lausnekretninebanner

Petak, 15 Svi 2020 12:34

Kinezi nahvalili dubrovačku karantenu, Franković komentirao: „Vjetar u leđa” za oporavak turizma

Kineski turistički mjesečnik Traveller objavio je priču o povijesti karantene te je pritom najveći naglasak stavio na Dubrovnik odnosno njegova povijesna iskustva u borbi s raznim epidemijama i to još od 14. stoljeća.
 
Povod ovoj poučnoj povijesnoj priči u Travelleru, jednom od najpopularnijih turističkih časopisa u Kini,  jest aktualna situacija s virusom COVID-19 te njegovom utjecaju na turizam.
 
Europa je u prošlosti, navodi ovaj časopis, nekoliko puta bila suočena s epidemijama, a ulazne točke bolesti bile su luke poput Venecije, Genove i Dubrovnika. Sama ideja karantene kao načina borbe protiv raznih epidemija začeta je u Dubrovniku još 1377. godine, kada su donesene prve na svijetu poznate zdravstvene odredbe u tom smislu. Časopis uz ilustraciju navodi da su trgovački brodovi tako provodili 30 dana u karanteni na otocima Mrkanu i Bobari. Danas je Dubrovnik jedan od najpoznatijih turističkih centara Europe, a Traveller navodi da je povijest grada izuzetno zanimljiva te da su odluke koje su se donosile prije šest stoljeća „bile su mudre, razumne i učinkovite“.
 
- Isticanje Dubrovnika u međunarodnim turističkim medijima kao pozitivan primjer, uz priznanje o znanju i sposobnosti naših predaka, još je jedan „vjetar u leđa” za oporavak turizma i vraćanja života u vrijeme prije epidemije. Stoga nas vesele upravo ovakve vijesti. - rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković o članku u Travelleru.

dpp

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020