasnije do 31. svibnja, a za lipanj do 30. lipnja jer im se u protivnom neće moći isplatiti potpora za idući mjesec.

tjedni15052020 5

Uvjeti, kriteriji i načini isplate subvencija pravnim i fizičkim osobama definirani su Odlukom o dodjeli ovih subvencija i to u iznosu do maksimalno 2.500 kuna mjesečno za razdoblje travanj, svibanj i lipanj. Odredbe ove odluke nisu se odnosile na gospodarske subjekte koji imaju sklopljene ugovore o najmu poslovnih prostora u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Dubrovnika, na koje se odnosi mjera smanjenja zakupnine za iznos od 50 posto.

Inače, Grad Dubrovnik je uz niz financijskih ušteda osigurao provođenje paketa mjera za ranjive skupine u iznosu od 17,1 milijuna kuna, dok mjere financijskog oprosta za gospodarstvenike dosežu 28,7 milijuna kuna te se dodatno odgodila naplata 38,4 milijuna kuna proračunskih sredstava.

UPLAĆENE NOVČANE POMOĆI ZA TRAVANJ GRAĐANIMA KOJI SU ZBOG PANDEMIJE KORONAVIRUSA OSTALI BEZ PRIMANJA

U sklopu donesenih mjera pomoći za prevladavanje krize uzrokovane koronavirusom Upravni odjel za obrazovanje, Sport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika isplatio je drugi ciklus privremene novčane pomoći za 44 korisnika u ukupnom iznosu od 94.500 kuna. Tako je za mjesec travanj za 87 korisnika ove mjere ukupno isplaćeno 187.500 kuna.

Prvi ciklus isplaćen je 28. travnja za 43 korisnika u ukupnom iznosu od 93 tisuće kuna, nakon kojeg su novi zahtjevi nastavili svakodnevno pristizati. Privremena novčana pomoć za samca iznosi 1.500 kuna mjesečno dok za kućanstvo iznosi 3.000 kuna mjesečno, a isplaćuje se za mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020. godine.

Podsjetimo, na internetskim stranicama Grada Dubrovnika objavljene su detaljne upute i kriteriji te svi potrebni obrasci zahtjeva kako bi građani, ali i gospodarstvenici mogli ostvariti svoja prava obuhvaćena paketom mjera.

Paket mjera za ranjive skupine iznosi 17,15 milijuna kuna, dok mjere financijskog oprosta za gospodarstvenike dosežu 28,75 milijuna kuna. Dodatno se odgađa naplata 38,4 milijuna kuna proračunskih sredstava.

GRADONAČELNIK I PREDSJEDNIK VLADE RAZGOVARALI O TURIZMU I PROMETU NA DUBROVAČKOM PODRUČJU

Povodom posljedica koje je prouzrokovala epidemija koronavirusa u sektoru turizma i prijevoza, predsjednik Vlade Andrej Plenković razgovarao je u Banskim dvorima s gradonačelnikom Grada Dubrovnika Matom Frankovićem. Uz predsjednika Vlade na sastanku su sudjelovali i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar turizma Gari Cappelli kao i državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić.

tjedni15052020 2

Budući da je turizam najvažnija gospodarska grana na dubrovačkom području, gradonačelnik Franković istaknuo je nužnost specifičnih mjera pomoći za ovogodišnju turističku sezonu. U prvom redu, s obzirom da je Dubrovnik u potpunosti avio-destinacija, naglašena je važnost osiguranja pretpostavki za slijetanje međunarodnih letova na Zračnu luku Dubrovnik.

U tom smislu, na sastanku je bilo riječi o omogućavanju slijetanja charter letova kao i privatnih zrakoplova s područja Europske unije i Velike Britanije u Zračnu luku Dubrovnik te mogućnosti uplovljavanja mega jahti. Usto, bilo je riječi i o projektu izgradnje novog putničkog terminala u luci Dubrovnik.

Zaključeno je kako će zajedničko djelovanje, povoljna epidemiološka situacija, kao i paket mjera pomoći gospodarstvu koji je donijela Vlada Republike Hrvatske, omogućiti stabilno poslovanje gospodarstvenicima u turističkom sektoru.

S MINISTROM BUTKOVIĆEM O PUTNIČKOM TERMINALU U GRUŽU

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u Zagrebu na radnom sastanku s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem razgovarao na temu projekta izgradnje novog putničkog terminala u Luci Gruž. Gradonačelnik je istaknuo kako je moderan putnički terminal za brodove na kružnim putovanjima cilj Grada Dubrovnika jer bi se njegovom izgradnjom omogućilo da Dubrovnik postane home port destinacija, što bi imalo višestruke pozitivne učinke na dubrovačko gospodarstvo. Nadalje, istaknuta je volja Luke Dubrovnik da bude nositelj navedene investicije.

tjedni15052020 3

Na sastanku su, uz gradonačelnika, sudjelovali i direktor Luke Dubrovnik Željko Raguž, ravnatelj Lučke Uprave Blaž Pezo, predsjednik Nadzornog odbora Luke Dubrovnik d.d Hrvoje Kulušić te predsjednik Upravnog vijeća Lučke Uprave Dubrovnik Kristijan Pavić.

PONOVO USPOSTAVLJENA BRODSKA LINIJA GRUŽ – GORNJE ČELO

Ponovno je uspostavljena brodsku liniju Gruž – Gornje čelo. Javni brodski prijevoz od gruške luke do Kalamote i obratno odvijat će se dva puta dnevno.

Raspored plovidbe definiran je na način da će od ponedjeljka do petka brod kretati iz gruške luke u 6.30 te u 15.30 sati, a polazak iz Gornjeg Čela predviđen je u 7 odnosno u 16 sati. Subotom i nedjeljom zadržana je popodnevna satnica, a jutarnji polazak je nešto kasnije. Polazak iz gruške luke je u 9 te u 15.30, dok je povratak iz Gornjeg Čela u 9.30 odnosno u 16 sati.

tjedni15052020 4

Vožnja je besplatna za učenike i umirovljenike, odrasle osobe s prebivalištem na otoku kartu plaćaju 10 kuna po smjeru, dok je za nerezidente cijena 20 kuna po smjeru. Putnički brod „Europa“ kapaciteta je 63 putnika (od čega 33 putnika u zatvorenom prostoru) te je prilagođen i zimskim uvjetima plovidbe.

POČELO POSTAVLJANJE ZAŠTITNIH BOVA NA PLAŽAMA KOJE NISU POD KONCESIJAMA

S približavanjem sezone kupanja počelo je i postavljanje psiholoških brana u moru na 30 plaža i kupališta na području Grada Dubrovnika, koje nisu pod koncesijama. Postavlja ih Ronilački klub Dubrovnik, kao ugovorni izvršitelj usluge koja uključuje i održavanje i skidanja psiholoških brana te redoviti pregled njihovog stanja.

Grad Dubrovnik svake godine ulaže znatna sredstva u održavanje i nabavu novih brana kako bi se korisnici kupališta osjećali što sigurnije, a pozivaju se građani ukoliko uoče da je došlo do njihovih oštećenja o tome obavijeste nadležni Upravni odjel za turizam, gospodarstvo i more.

tjedni15052020 1

S obzirom da su psihološke brane isključivo vlasništvo Grada Dubrovnika, nitko osim ugovornog izvršitelja usluge nije ih ovlašten pomicati ili mijenjati opseg zaštićenog područja te se ujedno moli građane da bilo kakve intervencije neovlaštenih trećih osoba prijave nadležnom upravnom odjelu.

Ovaj tjedan krenulo se i sa sezonskim uređenjem plaža. Zbog ograničenih financijskih sredstava radovi će biti reducirani, ali će se kupališta privesti svrsi na optimalan način, uzimajući u obzir činjenicu da su proteklu zimu zabilježena velika oštećenja pod orkanskim udarima valova.

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020