lausnekretninebanner

Petak, 08 Svi 2020 14:17

Krenuo veliki projekt Vodovoda; Grad dobio spor s Auro Domusom

U ovome tjednu Grad Dubrovnik i Vodovod započeli su radove na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje Mokošice, Štikovice i Zatona Malog. Vodovod je proteklog vikenda rekonstruirao Dubrovnik rekonstruirao dotrajali glavni vodoopskrbni čvor na Domu zdravlja.

Upravni sud u Splitu donio je nepravomoćnu presudu prema kojoj nije povrijeđen zakon na štetu tužitelja tvrtke Auro Domus kada im je od strane Grada naloženo uklanjanje bankomata postavljenog bez odobrenja. Završeni su radovi na obnovi i uređenju dječjeg igrališta na Šetalištu kralja Zvonimira u Uvali Lapad.

ZAPOČELI RADOVI NA IZGRADNJI SUSTAVA VODOOPSKRBE I ODVODNJE MOKOŠICE, ŠTIKOVICE I ZATONA MALOG

Započeli su radovi Vodovoda Dubrovnik na gradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje u Mokošici, Štikovici i Zatonu Malom. Ovom, 44 milijuna kuna vrijednom investicijom izgradit će se sustavi vodoopskrbe u Štikovici, zatim na potezu od crpne stanice Palata 2 do crpne stanice Štikovica i vodospreme Vrbica, u Malom Zatonu te staroj Mokošici. Gradilište je obišao gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u društvu predsjednika Uprave Vodovoda Lukše Matušića i člana Uprave Vicka Begovića.

tj08052020 6

Gradonačelnik Mato Franković izrazio je zadovoljstvo što su radovi krenuli upravo iz Mokošice i naglasio kako je ovo jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata za ovo gradsko područje. Gradonačelnik je pojasnio kako se projekt trenutno financira kreditnim sredstvima, ali se očekuje refinanciranje kroz europska sredstva.

-Sigurno je da će se ovi radovi refinancirati iz fondova Europske unije, s obzirom da su Grad Dubrovnik i Vodovod Dubrovnik završili postupak prijave na Aglomeraciju i sada očekujemo konačno zeleno svjetlo od Europske komisije, Hrvatskih voda i Vlade RH, odnosno resornog Ministarstva zaštite okoliša.-rekao je Franković.

O projektu je govorio i predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

- Od ovih 44 milijuna, nekih 75 posto je Vodovod prijavio na Aglomeraciju Dubrovnik i planiramo iste povući, odnosno nekih 11 milijuna koji se odnose na područje Štikovice i Malog Zatona ne možemo prijaviti na Aglomeraciju jer gravitiraju području Orašca i njih će Vodovod platiti vlastitim sredstvima.- kazao je Matušić, dodavši kako će se na području stare Mokošice izgraditi oko 3,5 kilometra novih cjevovoda odvodnje i 2,5 kilometra cjevovoda vodoopskrbe.

Rok za dovršetak radova je 30 mjeseci, a u sklopu ove investicije ukupno će biti izgrađeno više od 6 kilometara cjevovoda vodoopskrbe, uz preko 100 kućnih priključaka. Što se tiče mreže odvodnje bit će izgrađeni sustavi odvodnje u staroj Mokošici, Štikovici i Malom Zatonu u ukupnoj dužini od preko 7 kilometara uz gradnju preko 150 kućnih priključaka.

SANIRAN I MODERNIZIRAN GLAVNI VODOOPSKRBNI ČVOR NA DOMU ZDRAVLJA

Vodovod Dubrovnik rekonstruirao je tijekom proteklog vikenda dotrajali glavni vodoopskrbni čvor na Domu zdravlja. Riječ je o radovima kojima se nastavlja rekonstrukcija i modernizacija vodoopskrbne mreže.

Izmjenom zasuna omogućena je veća fleksibilnost u mreži tijekom popravka kvarova, što, pojasnio je predsjednik Uprave vodovoda Lukša Matušić, znači da sada više neće biti potrebno zatvarati vodu na širem području u slučaju kvara, već će se to moći napraviti puno selektivnije, pa će tako tek manji broj naših sugrađana morati ostati bez opskrbe pitkom vodom za vrijeme trajanja radova.

tj08052020 3

Raskrižje na Domu zdravlja jedno je od najprometnijih u gradu. Stoga je Vodovod Dubrovnik s izvođenjem građevinskog dijela radova krenuo u nedjelju u 5 sati ujutro kako bi ometanje života stanovnika Dubrovnika sveli na najmanju moguću mjeru.

Na mjestu sanacije trenutno se nalaze čelične ploče koje omogućavaju da vozila neometano prometuju tim raskrižjem dok betonsko okno koje je izrađeno prilikom ovih radova postigne zadovoljavajuću nosivost. Nakon što se taj proces dovrši preostaje ukloniti ploče i nanijeti novi sloj asfalta, što se očekuje kroz dvadesetak dana, a čime će ova investicija u potpunosti biti dovršena.

Vodovod Dubrovnik rekonstruirao je tijekom proteklog vikenda dotrajali glavni vodoopskrbni čvor na Domu zdravlja. Riječ je o radovima kojima se nastavlja rekonstrukcija i modernizacija vodoopskrbne mreže. Radovi izvedeni na dječjem igralištu uključivali su uklanjanje starih i oštećenih te postavljanje novih sprava - klackalice s oprugama, njihalice, ljuljački i vrtuljka.

NOVA POTVRDA ISPRAVNOG POSTUPANJA GRADA DUBROVNIKA S NELEGALNO POSTAVLJENIM BANKOMATIMA

Još jednom pokazala se zakonska ispravnost postupanja Grada Dubrovnika pri provedbi Odluke o komunalnom redu u postupku uklanjanja bankomata postavljenih unutar zaštićene povijesne jezgre bez valjanih odobrenja. Rješavajući po tužbenom zahtjevu tužitelja tvrtke Auro Domus d.o.o., Upravni sud u Splitu isti je odbio kao neosnovan.

Naime, tužitelj je u ovom upravnom sporu podnio tužbeni zahtjev protiv Dubrovačko-neretvanske županije, Upravnog odjela za komunalne poslove i zaštitu okoliša, tijela koje je rješavajući u redovnom upravnom postupku 19. prosinca 2019. odbilo tužiteljevu žalbu na rješenje o uklanjanju Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika iz srpnja iste godine.

tj08052020 5

Vlasnik bankomata je potom tužbom Upravnom sudu u Splitu tražio poništenje rješenja navedenog županijskog odjela. No, Upravni sud u Splitu potvrdio je ispravnost postupanja Grada Dubrovnika i presudio odbacivši tužiteljev zahtjev kao neosnovan. U obrazloženju još nepravomoćne presude od 28. travnja 2020. navodi se da rješenjem kojim je tužitelju naloženo uklanjanje bankomata postavljenog bez potrebnog odobrenja nadležnog tijela nije povrijeđen zakon na štetu tužitelja. Napominju i da je rješenjem Visokog upravnog suda Republike Hrvatske od 30. listopada 2019. već odbijen prijedlog za obustavom izvršenja Odluke o komunalnom redu (Službeni glasnik 8/2019), a kojom je Grad Dubrovnik propisao zabranu postavljanja bankomata i drugih uređaja u otvore na zgradama u povijesnoj jezgri.

Izvornim, prvostupanjskim, rješenjem gradskog komunalnog odjela utvrđeno je kako je tužitelj na otvoru zgrade kod kbr. 8. u ulici Prijeko postavio bankomat bez suglasnosti ili odobrenja Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, odnosno Konzervatorskog, odjela u Dubrovniku te mu je naređeno da bankomat u roku od 30 dana ukloni. Kako žalba ne odgađa izvršenje rješenja, a u slučaju neizvršavanja pristupa izricanju novčanih kazni, tuženik je sporni bankomat i uklonio.

Donošenjem Odluke o komunalnom redu Dubrovnik je postao prvi hrvatski grad koji je svojim aktima uredio pitanje postavljanja bankomata te jedini hrvatski grad koji je uspio zaštititi spomeničku baštinu. Provedba Odluke o komunalnom redu pokazala je izvrsne rezultate te su iz povijesne jezgre uklonjeni svi nelegalno postavljeni bankomati, njih ukupno 24.

REAKCIJA GRADA DUBROVNIKA O RADOVIMA U ULICI KARDINALA STEPINCA: LAŽ I OBMANA U JAVNOM PROSTORU

Grad Dubrovnik očitovao se priopćenjem za javnost o radovima koji se izvode u Ulici kardinala Stepinca, a nakon objava pojedinih medija kako su radovi nelegalni. Tako iz Grada tvrde kako je "u javnom medijskom prostoru izneseno niz neistina o radovima koje Grad Dubrovnik izvodi u Ulici kardinala Stepinca, a isti su i zlonamjerno uspoređeni s radovima u Zagrebačkoj ulici, te zbog interesa javnosti ovim putem želimo istaknuti kako se svi radovi u Ulici kardinala Stepinca za koje je potrebna građevinska dozvola izvode u skladu s pravomoćnom građevinskom dozvolom."

tj08052020 4

Iz Grada također navode kako se "radovi koji nisu obuhvaćeni građevinskom dozvolom, a koji se na lokaciji izvode, izvode sukladno Pravilniku o održavanju cesta i Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima."

"Građevinska dozvola izdana je za izgradnju kolektora otpadnih voda, dok za prometno rješenje nije potrebna građevinska dozvola, budući se nije radilo o novom prometnom rješenju nego o poboljšanju postojećeg prometnog režima. Ti radovi izvode se sukladno Pravilniku o održavanju cesta, članak 42., koji jasno kaže da je izvanrednim održavanjem cesta temeljni cilj dugotrajnije uređenje i poboljšanje pojedinih dijelova." - navode iz Grada Dubrovnika.

Također ističu kako se "pojavljuju se usporedbe s izvođenjem radova izgradnje kolektora oborinske odvodnje u Zagrebačkoj ulici, za vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića."

"O tome je već pisalo više neovisnih dubrovačkih i nacionalnih medija koji su jasno iznijeli činjenice kako građevinska dozvola u vrijeme izvođenja radova u Zagrebačkoj ulici nije postojala, a što je nedvojbeno utvrđeno i rješenjem građevinske inspekcije", navode iz Grada Dubrovnika.

Iz Grada ističu kako se "postavlja pitanje zbog čega ili koga se u javnom prostoru izgovaraju neistine i obmane koje su lako dokazive" te navode kako će "ova gradska uprava, bez obzira na pokušaj zaustavljanja investicija koje podižu kvalitetu života naših sugrađana i dalje, sukladno zakonskim aktima, provoditi projekte čiji se rezultati već danas jasno vide".

OBNOVLJENO DJEČJE IGRALIŠTE U UVALI LAPAD

Završeni su radovi na obnovi i uređenju dječjeg igrališta na Šetalištu kralja Zvonimira u Uvali Lapad.

Sanacija i uređenje igrališta za naše najmlađe sugrađane obuhvatilo je i ugradnju novih betonskih temelja s gumenom anti-stres podlogom koja je zamijenila dotrajalu, neupotrebljivu podlogu, kao i popravak višenamjenske sprave s toboganom. Prebojani su zidovi, uklonjeni su oštećeni betonski rubnjaci te je postavljen u sustav video nadzora s tri kamere. Preostalo je još postaviti tri od ukupno četiri rasvjetna stupa s LED rasvjetom, a što se se izvesti u nekoliko narednih dana.

tj08052020 2

Ukupan iznos obnove i uređenja dječjeg igrališta iznosi 262.446.29 kuna, a prema nalogu Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu, radove je izvela tvrtka Tehnogradnja d.o.o., ugovorni izvođač na poslovima održavanja dječjih i sportskih igrališta.

Inače, Grad Dubrovnik korisnicima igrališta, roditeljima i djeci, upućuje preporuku da se i dalje pridržavaju važećih općih protuepidemijskih mjera te posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, poglavito onih koje se odnose na osobnu higijenu i održavanje socijalne distance.

dpp

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020