Subota, 22 Veljača 2020 13:57

Zlouporaba droga najčešće je kazneno djelo kod maloljetnika u Dubrovniku

Nedavno je u Dubrovniku održano predavanje za roditelje učenika sedmih razreda OŠ Ivana Gundulića na kojem je policijski službenik za prevenciju Policijske uprave dubrovačko - neretvanske Miro Marijanović pojasnio najčešća protupravna ponašanja djece u dobi od 13 do 15 godina, mjesta na kojima se u Dubrovniku takva ponašanja događaju, rizična ponašanja do kojih dolazi konzumacijom alkohola i droge te kaznenu i prekršajnu odgovornost maloljetnika kao i zakonske okvire koji se odnose na alkohol, cigarete i igre na sreću.

Koja su to najčešća devijantna ponašanja djece i maloljetnika, za Dubrovnikpress.hr iz Policijske uprave dubrovaččko neretvanske navode kako je su pogledu kaznenih djela najčešća devijantna ponašanja mladih zlouporaba droga.

„Uglavnom se radi o konzumiranju, uvjetno rečeno blažih oblika droga, marihuane, a posljednjih nekoliko godina u porastu je konzumacija sintetičkih droga kao što je primjerice extasy-amfetamin.” -navode iz PU.

Maloljetnici se vrlo često dovode u vezu s lakšim oblicima imovinskog kriminaliteta pri čemu valja istaknuti da se najčešće radi o kaznenim djelima koja, kako su odgovorili iz PU DNŽ, „nisu planirana, a ukradena imovina je male materijalne vrijednosti (primjerice, krađe vatrogasnih aparata, alkoholnih pića, cigareta i sl.) ili su to oštećenja imovine”.

„U Dubrovniku nismo zamijetili neka posebno rizična mjesta na kojima se događaju devijantna ponašanja, ali ipak bi naveli da su to najčešće otvoreni prostori poput parkova, igrališta, plaža, parkirališta i sl. Rjeđe su to mjesta poput ugostiteljskih objekata i na privatnim zabavama.” - navode iz policije.

Rizična ponašanja do kojih najčešće dolazi kao posljedica konzumacije alkohola ili droge su već navedeni lakši oblici imovinskog kriminaliteta, kao i svađe, vike ili tučnjave među mladima.

Inače, temeljem važećeg zakonodavstva osoba do 18 godine i stjecanja punoljetnosti smatra se djetetom, dok u odnosu na počinitelje kaznenih djela i prekršaja vrijedi drukčija dobna klasifikacija koja bitno utječe i na mogućnost izricanja sankcija. Tako se u kazneno pravnom smislu, razlikuje pojam djeteta (osobe do 14 godina) i pojam maloljetnika (osobe od 14 do 18 godina ). Maloljetnici se dodatno dijele na mlađe (do 16 godina) i starije maloljetnike (do 18 godina).

Zakonodavac je propisao da osoba s navršenih 14 godina kazneno i prekršajno odgovora za počinjena kaznena djela i prekršaje, dok za osobe do 14 godina nema kaznene i prekršajne odgovornosti. Roditelji mogu odgovarati za njihova ponašanja ukoliko se utvrdi zanemarivanje roditeljskih dužnosti i obveza. Kaznene sankcije za maloljetnike su, ovisno o težini počinjenog djela odgojne mjere, maloljetnički zatvor i sigurnosne mjere koje se izdaju uz maloljetnički zatvor.

„Zakonski okviri za postupanje po ovoj problematici nalaze se u Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti - zabrana usluživanja odnosna dopuštanja konzumiranja alkohola osobama mlađim od 18 godina, Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira - davanje alkoholnih pića maloljetniku ispod 16 godina, Zakonu o trgovini - zabrana prodaje alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina, Zakonu o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda - zabrana prodaje duhanskih proizvoda maloljetnicima/ i Zakonu o igrama na sreću - zabrana primanja uplata od maloljetnika.” - pojasnili su još iz PU dubrovačko – neretvanske.

dm

fabrio banner 250 2019

aerodrom250

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019