lausnekretninebanner

Petak, 24 Travanj 2020 12:39

Vrijeme je za prvi proljetni lov na pučinskom braku

Piše:

Zbog promjenjivog vremena tijekom prve polovine proljeća tek posljednjih su se dana stekli svi povoljni uvjeti za prve odlaske na ribolov bulentinom na bracima, najplodonosnijim udičarskim terenima.

Podmorskih stijena ima na svim dubinama, ali potkraj proljeća najbolji se ulovi mogu očekivati na onima čije je podnožje 50-tak, a vrh 20 do 30 metara pod površinom. Najbolji ulovi se ostvaruju na brakovima strmih kosina.

Za lov na takvim dubinama štap i rola su više nego dobrodošli jer je njima neusporedivo lakše izvlačiti plijen, ne samo krupni. Bez obzira na veličinu plovila, štapovi za ribolov iz usidrene brodice moraju biti kraći, ne duži od 2,5 m. Idealni su oni od 1,8 m težine bacanja do 200 grama, napravljeni iz jednog komada i opremljeni kvalitetnim, „SiC“ vodilicama. Ti štapovi nose oznaku „boat“ i „bolentino“. Iako su dizajnirane za lov s obale, boljim od univerzalne za lov bulentinom, pokazale su se „surf“ role, osobito one brže, s prijenosom preko 1:6,0.

Na kalem role umjesto najlona bolje je namotati „PE“ višenitku, posebice kad se lovi na većim dubinama. Time se postiže lakše uočavanje svakog trzaja ulovljene ribe. Razlog je što se višenitka ne rasteže za razliku od najlona. Osim toga, ona stvara puno manji otpor struji mora nego najlon iste nosivosti jer je barem dvostruko tanja. Idealna debljina višenitke je 0,20 do 0,25 mm.

Za kompletiranje bulentina namijenjenog lovu po brakovima treba imati i nekoliko olovnica različitih težina. Koliko teška će se koristiti ovisi o dubini te snazi struje na mjestu lova. Najčešće je za dubine do 40 m dovoljno olovo do 80 grama. Idealno je ako je oblika duguljaste suze, najbolje s ugrađenom vrtilicom. Vrtilica mora biti i na kraju osnovne strune, a više je nego dobro da i svi spojevi završnjaka budu pokretni. Mogu se izvesti vrtilicama ili, još bolje, specijalnim elementima, tzv. snodama - kuglicama ili valjčičima s dva provrta.

mor24042020bul

Čak i za ciljani lov određenih vrsta najbolji je završnjak kompletiran na klasični način - s olovnicom na kraju i dva do tri priveza s udicama poviše. Predvez, osnovu tog tzv. očenaš završnjaka je najbolje izraditi od najlona debljine 0,45 do 0,70 mm, dok privezi, primule, pjoke moraju biti od nešto tanjeg najlon. Ako su od „FC“, fluorougljika, privezi trebaju biti debeli koliko i predvez.

Najbolje je ako dužina završnjaka odgovara dužini štapa, dok dužina priveza i njihov raspored ovisi o taktici ribolova. Očekuje li se ulov škrpine, tabinje ili gruja tada privez najbliži olovnici mora biti duži i postavljen tako da udica na njemu barem dodiruje dno kad ga dodiruje i olovnica. Udica drugo predveza treba biti oko pola metra poviše dna, gdje najčešće grizu kantor, kovač, pagar…

A da bi se te ili koje druge ribe zakačili na privezima trebaju biti dovoljno velike, jake i udice prikladnog oblika. Ovisno o očekivanju veličine i vrste plijena, udice trebaju biti širine luka 10 do 20 mm, najbolje srednjeg ili kratkog tijela i vrha povijenog k njemu. Udice oblika Cirlce su najprimjerenije jer se kače i bez kontriranja, što je inače teško učinkovito izvesti na velikim dubinama, osobito ako je osnovna struna najlonska.

Uspješnost udičarenja na braku spustcem uvelike ovisi o preciznosti sidrenja. Najbolje je to uraditi u zoni vrha braka jer je koncentracija riba najveća oko njega i pada s porastom dubine. Zato po dolasku u lovnu zonu ne treba žuriti sa spuštanjem sidra nego točno ustanoviti situaciju prije toga. Treba nekoliko puta preći preko braka, prateći situaciju na sonderu. Osim motorom dobro je preko vrha ploviti i tako da se plovilo prepusti kurentu i vjetru. Pritom treba imati na umu i moguće promjene jačine i smjera kurenta i vjetra tijekom ribolova.

Prije samog spuštanja sidra plovilom treba preći preko vrha u smjeru suprotnom od smjera vjetra ili kurenta. Nakon što spušteno sidro padne, plovilom treba kratko voziti unatrag uz stalno ali lagano puštanje konopa u more, sve dok sidro ne zapne, a konop se nategne. Tada, treba stati pa puštanjem ili natezanjem konopa odabrati željenu poziciju plovila. Idealna je ona u krugu od nekoliko metara oko vrha braka.

Osim preciznog sidrenja za uspjeh u lovu bulentinom na braku od velike je važnosti i primamljivane. Najbolje je primamljivati srdelom. Za lov na manjim, dubinama do 30 ili 40 metara, dovoljno je sitne komade primame povremeno bacati u more, dok je u lovu na većim dubinama primamu bolje u vreći za povrće spuštati na pola puta do dna. Ukoliko je kurenat na mjestu lova jak, brumalicu treba spustiti bliže dnu.

Srdelu, osobito svježu, najbolje je koristiti i kao mamac jer je poslastica svim ribama koje obitavaju na braku. Kantori, pak, podjednako vole komade lignje i ostalih glavonožaca, posebice noću.

Taktika ribolova na braku je vrlo jednostavna. Nakon primamlivanja pribor treba spustiti da olovnica dotakne dno i čekati da ribe napadnu mamce. One na braku to najčešće čine žustro i halapljivo, tako da se najčešće same zakače, na što upozori povijeni vrh štapa. Ukoliko poslije dužeg čekanja napad izostane, pribor treba podići nekoliko metara. Ne rijetko se ribe podignu za primamom pa se loviti mogu na pola puta između dna i površine. Tada je dobro olovnicu zamijeniti lakšom, kako bi se povećala osjetljivost pribora.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020