lausnekretninebanner

Srijeda, 13 Studeni 2019 20:20

Norveški veleposlanik kod župana i zamjenice gradonačelnika Dubrovnika

Župan Nikola Dobroslavić primio je danas u nastupni posjet veleposlanika Norveške Haakona Blankenborga sa suradnicima, a u pratnji veleposlanika bio je i počasni konzulu Kraljevine Norveške u Dubrovniku Tonći Peović.

Na početku susreta župan Dobroslavić je veleposlaniku Blankenborgu poželio dobrodošlicu u najjužniju Hrvatsku županiju te pritom istaknuo neke od najvažnijih značajki naše županije.

- Gospodarstvo naše županije najvećim se dijelom odnosi na turističku djelatnost, koja nam je zapravo glavna gospodarska grana. No, tu je i poljoprivreda, prije svega vinarstvo i vinogradarstvo, jer naša se županija može pohvaliti ponajboljim vinima u Hrvatskoj, a značajna je i marikultura u Malostonskom zaljevu te poljoprivredna proizvodnja u dolini Neretve. - rekao je župan.

Veleposlanik Kraljevine Norveške rekao je kako su Hrvatska i Dubrovnik turističke destinacije koje norveški turisti rado posjećuju, ali i kako je povećan broj norveških državljana koji upravo na području naše županije kupuju kuće i stanove te tu borave tijekom većeg dijela godine. Također, dodao je kako o povijesti uspješne suradnje govori i obnova mjesta Dubravica, koje je nakon ratnih razaranja tijekom Domovinskog rata u potpunosti obnovljeno uz pomoć Norveške.

Tijekom susreta bilo je riječi i o mogućnostima suradnje te potencijalima za ulaganja na području naše županije, a župan Dobroslavić je govorio i o važnosti dobre prometne povezanosti, istaknuvši važnost zračne povezanosti, pojasnio potrebu i nužnost izgradnje Pelješkog mosta, ali i potrebu izgradnje Koridora Vc, koji bi otvorio nove mogućnosti razvoja gospodarstva i otvorio nova tržišta.

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić s pročelnicom Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinkom Raguž također je primila danas u nastupni posjet norveškog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Haakona Blankenborga, koji je na tu dužnost stupio u listopadu ove godine. U njegovoj pratnji bili su njegov savjetnik Christian Grotnes Halvorsen, vježbenica Une Helen Svoen Solheim te Tonči Peović, počasni konzul Kraljevine Norveške u Dubrovniku.
 
Zamjenica Tepšić je na početku čestitala počasnom konzulu Peoviću kojemu je povodom izvanredne službe u utorak dodijeljen orden Kraljevski norveški red za zasluge (Royal Norwegian Order of Merit), istaknuvši da gradska uprava vrlo dobro surađuje s Peovićem.
 
Na prijemu se razgovaralo o turističkoj sezoni u Dubrovniku i projektu „Respect the City“ čijom implementacijom se Grad Dubrovnik u potpunosti okreće postulatima održivog i odgovornog turizma. Raspravljalo se i o novim tržištima u Hrvatskoj, a zamjenica Tepšić je naglasila kako nova tržišta uvijek prvo dolaze u Dubrovnik te se nakon toga šire ostatkom Hrvatske jer je Dubrovnik zaista najatraktivnija destinacija.
 
Veleposlanik je izrazio želju za suradnjom s Hrvatskom te je pritom predstavio najzanimljivije projekte u Norveškoj, među kojima se kao primjer ističe cilj prestanka prodaje automobila s motorom na unutarnje sagorijevanje do 2025. godine. Tom prilikom je zamjenica Tepšić spomenula projekt car sharinga sa 100 posto električnim sustavom kojeg Grad Dubrovnik, kao prvi grad u Hrvatskoj, upravo uvodi.

DPP

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020