lausnekretninebanner

Subota, 21 Ožujak 2020 12:00

Dubrovnik: 12 novih slučajeva korona virusa, obolio i djelatnik bolnice

Piše:
Dubrovnik: 12 novih slučajeva korona virusa, obolio i djelatnik bolnice Foto: dm

U Dubrovačko - neretvanskoj županiji je zabilježeno 12 novih slučaja oboljelih od koronavirusne infekcije COVID – 19. „Radi se manje – više o kontaktima onih koji su već utvrđeni kao pozitivni”, kazao je župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Dubrovačko – neretvanske županije ispred Opće bolnice Dubrovnik.

Ukupan broj zaraženih tako je 14, a od 14 zaraženih četvero je hospitalizirano u OB Dubrovnik, odnosno dvoje prvozaraženih, spremačica iz Zračne luke i naš sugrađanin koji je bio na skijanju u Bugarskoj, te dvoje novooboljelih, jedna pomorac i osoba koja je bila u kontaktu s Dubrovčaninom koji je bio na skijanju. Ostalih deset nalazi se u samoizolaciji s obzirom da imaju lakše simptome.

Uz prva dva slučaja oboljelo je tako još sedam djelatnika Zračne luke Dubrovnik, jedan djelatnik OB Dubrovnik, dvije osobe koje su bile u kontaktu s našim sugrađaninom koji je bio na skijanju u Bugarskoj, jedan pomorac s Korčule te jedan strani državljanin.

- Do sada smo pripremili hotel Sumratin i u perspektivi Studentski dom za prihvat onih pozitivnih, koji imaju lakše simptome. - kazao je župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić.

Ja bih još jednom pozvao naše sugrađane na ozbiljnost i odgovornost. Pridržavajte se mjera, čuvajte svoje i živote drugih. Poštivajte samoizolaciju i ostanite kod kuće. Policija ima punu potporu da maksimalno, po zakonu, sankcionira ono što izlazi izvan okvira dopuštenoga i po zakonu i po preporukama kriznog stožera RH. - kazao je župan Dobroslavić.

cebalopres2103

Zamjenik župana i načelnik Stožera CZ Dubrovačko – neretvanske županije Joško Cebalo kazao je kako je ukupno poslano 66 uzoraka od kojih je 12 bilo pozitivnih, tri nalaza se još čekaju. U samoizolaciji je na području Županije 389 ljudi.

- Dobili smo i 33 prijave o kršenju samoizolacije. Nažalost kod četvero naših sugrađana je utvrđeno kršenja mjera samoizolacije i pokrenuti su prekršajni postupci. Apeliram još jednom na sve da se drže mjera samoizolacije. Ne znamo više na koji način tim ljudima to objasniti, a svima ostalima poručujem da ostanu doma da ne bi gledali slike iz Italije. - kazao je Cebalo.

bekicpress2103

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić kazao je kako je četvero osoba koje se nalaze u OB Dubrovnik „relativno dobrog zdravstvenog stanja”, a da se oboljeli djelatnik OB Dubrovnik ne može dovesti u epidemiološku vezu s njima.

lakicpress2103

- U svim slučajevima imamo epidemiološku vezu osim u slučaju liječnika iz OB Dubrovnik. - potvrdio je i ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić.

frankovicpres2103

- Vidimo da je stanje ozbiljno i da ga kao takvog treba shvatiti. Vidimo da veliki broj naših sugrađana to ne shvaća, jer da shvaća ne bi jučer bile pune šetnice po gradu. Ne bi se dizale trake s igrališta i djeca se i dalje igrala. Ne možemo mi sve to zaustaviti. Mi vas pozivamo još jednom na odgovornost. Vidjeli ste danas situaciju na placi, dakle ono je pokazivanje apsolutne neodgovornosti. - kazao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković

- Zbog toga smo mi morali biti odgovorni i zatvoriti placu. Sutra će možda doći još neke restriktivnije mjere, vidjet ćemo što će stožer na razini države odlučiti, ali pozivamo još jednom sve da ne izlaze osim ako ne maju neki nužan razlog,. Postoje ljudi koji moraju raditi i oni koji ne moraju, oni koji ne moraju nisu na godišnjem odmoru. - rekao je Franković.

pavlicevicpress2103

- Kao što je jutros rečeno mjere će postati sve restriktivnije jer se naši sugrađani ne pridržavaju mjera. Ostanite doma mi ćemo brinuti o vašoj sigurnosti, a na taj način vi brinete o svima nama. - rekao je načelnik PU dubrovačko – neretvanske Ivan Pavličević.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020