lausnekretninebanner

Petak, 08 Studeni 2019 15:04

Vladika i „cara“ vara!

Piše:

Na vrlo dugom spisku riba koje se koriste kao mamci nalazi se i vladika ili knez. Međutim, kod nas se on rijetko rabi iako ima više ili manje izražene sve osobine dobrog mamca - jedu ga praktično sve ribe, dobro se drži na udici, dosta je brojan, dostupan je cijele godine, iznimno se lako lovi, doduše samo udicom… Te i ostale dobre osobine kneza do izražaja najviše dolaze u najhladnijem dijelu godine.

Jedna od malobrojnih mana kneza kad je u pitanju njegova upotreba kao mamca jest veličina. Iako može narasti do 25 cm dužine i 280 grama težine, rijetko se love oni preko 10 cm, odnosno 30 grama. Mana mu je i to što ne podnosi osobito dobro konzerviranje soljenjem i zamrzavanjem pa ga zato treba koristiti svježeg. Na sreću, lako i u svako doba godine može se uloviti udicom praktično u svakom kamenitom plićaku, koje naseljava u sve većem broju.

Zbog malih dimenzija, komadi vladike mogu se koristiti samo u lovu manjih i srednje velikih riba, praktično svih koje obitavaju u Jadranu, iako niti jednoj od njih nije poslastica. Ovisno o veličini udice na koju će se postaviti, reže se na trake ili komade. Trake je najbolje rezati s donje zadnje strane tijela jer mu je tu meso najžilavije pa se najbolje drži na udici, baš kao što je to slučaj i kod ostalih malih riba - mamaca.

Češće nego za lov manjih, knez se kao mamac koristi u lovu krupnijih riba, posebno uz obalu. Osim, što je redoviti dio ishrane priobalnih grabljivica, razlog tome je njegova šarena vanjština. Naime, boja mamca vrlo je važan čimbenik uspješnosti udičarenja. Najbolji je lako uočljiv, mamac okolišu kontrastnih boja, što osobito vrijedi u lovu rjeđih riba, kakve su krupne grabljivice. Kao višebojna, izrazito šarena riba knez je dobro uočljiv na svakoj vrsti dna i u svim svjetlosnim uvjetima.

Kao i ostale ribice - mamci vladika je osobito učinkovita živa nadjenuta. A vladika ne samo što dugo živi na udici nego je na njoj i uvijek u pokretu zbog čega je još privlačnija grabljivicama.

Zbog svega navedenog mnogi naši ribolovci iznimno rado love zubaca teškim ometcem na koji je nadjeven živi knez, a sve češće ga rabe i za lov „cara“ bulentinom. Naime, kao riba dna, stalno pokušavajući naći zaklon na njemu pa visoko postavljen neumorno drmusa priborom i tako provocira grabljivice.

Živi knez je odlično rješenje i za lov smuduta ometcem. Za tu namjenu nadijeva se na dvije redno montirane udice. Jedna se vrhom ubada odmah iza glave, a druga u hrbat oko polovine dužine tijela ribe. Zatim se privez (primula, pjok) lagano zategne pa se učvrsti omčom oko korijena repa mamca. Sve se to radi s privezom male dužine, oko pola metra, kako ga nemirni knez ne bi zamrsio, što plaši smuduta.

Za „rock fishing“, ribolov s nepristupačne kamenite obale, gdje plijen mogu biti brojne grabljivice, kneza je najbolje mamčiti tako da se lovna udica zabode u blizini njegovog analnog otvora, što pliće, tik ispod kože, dok poteznom udicom treba probosti gornju čeljust odozdo prema gore. To mamcu omogućava da usta drže otvorenim zbog čega lakše cirkuliraju more, odnosno dišu pa zbog toga i duže žive. A da bi živ dospio u more treba ga što pažljivije odbaciti. Ispred mamca na pribor je dobro postaviti „pop- up“, spužvasti plovak koji služi za sprečavanje kneza u namjeri da se sakrije u travu ili kakvu rupu na dnu, ali i da svojom bojom, najbolje crvenom, mamac učini još uočljivijim.

Knez se može tako mamčiti i za lov „surfcastingom“, vrlo dalekim bacanjem. Odbačen punom snagom, unatoč snažnom trzaju pri odbačaju, poživjet će dva do tri sata. Da bi se to vrijeme produžilo, uz mamac treba pričvrstiti strunu lovne udice na način da se cijeli mamac obmota silikonskom niti - „filo elastico“.

vladikapusca0811

Osim za lov ometcem u plićaku, bulentinom na bracima i u priobalju, „rock fishing“ i „surfcasting“ tehnikom, knez je dobar mamac i za ribolov „drifting“ tehnikom, puštanjem u struju mora. Međutim, u lovu pendulom nije se pokazao osobito učinkovitim, barem kad su u pitanju cjenjenije lovine. Sredozemni udičari cijelog ga rado koriste i u lovu krupnije divljači daleko od obale, a ta šarena ribica je odlična i za lov liganja pomoću prastarog alata „pušće“ - štapića s vijencem iglica na kraju.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020