Srijeda, 06 Studeni 2019 20:40

Porazni ročišnici dubrovačkih sudova, ali ubuduće će morati objavljivati sve, pa i imena optuženih

Piše:

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa donio je upute za objavu informacija o suđenjima u tijeku u kojima javnost nije isključena. Sessine upute odnose se na popise sudskih rasprava u ročišnicima sudova u kojima bi javna trebala biti i imena i prezimena osoba kojima se sudi. Naime, u ročišnicima nekih sudova u zemlji imena i prezimena onih kojima se sudi bila su javno objavljena dok Ministarstvo pravosuđa nije donijelo odluku da se podaci anomiziraju, odnosno da se iz ročišnika uklone imena i prezimena onih kojima se sudi, no nova odluka predsjednika Vrhovnog suda Đura Sesse obvezujuća je za sve sudove u zemlji.

U objavi Vrhovnog suda koja sadrži Sessine upute, sudovi na svojim mrežnim stranicama trebaju objavljivati podatke o javnim suđenjima, odnosno raspravama u kojima javnost nije isključena. Ti podaci trebaju uključivati ime i prezime stranaka, uključujući i ime i prezime optuženika, mjesto naziv suda te dan i vrijeme održavanja javnog suđenja i predmet spora, dok u kaznenom postupku treba biti naveden zakonski naziv kaznenog djela uz oznaku zakonskog članka.

Podatke objavljene na mrežnim stranicama sudova treba čuvati onoliko dugo koliko je potrebno radi ispunjenja svrhe objave, ali ne duže nakon 15 dana.

Ova Sessina odluka napokon bi trebala uvesti red u kaos koji je nastao nakon odluke Ministarstva pravosuđa o anonimizaciji ročišnika, tim više što su se sudovi pozivali na Zakon o zaštiti osobnih podataka koji više nije na snazi te Opću odredbu o zaštiti osobnih podataka koja se ne primjenjuje na sudske postupke, a postoji izuzetak i za medije.

Neki su sudovi zaista u svojim ročišnicima isticali imena optuženika. Tako je u ročišniku Županijskog suda u Splitu uz datum suđenja i ostale podatke o postupku redovito pisalo ime Andra Vlahušića dok mu se sudilo za Aferu Šipan da bi se nedavno ti podaci zaštitili.

Listanjem ročišnika Županijskog suda u Dubrovniku za studeni vrlo brzo ćete steći dojam da se na tom sudu gotovo pa nikome ne sudi. Naime, od 23 dana, koliko ih je preostalo do kraja studenoga, u ročišnik su upisani termini za svega sedam ročišta. Od tih upisanih ročišta, samo su podaci o suđenju jednog suca uredno napisani, doduše, umjesto punog imena i prezimena optuženika ispisani su njegovi inicijali.

Ročišnik Općinskog suda u Dubrovniku tek je posebna priča. U njemu se nikad nisu mogla iščitati imena onih protiv kojih se vode sudski postupci. Umjesto njihovi u tom su ročišniku navedena imena sudaca koji sude u sudskim postupcima koji su u tijeku ili tek trebaju početi. Ali izgleda da na tom sudu postoji samo jedan sudac i jedna sutkinja. Ostali ne unose ništa u ročišnik.

Odluka predsjednika Vrhovnog suda Đura Sesse prema kojoj u ročišnicima moraju biti istaknuti svi relevantni podaci pa tako i imena onih protiv kojih se vode sudski postupci u skladu je s Ustavom te međunarodnim i europskim pravom,

Svakako će biti zanimljivo u skoro vrijeme provjeriti kako će nakon Sessine odluke, koja je za sudove obvezujuća, izgledati podaci u ročišnicima Županijskog i Općinskog suda u Dubrovniku te kad će i hoće li uopće postupiti po preporuci predsjednika vrhovnog suda Đura Sesse.

U Sessinu obrazloženju, objavljenom na mrežnim stranicama Vrhovnog suda, navedene su polazne osnove za upute koje je proslijedio sudovima. Tako Sessa navodi kako su suđenja načelno javna te da se presude donose javno dok je isključenje javnosti iznimka.

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020