lausnekretninebanner

Utorak, 15 Listopad 2019 15:28

Franković se sastaje s ugostiteljima; najam u prvom planu?

Piše:

Osvrt na turističku sezonu i novi ugovori o zakupu javnih površina bit će tema sastanka gradonačelnika Mata Frankovića s dubrovačkim ugostiteljima u srijedu. Sastanak je to koji gradonačelnik inače redovito održava s ugostiteljima, a ovaj je tim više zanimljiv baš zbog ugovora o zakupu poslovnih prostora koji zakupcima uskoro istječu.

Kako su u međuvremenu na snagu stupile izmjene i dopune Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, Gradsko je vijeće još na posljednjoj sjednici uskladilo svoje akte sa zakonom višeg reda.

Naime, novi Zakon o zakupu nalaže raspisivanje natječaja za zakup poslovnih prostora po isteku najma. Prema njegovim izmjenama, zakupac, bez obzira koliko je dugo vremena u nekom prostoru, nema više pravo prvenstva najma istog tog prostora.

Te su izmjene Zakona nedavno izazvale paniku ne samo među ugostiteljima već i ostalim zakupcima prostora u vlasništvu Grada Dubrovnika. Kako je radonačelnik Franković u nekoliko navrata isticao kako će Grad poduzeti sve da zaštiti zakupce gradskih prostora, za očekivati je da će nakon provedenog natječaja većina zakupaca, među kojima su i brojni ugostitelji, ostati u prostorima čiji su višegodišnji zakupci, naravno ukoliko uredno ispunjavaju svoje obveze prema Gradu Dubrovniku.

Na sastanku s ugostiteljima gradonačelnik će se vjerojatno dotaknuti i visine zakupa gradskih prostora. Naime, nije jasno hoće li se iznosi zakupnine povećavati s obzirom da godinama nisu rasli. No, to je pitanje na koje će ugostiteljima, kojima ugovori o zakupu poslovnih prostora ističu krajem godine, dati gradonačelnik.

Franković će na sastanku s ugostiteljima vjerojatno razgovarati i o zakupu javnih površina koje se sljedećih 10 godina neće širiti, a trebale bi se nešto i smanjiti, odnosno trebao bi se smanjiti broj stolova na javnim površinama.

Gradsko vijeće na rujanskoj je sjednici usvojilo odluku prema kojoj Grad Dubrovnik oslobađa ugostitelje u povijesnoj jezgri od plaćanja zakupnine za javnu površinu ukoliko su spremni raditi od 1. prosinca 2019. do 29. veljače 2020. godine najmanje 8 sati dnevno, osim za državne praznike i blagdane kad mogu raditi po volji.

Angažman ugostitelja u zimskim mjesecima koji ima za cilj produljenje sezone zasigurno će biti tema Frankovićeva sastanka s ugostiteljima.

Kako je nadolazeću 2020. gradonačelnik Franković označio kao godinu tijekom koje bi u svim ugostiteljskim objektima trebali biti postavljeni tzv. mastolovci očekuje se da i njihovo uvođenje biti tema sastanka.

fabrio banner 250 ljetni

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020