lausnekretninebanner

Ponedjeljak, 04 Studeni 2019 12:16

Promet ugušen taksijima, a Iz Vlade nema odgovora o promjenama zakona

Otkad je na snagu stupila liberalizacija taksi tržišta upozoravali smo kako će efekti tog zakona biti loši, kazao je gradonačelnik Mato Franković, odgovarajući na pitanje vijećnice DDS-a Patricije Mage Vidak koja je pitala ima li što novoga oko smanjenja broja taksi vozila.

- Prošle je godine bilo oko 1 300 taksi vozila, što je imalo utjecaj na smanjenje broja putnika koje je prevezao Libertas, a 2018. je prevezao 100 000 putnika manje u odnosu na 2017. U ovoj je godini u Gradu preko četiri tisuće vozila što je dovelo do nevjerojatne devastacije baštine, nezadovoljstva domaćeg stanovništva i gužvi u prometu. Magistrala je stalno zakrčena i jasno da je dio krivnje na efektima do kojih je dovela liberalizacija taksi tržišta. Inače, moram reći kako je Libertas dosad, zajedno s 2018. prevezao 450 000 putnika manje, a za Libertas je 2017. bila rekordna godina kad je prevezao 10 milijuna putnika. - kazao je Franković, istaknuvši kako unatoč obećanjima Vlade još uvijek nema naznaka o izmjenama Zakona o cestovnim prometu, a čije su nedavne izmjene dovela do kaosa na prometnicama u Dubrovniku.

- Dok druge inozemne destinacije smanjuju broj taksi vozila i predlažu javni prijevoz kao alternativu, u nas se događa suprotan efekt. Nije sramota pogriješiti, ali nažalost dosad nismo dobili odgovor resornog Ministarstva, a iz Vlade nam je obećan sastanak kod ministra Butkovića i mi smo pripremili sve analize efekata liberalizacije taksi tržišta kao i prijedloge ministru Butković i ministrici Obuljen Koržinek prema kojima bi se zaštitili gradovi pod UNESCO-m, a u kojima je liberalizacija dovela do direktne ugroze spomeničke baštine, pa se nadamo da će resorna ministarstva kroz određene izmjene zakona napraviti određene ustupke da liberalizacija ostane na snazi, ali da je gradovima pod zaštitom UNESCO-a omogući upravljanje svojim gradom. - rekao je Franković.

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020