Ispiši ovu stranicu
Subota, 09 Studeni 2019 14:35

Dok se vode polemike oko smeća, što se događa s projektom centra za gospodarenje otpadom...

Piše:

Dok se u Gradu vodi polemika o količinama otpada kojega Luka Dubrovnik preuzme s kruzera, a na odlagalištu Grabovica traje sanacija nakon čega bi oni trebalo biti zatvoreno, sve su oči uprte u Županiju od koje se očekuje početak izgradnje Centra za gospodarenje otpadom na Lučinu razdolju.

Taj kapitalni projekt kojeg treba realizirati Županija još od svog začetka nailazi na niz problema, od udruga koje su se protivili izgradnji centra za otpad na toj lokaciji pa do ministara koji su njegovu realizaciju kočili.

Prema izvješću koje će župan Dubrovačko - neretvanske županije Nikola Dobroslavić o svom radu u prvom polugodištu godine na izmaku podnijeti vijećnicima Županijske skupštine, na sjednici u srijedu, Agencija za gospodarenje otpadom u prvoj je polovici 2019. nastavila s izradom projektno -tehničke dokumentacije za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom na Lučinu razdolju.

Projekt koji će se realizirati sredstvima iz europskih fondova dobio je pozitivno mišljenje Jaspersa. Tako bi do kraja godine trebala biti gotova Studija na hrvatskom jeziku, ali i donesena odluka o financiranju projekta za kojeg je lokacijska dozvola postala pravomoćna još u svibnju.

No, osim Centra za gospodarenje otpadom treba izgraditi i šest pretovarnih stanica u Janjini, na Lastovu i Mljetu te Dubrovniku, Korčuli i Metkoviću. Tako je ishodovano rješenje za pretovarnu stanicu u Metkoviću te lokacijska dozvola za pretovarnu stanicu na Mljetu.

Do kraja godine trebale bi biti ishodovane dozvole za pretovarne stanice u Dubrovniku i Metkoviću dok se izrada glavnog projekta te dobivanje građevinske dozvole za svaku od pretovarnih stanica očekuje do sredine 2020. godine.

Vijećnici Županijske skupštine na sjednici u srijedu usvojit će i odluku o izradu ciljanih izmjena i dopuna županijskog Prostornog plana koje se odnose na planiranje pretovarne stanice na Korčuli.

Iako je ta pretovarna stanica na Korčuli prvotno zamišljena na lokaciji Stinica, ciljanim izmjenama Plana ona se ucrtava na Dubovu, izdvojenom građevinskom području poslovne namjene koje je izvan naseljenog mjesta.

Pretovarne stanice zapravo su mjesta iz kojih će se otpad dalje prevoziti na Lučino razdolje.