Subota, 11 Travanj 2020 21:45

Žele im smanjiti plaću 30 posto, a mljetski vatrogasci po potrebi su i grobari i hitna pomoć i poštari...

Oni nisu samo vatrogasci, oni su po potrebi i grobari i poštari i hitna pomoć i dostava, a iako su usred krize s korona virusom nezamjenjivi, govori Pero Matana, inače predstavnik radnika u Upravnom vijeću, dok ih se „koristi se za sve što u Općini nekom padne na pamet” sad im prijeti smanjenje plaća od 30 posto.

Piše: Davor Mladošić

Riječ je o mljetskim vatrogascima, odnosno JVP Mljet i odluci ili kako se to zove, ma što god značilo, „obaveznoj preporuci” Općinskog vijeća po kojoj bi se uz smanjenje plaća i naknada dužnosnicima, vijećnicima i zaposlenicima Općine i njenih poduzeća plaće trebale smanjiti i vatrogascima.

Kad je o vatrogascima riječ, ova sramotna odluka mljetskih općinskih vijećnika tim je jadnija i gora kad se uzme u obzir da se nisu u krizi odrekli svojih vijećničkih naknada, već ih samo smanjili.

Što je to „obavezna preporuka” nikome, kaže Pero Matana, nije jasno, niti je vatrogascima to netko objasnio. Uglavnom sjednica Upravnog vijeća na kojoj će se odlučivati o „obaveznoj preporuci” zakazana je za srijedu. Matana je uvjeren da će na toj sjednici biti preglasan i da će Upravno vijeće izglasati smanjenje plaća.

- Sve su to stranačke ruke. - kaže Matana i navodi dalje kako je „korona virus došao samo kao opravdanje da se vatrogascima smanji plaća što HDZ pokušava učiniti već sedam godina”.

- Otkako je HDZ na vlasti pokušavaju nam smanjiti plaće, ali nisu baš mogli, jer postoje i zakoni koji nas štite, a jedino što mogu je smanjenje koeficijenata. Koriste nas za sve što im padne na pamet, kao grobare i hitnu pomoć, nosimo poštu od Općine za vijećnike, s broda što treba također. Nama ništa to nije problem, nema posla uvijek toliko da to ne možemo uradit i spremni smo doprinijeti zajednici, pogotovo sad kad je korona, ali oni sad koronu koriste kao izliku. - navodi Pero Matana.

On nadalje kaže kako su vatrogasci bili spremni pregovarati o koeficijentima, odnosno smanjenju plaće od deset posto i prije pandemije korona virusa jer problem financiranja nije od jučer, iako, napominje on, „da se hoće, može se naći novac”.

- Ali oni to ne žele, a problem je u nekih 50 tisuća kuna mjesečno koliko nedostaje za financiranje cijele postrojbe. - priča predstavnik radnika u Upravnom vijeću JVP Mljet Pero Matana.

- Žalosno je da se sad iskorištava ova situacija, a mi se pripremamo za požarnu sezonu i znaju da nećemo moći ulazi u pregovore sve dok ona ne prođe. Oni su donijeli tu odluku bez da su se konzultirali s nama, jednostrano, bez ikakva objašnjenja i bez dijaloga. - ispričao je Pero Matana koji s kolegama čeka sjednicu UV čiji će članovi odlučivati o „obaveznoj preporuci” o smanjenju plaća.

Župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić u subotu je također na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite komentirao ovu odluku, odnosno kako se to zove „obaveznu preporuku”.

- Zvati ću načelnika i „raspitati se o čemu se radi”. Mislim da nije dobro smanjivati plaću vatrogascima, pogotovo na lokacijama gdje vatrogasci obavljaju dosta široki posao, dakle nisu samo vatrogasci nego su i udarna desnica civilne zaštite jer pokrivaju sve ono što ne pokrivaju policija i druge službe. - kazao je župan Nikola Dobroslavić.

HDZ – ov načelnik Općine Mljet Đivo Market svoje očitovanje o ovom slučaju objavio je pak na službenim stranicama Općine Mljet i prenosimo ga u cijelosti:
ocitivanjedjivomarket1104

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019