lausnekretninebanner

Petak, 13 Prosinac 2019 15:11

Usvojen proračun Županije, skoro milijardu kuna

Piše:

Vijećnici u Županijskoj skupštini usvojili su na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici proračun za 2020. u iznosu od 988,3 milijuna kuna. Župan dubrovački – neretvanski Nikola Dobroslavić kazao je uvodno kako je proračun za iduću godinu znatno veći od proračuna za 2019. godinu te pojasnio kako se radi o umjetnom povećanju proračuna

- Ima stvarnog, a dijelom i tehničkog povećanja kao što su sredstva za plaće i materijalne troškove ureda državne uprave koji se uključuju u županijsku administraciju. - rekao je Dobroslavić te dodao kako se od 2020. u županijskom proračunu nose i plaće za zaposlene u obrazovanju.

- Proračunom osiguravamo sredstva za uredno funkcioniranje svih odjela i pripajanja ureda državne uprave sa 108 djelatnika. Dakle, oni ulaze u županijsku administraciju i za njih osiguravamo standard na razini na kojoj su bili u uredima državne uprave. - rekao je Dobroslavić, pobrojavši ključne županijske projekte.

- Za zdravstvo iznad standarda osigurali smo dodatnih 5,1 milijun kuna za poticajne mjere za zdravstvene djelatnike u OB Dubrovnik, za dnevnu bolnicu u Metkoviću, helikoptersku službu, povećanje standarda prijevoznih sredstava zdravstvenih ustanova i sufinanciranje nabavke uređaja. Za Centar za gospodarenje otpadom osigurano je 9,2 milijuna kuna, a naglasak je na ključnim projektima poput brze ceste Zračna luka Dubrovnik – Osojnik, autocestu Osojni – čvorište Metković, brza cesta Brijesta – Perna, projekte lučke infrastrukture za bolje povezivanje otoka, OŠ Cavtat sa sportskom dvoranom, navodnjavanje donje Neretve te višenamjenski kongresni centar.- kazao je Dobroslavić, naglasivši kako je proračun Županije za 2020. štedljiv, uravnotežen i održiv.

Vijećnik Mosta Pero Jerković, kazao je kako proračun za 2020. potvrđuje da Županija na način na koji funkcionira, nema smisla.

- Mi ovdje potrošimo neka 2 milijuna kuna naknada nama i strankama, za dvoje zamjenika koji nemaju ovlasti, plaće su milijun kuna godišnje. Definitivno županija nema nikakva smisla da postoji na ovakav način jer to je samo rasipanje novca. - rekao je Jerković.

Davor Penić (SDP) na proračun je podnio tri amandmana od koji se jedan odnosio na dodjelu besplatnih udžbenika učenicima srednjih škola čiji roditelji imaju iznimno niska primanja.

Nakon što su Penićevi amandmani odbijeni, župan Nikola Dobroslavić, osvrnuo se na primjedbe ostalih vijećnika koji su sudjelovali u raspravi pa je istaknuo kako plaće u Županiji nikad nisu prešle 20 posto izvornih prihoda.

- Kad djelatnici ureda državne uprave pređu kod nas, država će Županiju obeštetiti za njihove plaće. Inače, ustroj Županije nije tema za Županijsku skupštinu i volio bih da vi koji ste se natjecali na izborima pa niste uspjeli ne govorite da Županija ne valja. Zašto dolazite na sjednice ako ne volite ovo tijelo. Kad je lisica htjela dohvatiti grožđe skakala je i nije ga mogla dohvatiti pa je rekla da joj ne treba jer je kiselo. Mislim da ste sve shvatili. - rekao je župan Dobroslavić.

Odgovorio je i na pitanja vijećnika o izgradnji Centra za gospodarenje otpadom

- Po dinamici, Centra za gospodarenje otpadom treba biti završen 2020. Radit će se na način da se ne ishoduje građevinska dozvola unaprijed pa se ide u natječaj za izvođača radova nego se ide u natječaj koji obuhvaća i građevinsku dozvolu i radove. Nakon sastanka s resornim ministrima u siječnju ići će natječaj za sve što se tiče Centra za gospodarenje otpadom i sve bi po dinamici trebalo bit gotovo u trećem kvartalu 2020. To je jako složen projekt i nemojmo olako o njemu govoriti jer mora zadovoljiti brojne uvjete. - kazao je Dobroslavić.

Zadnju riječ prije usvajanja proračuna imao je Stipo Gabrić Jambo koji se prethodno na sjednici proslavio izjavom kako je svaka kuća u Županiji sigurna kuća. Naime, tako je Jambo odgovorio vijećnici SDP-a Fani Favro Bukvić nakon što je pitala župana kad će se izgraditi sigurna kuća za žene žrtve obiteljskog nasilja.

Kasnije je Jambo predložio da se izgradi i jedna sigurna kuća za muškarce, a na kraju rasprave o proračunu osvrnuo se na vijećnike Mosta i njihove primjedbe na proračun za 2020. godinu.

- Sve što se radi ništa ne valja jer tako sekta smatra. Ne valja ni lijevo ni desno jer oni su sveta krava, oni su spasitelji. To su obilježja sekte.- zaključio je Jambo.

 

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250