lausnekretninebanner

Petak, 15 Svi 2020 11:56

Kako uloviti veliku škrpinu...

Piše:

Škrpina, iako brojna, a i jedna od najukusnijih, ipak nije čest, osobito ne ciljani plijen naših sportsko - rekreativnih ribolovaca koji love udicom. Dva su osnovna razloga tome, vrlo je teško točno otkriti mikro lokaciju gdje se škrpina zadržava kao i isprovocirati je da napadne mamac koji joj nije „ispred nosa“. U rješavanju oba problema neophodan je bulentin posebno konstruiran za lov škrpine.

Prvi problem se najlakše rješava pretraživanjem kamenitih brakova uz pomoć kvalitetne brodske elektronike i specijalnog bulentina, najbolje dva, kojima se uz vrlo laganu plovidbu sistematski „češlja“ terena. Pribor treba spustiti tako da olovnica dotakne dno i onda povremeno i lagano malo podiže i spušta na dno. Čim se osjeti prvi napad na mamac, mjesto treba označiti na „GPS“-u, jer je vrlo vjerojatno da na njemu ima još riba. Nakon toga može se nastaviti pretraživati i loviti ili sidriti te loviti.

Iako škrpina nije žestoki borac, zbog mogućnosti ulova gruja, murine, krunaša, zubaca, kijerne i ostalih krupnih i jakih riba, oprema za lov mora biti snažna. Kompletirati se može na razne načine, ali uvijek s osnovom strunom od „PE“ višenitke jer je ona tanja od najlona iste jačine pa zato i manje osjetljiva na djelovanje kurenta te brže tone, a zbog nerastezljivosti bolje osjeća dodire dna i riba. Najprikladnija je struna broj PE 1,5 do PE 2,0, odnosno debljine od 0,20 do 0,23 mm.

Nekada se bulentin za škrpinu radio tako da se na kraj osnovne strune postavljala trostruka vrtilica. Na jednu njegovu alkicu vezivao se privez, primula od najlona dužine 10 do 15 cm i debljine barem 0,25 do 0,30 mm. Na drugi prsten vrtilice se postavljao tri do četiri puta duži, ali nešto tanji privez koji nosi olovnicu, najbolje duguljastu, težine ovisne o dubini na kojoj se lovi.

Puno bolji ulovi postižu se završnjakom čija udica s mamcem visi 10 do 15 cm ispod olovnice, a najbolje rezultate omogućava sistem na kome je i „octopus“, varalica oblika glavonošca.

Najjednostavnije je umjesto olovnice postaviti „inchiku“ varalicu odgovarajuće težine na kojoj je „assist“ montaža s „octopusom“.

hoba15052020Druga mogućnost je umjesto olovnice koristiti „pilker“, tešku varalicu s trokrakom udicom na kraju, na koju je navučena „octopus“ varalica.

hoba215052020Sigurno najbolje rješenje s „octopus“ varalicom je njeno postavljanje ispod olovnice „assist“ sitemom. Za takvu kombinaciju olovnica mora biti duguljasta, s dva prstena, još bolje vrtilice na krajevima. Za jednu vrtilicu se vezuje kraj predveza, a za drugi „assist“, ali ne dvije kao kod „inchiku“ varalice, nego jedna udica, zbog smanjivanja zapinjanja za dno. Na pletenicu udice postavlja se „octopus“ dužine 5 do 8 centimetara, gumenim stoperom fiksiran tako da njegovi krakovi skrivaju udicu.

Osim što svojim plesom neodoljivo privlači pozornost i riba koje su site pa zato nezainteresirane za mamac na gornjoj udici, „octopus“ je puno otporniji na napade kanjca i ostalih sitnih riba. Zato se priborom na kome je i ta varalica love znatno krupnije ribe nego bez njega pa je zbog sigurnosti priveze bolje izraditi od nešto jačeg materijala, najlon ili „FC“ strune debljine do 0,50 mm.

Škrpina ima velika usta pa je treba loviti udicom širine luka 12 do 22 mm, čak i malo više, ovisno o očekivanoj veličini plijena. Udica mora biti jaka i elastična, bilo kojeg oblika, ali zato što škarpina najčešće guta „do repa“, bolje je rabiti široke i kratke udice kako riba ne bi prerano osjetila opasnost i izbacila mamac iz usta. Ponekad se udica zakači za dosta tvrda usta ili ždrijelo, pa je dobro da vrh, osim što mora biti izuzetno oštar, bude zakrivljen u stranu da lakše zapne. Najveći dio tih uvjeta zadovoljavaju udice oblika „Crystal“, „Limerick“, „Specijal“ i, osobito, „Cirlce“, koja je nezamjenjiva kao „assist“ udica.

Sporim i kratkim skosavanjem može se loviti „preko prsta“, ali je neusporedivo lakše i unčinkovitije štapom i rolom. Važno je da štap bude akcije „A“ ili „B“, i težina bacanja do 50, najviše 100 grama. Odlično rješenje je komplet za srednje teški „vertical jigging“, obvezno s vrlo osjetljivim vršnjakom i jakim donjim dijelom. Zato što se stalno drži u rukama, važno je da pribor bude što lakši.

Iako se udicom lovi tijekom cijele godine, škrpina je najčešći plijen od početka lipnja do kraja listopada. Najbolje se lovi rano ujutro ili u sumrak. Na udici najbolje „radi“ po tihom ili laganom vjetru, a dobro se lovi noću po mirnom moru. Od mamaca škrpini je najdraža srđela, ali nju brzo unište sitne ribe pa je najbolje udicu na bočnom privezu nadjenuti komadom lignje ili lignjuna.

Opisani način lova iziskuje dosta strpljenja, ali se na dobrim pozicijama u nekoliko sati može uloviti po nekoliko škarpina, i to najčešće krupnih primjeraka. Kraća od 25 cm treba vratiti u more.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020