lausnekretninebanner

Ponedjeljak, 27 Travanj 2020 20:53

Slobodan Vukotić: Čije interese zastupa Stanko Ljubić kao predsjednik Strukovne grupe putničkih agencija?

Nemila ekonomska i društvena situacija izazvana pandemijom virusa COVID - 19 kao da se trebala dogoditi da „predstavnici" turističkih putničkih agencija pokažu zapravo svoje pravo lice. - tako počinje svoj dopis vlasnik agencije Travel plan Slobodan Vukotić, inače i bivši vijećnik u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika koji se referirao na nedavne izjave predsjednika Strukovne grupe putničkih agencija pri HGK ŽK Dubrovnik Stanka Ljubića.

„Stanko Ljubić koji je, ma zamislite samo (!) predsjednik strukovne grupe putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori - izlanuo se i „stručno” ocijenio da je dobro što će uslijed epidemije korona virusa propasti većina turističkih agencija i malih poduzetnika  (koje usput on zastupa i predstavlja) te da će sve poslove preuzeti velike agencije. On je nadalje zaključio i da je takav razvoj događaja jako dobar jer će prema takvom scenariju nestati sve te male agencije, poduzetnici i obrtnici koji su se, eto, drznuli i krenuli u privatne vode plivati s velikim ribama.” - piše Vukotić čime je potaknuta njegova reakcija.

„Po svemu što je Ljubić rekao u kamere, da se izvesti sasvim logičan zaključak da „predsjednik" i turistički stručnjak Stanko Ljubić apsolutno vidi samo pozitivne odjeke ove pandemije koja će pokositi sve mikro i male poduzetnike, iste one koji ga plaćaju da ih predstavlja.
S njima će potonuti i njihovi zaposlenici i obitelji kako bi napravili mjesta „ovim velikim”. To Ljubić smatra dobrim, iako iole imalo mentalno zdrav čovjek u pandemiji koja nas je zadesila ne može vidjeti ne niti jednu pozitivnu stranu ove strašne pandemije, već u njoj vidi samo strašne posljedice - kako na pojedinca tako i na društvo, kako socijalne tako i ekonomske.” - navodi Slobodan Vukotić.
  
„Naravno, „predstavnik” vjerojatno u kontekstu ove izjave nije mislio na svoju privatnu Udrugu putničkih agencija u kojoj je vjerojatno sam sa svojim pajdašima iz HGK izabrao svoje suradnike, a Udruga se, koliko nam je poznato, već godinama financira iz proračuna Hrvatske turističke zajednice te proračuna TZ grada Dubrovnika i Turističke zajednice županije.
Tražimo stoga, da se g.Ljubić sada izjasni čije interese on zapravo zastupa te da objavi financijsko izvješće njegove strukovne udruge koja je, to je sad jasno, sve nego strukovna udruga te da javno podnese financijsko izvješće kako bi predstavnici agencija s područja grada imali uvid u poslovanje njegove strukovne Udruge koja djeluje kao produžena ruka Hrvatske gospodarske komore kao i turističke zajednice grada i županije.” - naveo je Slobodan Vukotić naznačivši da piše u ime niza malih turističkih agencija.
 
„Nadalje, postavljamo pitanje predstavnicima Turističke zajednice grada i Županije, odnosno županu i gradonačelniku kako to da nisu reagirali na ovu više nego sramotnu Ljubićevu izjavu, obzirom da Ljubić sjedi u njihovim najvišim turističkim tijelima. Važnije im je bilo „šepurenje” pred lokalnim medijima i papagajsko prepričavanje oko COVID - 19 situacije, uljuljkani u prividnu ulogu humanitaraca i spasitelja.” - navodi se u dopisu Slobodana Vukotića.

„Nikakve posebne mjere nisu ponuđene turističkim agencijama osim kreditiranja banaka koje je župan velikodušno Dobroslavić najavio a sve sa ciljem uvođenja daljnjeg zaduživanja i opstanka banaka i naravno opstanka na vlasti aktualne garniture na čelu s Plenkovićem. Činjenica je da propisane mjere za turističke agencije u ovom trenutku ne postoje iako su mikro, odnosno mali i srednji poduzetnici, a poglavito turističke agencije bili oni koji su najviše punili proračun turističkih zajednica gradova i županija. Ponuđene mjere i pomoć radnicima samo je humanitarnog karaktera kako bi se izbjegli socijalni nemiri.” - napisao je Vukotić.

Dalje je naveo:

„Osobno smatram da nema većih posljedica pandemije i virusa od naših političara na nacionalnoj i lokalnoj razini, koji su svoje (ne)znanje i (ne)profesionalizam u onome što rade pokazali na svojim konferencijama za medije.

Posebno se referiram na neke (polu)mjere i popuštanje restrikcija koje je iznio naš Premijer, a koje nemaju veze sa zdravom logikom. I to sve nakon što su svojim nazovi mjerama samo odgodili krah poduzetnika za na jesen, nakon izbora koje užurbano spremaju.”

Vjerujem da će se većina naših kolega i građana složiti da se ovdje radi o dugoročnim i dalekosežnim posljedicama za hrvatsko gospodarstvo kojima se ne vidi se kraj, a ni rješenje zahvaljujući upravo ovakvim političarima i njihovim slugama.

Sukladno navedenom pozivamo sve gradske i županijske turističke agencije te posebno turističke vodiče sa područja grada i županije da se žurno ogradimo od svih budućih izjava Stanka Ljubića te da da što prije sazovemo sastanak inicijativnog odbora za osnivanje neovisne  Udruge turističkih agencija Dubrovačko - neretvanske županije čiji se predstavnici zastupati interese svih koje rade u turizmu, a ne biti produžena ruka gradonačelniku i županu kada su u pitanju mjere koje aktualna vlast donosi, a sve sa ciljem pogodovanja interesnim skupinama u kojima glavnu riječ vode predstavnici turističkih zajednica grada i županije.” - zaključio je Slobodan Vukotić.

dm

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020