lausnekretninebanner

Petak, 17 Travanj 2020 12:36

Na vrnute i lokarde skosavanjem

Piše:

Sportsko - rekreativni udičari, osobito manje iskusni, obilatiji ulov najlakše mogu ostvariti lovom u priobalju sitnih grabljivica od plova - širuna, vrnuta i lokardi. Sezona njihovog dobrog lova počinje ovih dana na jugu Jadrana i potrajat će barem do kraja ljeta.

Kao malo koja skupina, ove se ribe uspješno love svim aktivnim udičarskim tehnikama. Najčešće pendulom, a kad se u jatu zadržavaju na užem području i „a'volo“ tehnikom. No, posljednjih godina iznimno se uspješnom pokazala lagana „vertical jigging“, tehnika okomitog skosavanja, kojom se čak mogu i selektivno loviti vrnuti i kad su u zajedničkom jatu.

Glavni razloga za ciljani lov vrnuta je to što je on mnogima najukusniji, ne samo od te tri, nego od sve plave ribe. No, da bi takav bio, vrnutu je nužno čim prije ukloniti utrobu. Cijena mu je i tri puta veća nego izgledom i veličinom skoro identičnoj lokardi. Vrnuti se ciljano lovi i zato što su krupniji od širuna, a brojnije od lokarde. Uz sve to, vrnuti su podjednako borbene kao i širuni i lokarde, ali pružaju više sportskog užitka jer je napad, a zatim i pokušaj bijega ulovljenih vrnuta iznimno žestok. To je zato što su brzi! Naime, poslije sabljarke, igluna koji može plivati do 95 km/h, vrnut je najbrža riba u Jadranu. U napadu i bijegu dostigne čak 82,8 km/h, a brzina „krstarenja” mu je 10,9 km/h.

Pretežito loviti vrnuta moguće je samo odabirom varalice, odnosno udice prikladne veličine. Naime, širuni su najmanji i najbolje se love grmjelicama, „sabiki“ varalicama od perja, traka i niti, te ostalim vrstama varalica dužine do 3, najviše 5 cm, odnosno s udicama širine luka do najviše 7 mm.

Vrnuti i lokarde se također, ali uz puno spadanja, mogu loviti tim varalicama, dok je njihov selektivni lov moguć samo krupnijim varalicama i udicama. Ovisno o vrsti, varalicama dužine 5 do 11 cm, odnosno udicama širine luka 7 do 10, čak i 12 mm. Vrnut je jedna od grabljivica koja plijen hvata za glavu kako bi ga spriječila da diše kroz škrge. Zato je za sigurnije kačenje vrnuta dobro da varalica ima udicu i na prednjem dijelu.

varalice17042020

Za lov vrnuta i lokardi skosavanjem najboljim su se pokazale metalne, „jigg“ varalice oblika sječiva, bez obzira jesu li tanke ili „bucmaste“. Najbolje je imati one težine 20 do 40 grama, jer sa njima mogu loviti i na dubinama od preko 30 m, što se čini izvan glavne sezone lova ovih riba.

Pribor je najbolje kompletirati na najjednostaviji način, varalicom koja je kopčom spojenom na kraj osnovne strune. Za lov na dubinama do 20 m, na kojima su tijekom najbolje sezone lova najčešće zadržavaju ove ribe, dovoljno je pribor izraditi od najlonske strune promjera 0,20 do 0,30 mm, odnosno višenitne „PE“ debljine 0,10 do 0,13 mm.

Najbolje je loviti „ultra light vertical jigging“, štapom za vrlo lako skosavanje, ali se loviti može štapovima za različite tehnike lova. Odlični su „egging“, za lov lignji, dobro rješenje je „spinning“ štap težine bacanja 40, čak i 60 grama te štap za bulentin iste težine bacanja. Poslužiti može i „bolognese“, ali lov s njim zahtjeva velike napore i uzrokuje dugotrajne bolove u ramenima. Na štap je dovoljno postaviti stacionarnu rolu veličine 3.000 do najviše 6.000.

Potragu za ribama najbolje je početi promatranjem šireg okoliša, jata morskih ptica, praćenjem aktivnosti profesionalnih i ostalih ribolovaca. Dok se ne otkrije točna poziciju plova riba barku valja prepustit kurentu ili pogoniti veslima. Sidriti treba kad se ostvari prvi ulov. Loviti se može tijekom cijelog dana, najlošije po posve mirnom, a najbolje po jugom namreškanom moru. Vrnuti se u pravilu najbolje love od svitanja do 9 ili 10 sati, a zatim u sumrak i tijekom noći s mjesečinom.

Najuspješnije i najugodnije je loviti sporim skosavanjem, na „pola dna“ podizanjem i spuštanjem do dva, tri metra, po potrebi i malo više. Povremeno je dobro pribor spustit nad samo dno i skosavati do jedan metar visine. Tako se mogu uloviti i moli, pauci, čak i škrpine. Sve te ribe treba izvlačiti bez taktiziranja.

Kad ulova nema duži period, valja se pomjeriti bliže ili dalje. Isto treba učinitii i kad su prve ulovljene ribe nedorasle, odnosno kad je vrnut kraći od 18, širun od 15 cm. Naime, sve ove grabljivice u jednom plovu u pravilu približno iste veličine. Iako zakonom nije propisana minimalna lovna dužina lokarde, svaki pravi sportaš će i nju vratiti u more ukoliko je kraća od 18 cm!

Srodni sadržaj (po oznakama)

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020