Nedjelja, 27 Listopad 2019 13:33

Promotivni posjet ministra koji je zaključio da njegove probleme trebaju rješavati Županija i Grad

Piše:

Ministar zdravlja Milan Kujundžić boravio je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Došao je naime potpisati ugovor o izgradnji dnevne bolnice u Metkoviću koji je vrijedan 50 milijuna kuna. U sklopu svog promotivnog posjeta, resorni je ministar u OB Dubrovnik na odjelu gastroenterologije primao pacijente. Jednoj od pacijentica čak je i u želudac zavirio. Kao vrstan gastroenterolog, normalno je da je Kujundžić u petak liječio na gastroenterologiji dubrovačke bolnice. Slučajno je to i odjel s manjkom liječnika u OB Dubrovnik, ali Kujundžić na pitanje kako riješiti problem nedostatka liječnika na gotovo svim, pa i na ovom odjelu, nije odgovorio. Nije iznio neku državnu strategiju rješavanja tog problema, već je odgovornost prebacio na lokalnu samoupravu koja bi po njemu trebala riješiti nedostatak liječnika u dubrovačkoj Općoj bolnici. Podsjetimo, Kujundžić je ministar.

Pohvalio se trakoministar zdravlja Milan Kujundžić kako je kroz ambulantu, dok je on u njoj ordinirao, prošlo osam pacijenata. Možda ih je nakon što su novinari otišli, pregledao još dvoje ili troje, a ostalih 30-tak koliko ih tijekom dana vjerojatno došlo na pregled u tu ambulantu, pregledao je doktor Zenan Karamehmedović.

Taj je priznati dubrovački liječnik inače jedan od dva gastroenterologa, koliko ih je preostalo u dubrovačkoj bolnici nakon što su dva mlada liječnika s tog odjela, jedan za drugim napustili dubrovačku bolnicu.

Pacijenti samo na pregled gastroenterologa u OB Dubrovnik čekaju i po više od pola godine, jer dva liječnika koja osim o ambulantnim, skrbe i o bolničkim pacijentima na odjelu te onima koji su u međuvremenu dovedeni na hitni prijem, a tu su još i pretrage, ne mogu u kratkom vremenu sve to obaviti. Pacijentu, za uspostaviti pravu dijagnozu treba posvetiti i neko vrijeme. Inače, propisano je koliko vremena neki pregled treba trajati, a dok to vrijeme prolazi, povećava se onaj red ispred ambulante baš kao i onaj znatno poduži na listi čekanja.

Dok se ministar i u dubrovačkoj bolnici pohvalio kako je u Hrvatskoj sada dvije tisuće liječnika više nego ih je primjerice bilo 2015., ipak nije objasnio zašto ih je po bolnicama i zdravstvenim ustanovama manje kad ih je u sustavu više.

Konkretno u dubrovačkoj bolnici, kazao je to u petak i ravnatelj Marijo Bekić, nedostaje 30 liječnika i 70 sestara. Doktor Zenan Karamehmedović bez zadrške je rekao kako je liječnička struka danas podcijenjena jer dok se liječnik školuje šest godina i usavršava cijeli svoj radni vijek, jer da bi kvalitetno liječio mora pratiti trendove i dostignuća u medicini, znanosti koja svakodnevno napreduje, oni u drugim zanimanjima zarađuju puno više, premda mnogi od njih ne odgovaraju za ljudske živote. Svi znamo koliko kriva dijagnoza i loše liječenje mogu bit pogubni za ljudski život.

Nije ministar iznio mjere ili neku vladinu strategiju kako poboljšati stanje u zdravstvu, kako vratiti liječnike. Iznio je tek nekakve dugoročne stimulativne mjere prema kojima bi ravnatelji bolnica trebali stimulirati liječnike koji više rade i bolje znaju svoj posao od nekih drugih kolega.

Predložio je ministar i da jedinice lokalne samouprave, u našem slučaju valjda Županije, koja je je osnivač bolnice, s nekoliko tisuća kuna više plate te liječnike. Model po kojemu bi Županija jednima trebala dignuti da bi drugima dala, Kujundžić nije predložio. Taj je nepopularni dio posla po tko zna koji put prebacio na Županiju.

I ravnatelj Bekić kazao je kako od Županije i Grada očekuje da iznađu mogućnosti za te stimulativne mjere. Naveo je i kako će stambeno zbrinjavanje liječnika odrediti budućnost zdravstva na našem području te naglasio kako je dubrovačka bolnica subregionalna te kao takva od HZZO-a ne dobiva dovoljno sredstava.

Inače, dnevna bolnica u Metkoviću, koja je u dolini Neretve zaista potrebna, a za čiju je izgradnju Kujundžić u petak potpisao ugovor, jednom kad bude izgrađena, trebala bi funkcionirati tako što bi u nju išli raditi liječnici iz dubrovačke bolnice.

Koji? Taj model Kujundžić još nije osmislio pa nije poznato tko će raditi na odjelima u Dubrovniku u bolnici dok su doktori u dnevnoj bolnici u Metkoviću? Hoće li dubrovački liječnici pola smjene odradit u Neretvi pa onda žuriti nazad da ostali dio smjene odrade u Dubrovniku.

Najbolje da Kujundžić u dnevnoj bolnici u Metkoviću zaposli doktore iz bolnice u Mostaru, kad je već bolnici u susjednoj državi dao 40 milijuna kuna novca hrvatskih poreznih obveznika.

fabrio banner 250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020