lausnekretninebanner

Petak, 13 Prosinac 2019 14:51

Usvojen najveći proračun Grada ikada; počinje projekt vodoopskrbe i odvodnje vrijedan 28 milijuna kuna

Gradsko vijeće usvojilo je ovaj tjedan Proračun za 2020. godinu. Proračun koji iznosi nepunih 770 milijuna kuna najveći je do sada, a u njemu su osigurana sredstva za brojne kapitalne projekte, od izgradnje cestovne infrastrukture do stanogradnje za mlade, izgradnju i obnovu škola i vrtića te brojne druge iznimno važne projekte.

Već u siječnju trebali bi započeti radovi na izgradnji sustava vodooopskrbe i odvodnje Orašca. Završena je energetska obnova Dječjeg vrtića Izviđač, uređuje se dječje igralište u Novoj Mokošici. Proslavljen je i Dan dubrovačkih branitelja u sklopu kojega je u nazočnosti predsjednice Kolinde Grabar Kitarović general Janko Bobetko dobio ulicu u Dubrovniku.

UZ DAN DUBROVAČKIH BRANITELJA GENERAL JANKO BOBETKO DOBIO ULICU U DUBROVNIKU

U okviru proslave Dana dubrovačkih branitelja Ulica Stjepana Cvijića preimenovana je u Ulicu generala Janka Bobetka. Prigodnoj svečanosti nazočila je i predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković kazao je u prigodi kako upravo zahvaljujući generalu Bobetku, zapovjedniku Južnog bojišta i hrabrim braniteljima, danas živimo u slobodi u svojoj Domovini.

ulicajbobetkatjedni1312

- Dosta vremena je prošlo od kada je general Bobetko poveo sve branitelje Dubrovnika u oslobađanje juga Hrvatske. Dan kada smo u Gradu zavijorili hrvatski barjak označio je svjetlo u tunelu za sve naše građane, ali i za Hrvatsku, jer bila je to prva vojna operacija kojom je hrvatska vojska snažno krenula naprijed i neprijatelju pokazala svu snagu. Ovim činom na jedan mali način Dubrovnik se odužuje velikom čovjeku, vojniku i hrvatskom sinu. - kazao je gradonačelnik Franković.

Svečanom preimenovanju ove ulice nazočio je i Ivan Bobetko, sin generala Janka Bobetka, ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov.

IZGRADNJA SUSTAVA VODOOPSKRBE I ODVODNJE ORAŠCA POČETKOM 2020.

Početkom iduće godine kreće izgradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje naselja Orašac. Gotovo 28 milijuna kuna vrijedan ugovor o izvođenju radova na tom projektu između Vodovoda kao investitora i Dubrovnik cesta kao izvođača potpisali su predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić i član Uprave Dubrovnik cesta Roberto Krile.

Potpisivanju ugovora nazočili su i gradonačelnik Mato Franković, zamjenica Orlanda Tokić te član Uprave Vodovoda Vicko Begović. Gradonačelnik Franković istaknuo je kako je nakon realizacije projekta pročistača koji osigurava pitku vodu bez obzira na vremenske prilike, stiglo vrijeme za ulaganje u kanalizacijsku mrežu, napominjući kako skoro 70 posto Grada nema nema kanalizacijsku mrežu zbog čega je bilo bitno pokrenuti ovaj ciklus kapitalnih ulaganja.

'-Započinjemo s Orašcem. Kanalizacijska mreža bit će duga nešto više od deset kilometara, ali istovremeno radimo i vodoopskrbni sustav koji će biti izgrađen u dužini nešto većoj od četiri kilometra. I jedno i drugo je iznimno bitno za stanovnike Orašca. Jedan od prioriteta je čisto more, a da bi bilo čisto moramo graditi kanalizacijsku mrežu jer postojeći sustav počiva na septičkim jamama, što nije dobro.- rekao je gradonačelnik te stanovnicima uputio molbu za strpljenje tijekom izvođenja radova jer je riječ o teškom i opsežnom projektu koji će donijeti veliku korist. Naglasio je i da od izvođača radova očekuje veliki angažman na ovom projektu i poštivanje rokova.

orasacvodovodtjedni1312

Predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić istaknuo je 'kako je projekt u Orašcu za Vodovod iznimno važan.

- Za nas je to iznimno važan projekt. Radi se o rekonstrukciji glavnog vodoopskrbnog cjevovoda od Zatona do Orašca. Oko 7 milijuna kuna bit će uloženo u vodoopskrbu, a 20 milijuna na gradnju sustava odvodnje.- kazao je Matušić.

Očekuje se da bi radovi na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje Orašca mogli započeti u siječnju, a trebali bi biti gotovi kroz dvije i pol godine.

- Želimo dati svoj obol izgradnji infrastrukture na području Grada Dubrovnika i stoga će nam ovaj projekt biti posebno bitan.- istaknuo je Roberto Krile iz Dubrovnik cesta te rekao kako vjeruje da će radovi završiti u roku. Naglasio je i da će sve probleme na koje će se naići rješavati na adekvatan način, uz posebnu pažnju na odnos s lokalnim stanovništvom.

MODERNIZACIJA RASVJETE U KAZALIŠTU MARINA DRŽIĆA

Grad Dubrovnik je u suradnji s Kazalištem Marina Držića prijavio projekt pod nazivom „Modernizacija rasvjetnog parka Kazališta Marina Držića.“ Projekt ukupne vrijednosti 247.186,76 kuna odobrilo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u sklopu Programa Ulaganja u zajednicu te ga sufinancira u iznosu od 90 000 kuna.

kazalistetjedni1312

Cilj projekta je ulaganje u modernizaciju rasvjetnog parka Gradskog kazališta Marina Držića u svrhu povećanja razine kvalitete produkcije Kazališta Marina Držića u tehničkom, energetskom i produkcijskom smislu. Modernizacija rasvjetnog parka uključuje zamjenu aparata i dotrajale neadekvatne kablaže. Kompletnom zamjenom postići će se i velika ušteda električne energije jer bi se postojeći aparati zamijenili novima koji troše puno manje struje, a i dio dosadašnjeg rasvjetnog parka bi se zamijenio LED uređajima.

Ovim projektom će se riješiti problem zastarjele opreme te se postiže unapređenje infrastrukture ustanova u kulturi, u ovom slučaju Kazališta Marina Držića koje je od iznimne važnosti za Grad Dubrovnik i širu zajednicu.

U NAJVEĆEM PRORAČUNU U POVIJESTI OSIGURANA SREDSTVA ZA KAPITALNE PROJEKTE U DUBROVNIKU

Gradsko je vijeće usvojilo Proračun Grada Dubrovnika za 2020. godinu. Najveći proračun Grada u povijesti iznosi ukupno 769.8 milijuna kuna.

Stabilan i razvojan, Proračun za iduću godinu čak je 44 posto veći nego onaj iz 2017. godine te jamči nastavak započetih kapitalnih investicija i realizaciju brojnih novih projekata, svih podređenih podizanju kvalitete svakodnevnog života građana kroz ulaganja u obrazovanje, stanovanje, u komunalnu i prometnu infrastrukturu.

Ukupno ulaganje u novu cestovnu infrastrukturu u 2020. godini tako iznosi 74,4 milijuna kuna, a između ostalog uključuje sredstva potrebna za izvođenje nedavno započetih radova na izgradnji ceste Most-Pobrežje u iznosu 33,2 milijuna kuna, kao i 40 milijuna kuna potrebnih za prvi dio radova na Lapadskoj obali te za cestu Tamarić u Mokošici (1,1 milijun kuna).

Od ostalih ulaganja u komunalnu infrastrukturu izdvajaju se radovi uređenja Šetnice Nika i Meda Pucića (6 milijuna kuna), izvođenje oborinske odvodnje Ulice kardinala Stepinca (4,5 milijuna kuna) te sredstva potrebna za projektiranje oborinske odvodnje Ulice Andrije Hebranga i sustava Montovjerna – Batala. Proračun nosi sredstava za projektiranje garaže u Mokošici, za izgradnju ceste za zgrade HRVI, nastavak radova na groblju Dubac i sanaciji odlagališta Grabovica, ali i za izgradnju Azila za životinje (3 milijuna kuna). Projektirat će se ceste Osojnik-Ljubač, Gornja sela i cesta Nuncijata, a Proračunom su predviđena sredstva i za sanaciju obale Rijeke dubrovačke te za izvođenje serpentina Srđ (2,5 milijuna kuna ) i parkinga u Mokošici (2,4 milijuna kuna).

Proračun za 2020. godinu uključuje i sredstva za investicije u okviru Dubrovačke stanogradnje, a uz sredstva za izgradnju stanova za mlade i branitelje u Mokošici te projektiranje zgrada u Solitudu, nosi i 2 milijuna kuna namijenjena za program sufinanciranja stambenih kredita za mlade.

Od novoplaniranih ulaganja u sportsku infrastrukturu ističe se početak radova na rekonstrukciji Sportske dvorane u Gospinom polju u iznosu od 3,9 milijuna kuna s dodatnih 19.5 milijuna u projekcijama za 2021. godinu. Proračun između ostalog nosi i sredstva za započetu rekonstrukciju ex-hotela Stadion, dvorane „Gladijatori“ te sportskih dvorana u Mokošici i Orašcu.

Planirana su i sredstva za završetak izgradnje i opremanje Osnovne škole Montovjerna i projektiranje Doma umirovljenika ispod Bolnice. Ukupno ulaganje u osnovne škole u 2020. iznosi 38 milijuna kuna, a uključuje i rekonstrukciju OŠ Marina Getaldića (8 milijuna kuna), odnosno projektiranje proširenja i nadogradnje OŠ Mokošica te energetsku obnovu ove škole.

Za izgradnju novih i održavanje postojećih dječjih i sportskih igrališta osigurano je približno 5 milijuna kuna, a među novogradnjama ističe se sportsko-rekreacijski park na Babinom kuku.

Za redovno i investicijsko održavanje prometnih površina predviđeno je ukupno 20.8 milijuna kuna.

Osigurana su sredstva za nastavak aktivnosti na rekonstrukciji javne rasvjete kao i za obnovu pločnika u staroj gradskoj jezgri, sredstva za aktivnosti Zavoda za obnovu, za programe poticanja gospodarstva, za zdravstvenu skrb, skrb o životinjama, projekte u segmentu kulture i društvenih djelatnosti te brojne druge projekte i mjere koje razvijaju i provode Grad Dubrovnik i njegovi upravni odjeli.

UREĐUJE SE DJEČJE IGRALIŠTE U NOVOJ MOKOŠICI

U Novoj Mokošici započeli su pripremni radovi na uređenju dječjeg igrališta. Izvedeni su potrebni iskopi i pripremni zemljani radovi za ugradnju temelja nove opreme i igračaka kako bi igralište bilo sigurno za korištenje.

obnovadjigralistetjednipregled1312

Plan sanacije obuhvaća zamjenu dotrajalih sprava i postavljanje novih igračaka te ostale potrebne popratne radove. Na tlo će se postavit zaštitna anti-stres gumena podloga, a oko samog igrališta će se postaviti nova ograda jer je postojeća zastarjela i predstavlja moguću opasnost za najmlađe. Izvođač radova je Gradimat d.o.o Split, a prema ugovoru investicija vrijedna nešto manje od 260 tisuća kuna bez PDV-a trebala bi biti završena unutar 30 da

ZAVRŠENI RADOVI NA ENERGETSKOJ OBNOVI DJEČJEG VRTIĆA IZVIĐAČ

Završeni su radovi na povećanju energetske učinkovitosti zgrade dječjeg vrtića Izviđač, a tim povodom danas je u obnovljenom objektu održana konferencija za medije. O tijeku i važnosti projekta govorili su gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Boja Milan Mustać i predstavnik izvođača Miho Klečak.

Radi se o jednom u nizu infrastrukturnih projekata za koji je Grad Dubrovnik osigurao bespovratna sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Europske unije te iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ukupna vrijednost ove investicije iznosila je nešto više od 3,8 milijuna kuna s PDV-om, a Grad Dubrovnik je iz EU fondova osigurao 2,1 milijun kuna bespovratno.

Gradonačelnik Mato Franković izjavio je kako je i u ovom vrtiću, nakon Cicibana, znatno podignuta razina kvalitete usluge.

energestkaobnovatjedni1312

- Kontinuirano nastavljamo ulaganje u naše ustanove, kako one predškolskog karaktera, tako i osnovnoškolskog i isplati se koristiti europska sredstva jer se radi o značajnim novcima. – naglasio je gradonačelnik.

ranković, a posebnu zahvalu uputio je ravnateljici Milan Mustać na izvrsnoj organizaciji rada vrtića tijekom trajanja radova. Zahvalio se i upravnom odjelu koji je proveo već cijeli niz energetskih obnova, kao i izvođaču koji je uspješno odradio posao.

U ime izvođača radova, Miho Klečak je objasnio što je sve napravljeno na dva vrtićka objekta. Radovi na energetskoj obnovi obuhvatili su zamjenu vanjske stolarije na novoj i staroj zgradi vrtića, te dodatno toplinsko izoliranje vanjskih zidova i stropa nove zgrade vrtića. Krovište iznad negrijanog tavanskog prostora i pročelje starog dijela zgrade su sanirani. Postojeći toplovodni sustav grijanja zamijenjen je elektro kotlovima, te je ugrađen novi sustav za grijanje i hlađenje pomoću dizalica topline, što će rezultirati smanjenom potrošnjom energije za oko 62 posto i smanjenom emisijom ugljikovog dioksida.

Ravnateljica Boja Milan Mustać zahvalila se Upravnom odjelu za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju i izvođaču radova koji je napravio velik posao. Naglasila je kako je djelovanje vrtića bilo otežano zbog selidbe, ali sada su se sretno vratili u svoje prostore.

- Vrtić Izviđač počeo je s radom 1961. godine, a sastoji se od dvije zgrade, ona novija izgrađena je 1968. Namjenski je napravljen, ima sve što je potrebno i želimo da djeci bude mjesto za radost i igru. - rekla je ravnateljica Milan Mustać, a istaknula je kako je u planu i popravak krova na starijoj zgradi i terase između dva objekta.

MEDCRUISE PODRŽAO PROJEKT POŠTUJMO GRAD

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž primile su predstavnike udruženja putničkih luka Mediterana MedCruise-a, predsjednika Airama Díaza Pastora i glavnog tajnika Jordija Caballéa. Sastanku je nazočio i Hrvoje Kulušić, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Dubrovnik za operativu, razvoj i održavanje.

medcruisetjedni1312
Predstavljajući mjere na kojima Grad Dubrovnik radi u cilju uspostave ravnoteže i održivosti u destinaciji, zamjenica Tepšić se posebno osvrnula na reguliranje istovremenog broja kruzera. Fokus strateškog projekta Poštujmo Grad je upravljanje i bolja koordinacija, kao i korištenje svih korisnih smart city alata, a od 2017. su napravljeni značajni pomaci, istaknula je ovom prilikom zamjenica Tepšić. Naglasila je i važnost suradnje s udruženjem kruzerskih tvrtki CLIA-om, s kojom je ova gradska uprava izgradila partnerski odnos, a zajedničkim naporima postignuta je bolja organiziranost na terenu. U ovom se segmentu Grad Dubrovnik pokazao kao primjer ostalim kruzerskim destinacijama, istaknuto je između ostalog.
 
Udruženje MedCruise potpisnica je sporazuma o zajedničkoj suradnji i razumijevanju sa Zajednicom lučkih uprava koja predstavlja sve lučke uprave na području Republike Hrvatske. Navedeno se uklapa u viziju projekta Poštujmo Grad jer se koordinacijom, komunikacijom između Grada, Lučke uprave i Cruise kompanija zajednički doprinosi razvoju održivog turizma, istaknuo je ovom prilikom predsjednik MedCruise-a Díaz Pastor.

DPP

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020

71 DLJI banneri Dubrovnikpress 250x250