lausnekretninebanner

Utorak, 24 Ožujak 2020 12:31

COVID – 19: U DNŽ 22 potvrđena slučaja, no nitko ne zna koliko je točno zaraženih, zato ostanite doma

Piše:
Ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić Ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić Foto: dm

U Dubrovačko – neretvanskoj županiji nema novih potvrđenih slučajeva korona virusa, no koliko je zapravo oboljelih od korona virusa COVID – 19 ne zna se.

Istinu treba jasno i glasno konačno početi govoriti, u Dubrovniku mogu biti 22 slučaja, to su oni potvrđeni, ali može ih biti i 222 ili 2 222, nitko ne zna, jer testiranja za one s blažim simptomima se ne vrše. Zašto je ovo važno naglasiti – pa zato da ostanete doma, posebno oni koji imaju neki od blažih simptoma ili su samo prehlađeni i podložniji virusu.

Uglavnom, na današnjoj konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite rečeno je kako nema novih potvrđenih slučajeva, a čekaju se rezultati za još 11 uzoraka. Od 22 potvrđena slučaja deset ljudi je s prebivalištem na području Općine Konavle, devet s područja Grada Dubrovnika, dvoje s područja Općine Župa dubrovačka i jedan je slučaj iz Korčule. Od zaraženih slučajeva riječ je o devet muškarac i 13 žena, a prosječna dob zaraženih je 50 godina.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić ponovio je kako će se testirati samo oni s težim simptomima, jer u OB Dubrovnik trenutno ne postoje mogućnosti za testiranje većeg broja ljudi, a i treba, kazao je Lakić, što je više moguće rasteretiti bolnicu, a oni s blažim simptomima koji nisu testirani, trebaju se, kazao je, javiti lječnicima ili epidemiološkoj službi u slučaju pogoršavanja stanja.

- Postoje ograničenja u testovima, postoje ograničenja u brisevima, sad u Hrvatskoj se ne može nabaviti novih briseva. Naravno da imamo više slučajeva, to je logično.- kazao je Lakić, a na pitanje može li na osnovi 22 potvrđena slučaja procijeniti koliko bi na durovačkom području moglo biti zaraženih odgovorio je kako je to nemoguće.

cebalo2403tks

Što se tiče punktova koji sprječavaju prolazak građana između općina Župa dubrovačka, Konavle, Dubrovačka primorje i Grada Dubrovnika bez propusnice, oni ostaju jer će se županijski Stožer CZ, prema riječima načelnika i zamjenika župana Joška Cebala, striktno držati odluke Nacionalnog stožera.

Zašto su kontrolni punktovi između navedenih općina i Garda Dubrovnika besmisleni možete pročitati OVDJE.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020